Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata - Marta Dymek Sieradz

4,87
189 opinii

Marta Dymek, autorka najgłośniejszej polskiej książki o kuchni roślinnej, powraca z długo wyczekiwaną nową książką. Tym razem w roli głównej wystąpią polskie, sezonowe warzywa w zupełnie nowej odsłonie – w przepisach z kuchni całego świata. Bulwa selera po chińsku? Węgierski gulasz z papryk i …

od 41 Najbliżej: 48 km

Liczba ofert: 4

Oferta sklepu

Opis

Marta Dymek, autorka najgłośniejszej polskiej książki o kuchni roślinnej, powraca z długo wyczekiwaną nową książką. Tym razem w roli głównej wystąpią polskie, sezonowe warzywa w zupełnie nowej odsłonie – w przepisach z kuchni całego świata. Bulwa selera po chińsku? Węgierski gulasz z papryk i boczniaków? Turecka zupa soczewicowa? Mizeria po koreańsku? To tylko kilka dań na zebranie sił przed wielką, roślinną podróżą! Aby kulinarnie podróżować, nie trzeba kupować egzotycznych produktów. Niepotrzebne są też wymyślne sprzęty ani rekwizyty. Wystarczy udać się na najbliższy bazar lub do warzywniaka i kupić polskie warzywa, a następnie skorzystać z niepospolitych przypraw oraz podpatrzonych w innych kuchniach technik. Nagle okaże się, że warzywa znane od dzieciństwa mogą codziennie pysznie zaskakiwać. Kuchnia roślinna nie pochodzi z żadnego konkretnego kraju ani kontynentu – jest wszędzie. Dlatego Marta Dymek, pracując nad nową książką, szukała roślinnych inspiracji w wielu zakątkach świata i odwiedziła ponad 50 krajów. Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, ucierała pasty curry w Indiach, przemierzyła całe Bałkany, wygrzewała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii.  W końcu roślinne potrawy można spotkać pod każdą szerokością geograficzną, bez względu na temperaturę, klimat i wysokość nad poziomem morza. Wegańskie jest zarówno meksykańskie guacamole, swojski barszcz z uszkami, afrykański gulasz z jarmużu, jak i buraczane curry z cynamonem. Jeśli tylko się wie, gdzie patrzeć, w każdym kraju z łatwością można spotkać mnóstwo roślinnych przepisów, które otwierają oczy na niespotykane dotąd połączenia i pozwalają na nowo odkryć dobrze znane warzywa. Uwierzcie, że zjedzenie bulwy selera po chińsku nieskończenie rozwija kulinarną wyobraźnię.  Podróże przez stragany całego świata przypominają, że nawet nielubiane dotąd składniki mogą być przepyszne, jeśli tylko da się im szansę i przyprawi inaczej niż zwykle. Marta Dymek to autorka kultowego roślinnego bloga Jadłonomia i książki pod tym samym tytułem, która doczekała się kilkunastu dodruków. Od sześciu lat prowadzi stronę z roślinnymi przepisami, która każdego miesiąca zalicza ponad milion odsłon. Współpracuje z najciekawszymi polskimi magazynami kulinarnymi oraz prowadzi autorski program kulinarny na kanale Kuchnia+ Zielona Rewolucja Marty Dymek. Uwielbia pieczone bakłażany, nie zawsze ma cierpliwość do ucierania pasty curry i wciąż tak samo cieszy ją każda kolejna osoba przekonana do tego, że kuchnia roślinna jest niewyczerpanym źródłem inspiracji.

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Autor
  • Marta Dymek
Wybrani autorzy
  • Marta Dymek
Wybrane wydawnictwa
  • Marginesy
Okładka
  • Miękka
Format
  • książka
Rok wydania
  • 2017
Ilość stron
  • 272
Język oryginału
  • Polski
Tematyka
  • Kuchnia wegetariańska
ISBN
  • 9788365973863
Model
  • twarda

Opinie Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata - Marta Dymek Sieradz

Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.

Ocena ogólna
4,87 na podstawie 189 opinii
  • Wioletta
    4,5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Ksiązka bardzo ładnie wydana ,z pieknymi ilustracjami potraw. Napisana zrozumiałym językiem, wszystkie potrawy z dodatkowym opisem autorki zawierajacym wskazówki czego nie zamieniac. jestem bardzo zadowolona , skorzystam z przepisów.
  • m...h
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Polecam tę książkę. To już druga książka autorki bloga o nazwie "jadłonomia". Tym razem w książce znalazło się wiele przepisów roślinnych na dania z całego świata.
    • jakość wydania
    • piękne zdjęcia
    • przystępna cena
  • WDR
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    kolejna z serii pysznych zielonych książek. Piękni wydana. Bardzo dobry przewodnik na początku opracowania dotyczący przypraw i sprzętu. Polecam
    • akcja
    • fabuła
    • jakość wydania
    • piękne zdjęcia
    • przystępna cena
    • przystosowane do polskich realiów
  • Krzysztof
    4,5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Książka bardzo ciekawa.Przepisy na produkty z całego świata pozwalają na urozmaicenie naszego codziennego jadłospisu i zdrowego odżywiania.
    • akcja
    • fabuła
    • jakość wydania
  • kagar
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Następna super pozycja autorki, polecam przepisy, łatwe, smaczne, warto spróbować aby zmienić swój stosunek do świata na codzień!
    • jakość wydania
    • piękne zdjęcia
    • przystosowane do polskich realiów