Lyo Expedition Danie 227 Krem Kataloński 65g Serock

Lyo Food - Krem Kataloński - deser liofilizowany - 65 g (200 g po uwodnieniu) Składniki produktu gotowego do spożycia: mleko 78 %, żółtka jaj 11 %, cukier, mąka ziemniaczana, skórka pomarańczy 1,5 %, cynamon. w 65 g jedna porcja: wartość energetyczna 1296 kJ / 309 kcal tłuszcz 14 g w tym kwasy …

od 21 Najbliżej: 26 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Lyo Food - Krem Kataloński - deser liofilizowany - 65 g (200 g po uwodnieniu) Składniki produktu gotowego do spożycia: mleko 78 %, żółtka jaj 11 %, cukier, mąka ziemniaczana, skórka pomarańczy 1,5 %, cynamon. w 65 g jedna porcja: wartość energetyczna 1296 kJ / 309 kcal tłuszcz 14 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 7,0 g węglowodany 34 g w tym cukry 28 g błonnik 1,6 g białko 11 g sól 0,31 g Jedzenie liofilizowane Liofilizacja to proces suszenia przy obniżonym ciśnieniu i przy bardzo niskiej temperaturze. Tym sposobem żywność pozbawiamy prawie w 100% wody. Staje się ona bardzo lekka (woda to z reguły więcej niż 75% masy każdego dania), a na dodatek niepsująca się, gdyż bakterie do rozwoju potrzebują wilgoci. Żywność liofilizowana to znakomita propozycja dla turystów — każde opakowanie to pełnowartościowe i zdrowe danie, które możemy nosić w plecaku nawet 3 lata! Kiedy chcemy zjeść posiłek, zalewamy porcję gorącą wodą i czekamy chwilę na uwodnienie wszystkich składników. Proces liofilizacji pozbawia jedzenia wody, ale pozostawia cały smak i wszystkie wartości odżywcze. Co to liofilizacja? Jeszcze dokładniej... Liofilizacja to fachowo rzecz ujmując suszenie sublimacyjne. Co to oznacza? Zacznijmy od terminu sublimacja. Jest to przemiana substancji z postaci stałej do gazowej, z pominięciem fazy ciekłej. W procesie liofilizacji woda w żywności (lub jakiejkolwiek innej rzeczy) jest zamrażana, a następnie odparowywana. Liofilizacja jest przeprowadzana w bardzo niskiej temperaturze oraz przy obniżonym ciśnieniu. Proces ten pozwala pozbyć się z żywności jedynie wody, przy zachowaniu wszystkich innych cech — właściwości odżywczych, smaku itp. Brak wody nie pozwala również rozwijać się bakteriom ani grzybom — żywność liofilizowana może być zdatna do spożycia nawet przez kilka lat i to bez użycia żadnych innych konserwantów. Kiedy chcemy przygotować danie liofilizowane, zalewamy je tylko ciepłą wodą i po kilku minutach jest gotowe. Po liofilizacji i ponownym uwodnieniu konsystencja oraz wizualne cechy dania mogą się oczywiście zmienić, ale wszystkie inne cechy pozostają niezmienne. Żywność liofilizowana została wynaleziona przez amerykańskie wojsko i pierwszy raz użyta w czasie II wojny światowej. Potrzebowano wartościowej żywności o długim terminie spożycia. Liofilizaty sprawdzają się w wojsku, a dzisiaj są także chętnie wykorzystywane przez turystów i podróżników. LyoFood LyoFood to polska marka żywności liofilizowanej. Firma na tle konkurencji wyróżnia się unikalną metodę produkcji, za którą wielokrotnie była nagradzana i co ważniejsze przez którą, jest bardzo doceniana przez klientów. Otrzymane nagrody to między innymi OutDor Industry Award z 2013 roku lub Outdoor Editors’ Choice niemieckiego Outdoor Magazin z 2015 roku. Wyjątkowość LYO Food wynika z kolejności kroków podczas przygotowywania dań. W przeciwieństwie do innych marek liofilizatów, potrawy Lyo Food w pierwszej kolejności są gotowane lub przygotowywane dokładnie tak, jak byśmy to robili w domu — danie jest też wtedy odpowiednio doprawiane. Gotowe potrawy dopiero wtedy przechodzą proces liofilizacji. O ile wartości odżywcze, kaloryczność, zdrowotność wynikającą z braku jakichkolwiek konserwantów są podobne jak w przypadku dań innych marek, to smak jest zupełnie inny. Lyo Food smakują, dokładnie tak, jak powinny! Potrawy Lyo Food są więc zdrowe, pożywne, dostarczają odpowiedniej dawki energii i są do tego naprawdę smaczne.

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • LYOFOOD
Model
  • 100%
Cechy
  • Produkt wegetariański
Typ produktu
  • Kremy i smarowidła