Bushcraft. Co jeść, gdzie to znaleźć i jak przyrządzić? (e-book) Sandomierz

Bushcraft oznacza umiejętność radzenia sobie bez większego trudu na łonie natury. Przydaje się niezależnie od tego, czy chodzi o rekreacyjny weekendowy wyjazd, czy też o sytuację awaryjną, kiedy trzeba walczyć o przetrwanie. Jedną z ważniejszych kwestii jest dostęp do pożywienia. Co prawda można …

od 45 Najbliżej: 24 km

Liczba ofert: 3

Oferta sklepu

Opis

Bushcraft oznacza umiejętność radzenia sobie bez większego trudu na łonie natury. Przydaje się niezależnie od tego, czy chodzi o rekreacyjny weekendowy wyjazd, czy też o sytuację awaryjną, kiedy trzeba walczyć o przetrwanie. Jedną z ważniejszych kwestii jest dostęp do pożywienia. Co prawda można wytrzymać bez posiłku dzień lub dwa, jednak lepszym pomysłem jest pożywić się jadalnymi roślinami, które można przyrządzić za pomocą kilku prostych narzędzi. Jeszcze ważniejsza jest wiedza o tym, jak pozyskać wodę, którą można bezpiecznie pić. Oto przewodnik po sprzęcie, technikach i produktach, które są niezbędne do przygotowania pożywienia w dziczy. Opisano w nim, jak na łonie natury zapewnić sobie smaczne i pożywne posiłki i dzięki temu lepiej docenić każdą chwilę spędzoną z dala od cywilizacji. Omówiono chyba każdy aspekt tego zagadnienia: od potrzebnego ekwipunku i prowiantu, przez techniki wytwarzania potrzebnych narzędzi w dziczy i odnajdywanie pożywienia na łonie natury, po metody gotowania w sytuacjach ekstremalnych, gdy do dyspozycji pozostaje kilka przedmiotów i własna pomysłowość. Znalazły się tu również podpowiedzi, w jaki sposób gromadzić, konserwować i przechowywać znalezioną żywność. Bardzo ciekawym uzupełnieniem tych wskazówek są przepisy, które warto wypróbować podczas własnych wędrówek po dziczy! W książce: jaki ekwipunek, narzędzia i prowiant warto zabrać na wyprawę jak zapewnić sobie wodę zdatną do picia jak gotować na łonie natury bez kuchenki turystycznej skąd brać żywność w dziczy które rośliny zbierać i jak przygotowywać z nich posiłki Dzika natura. Poznaj ją, a ona Cię nakarmi! Spis treści: Wstęp CZĘŚĆ 1. PROWIANT Rozdział 1. CO NALEŻY ZE SOBĄ ZABRAĆ? Narzędzie do cięcia Narzędzia do rozpalania ognia Osłona Metalowy pojemnik Linka Zestaw awaryjny Plecak Potrzeby żywieniowe Woda Rozdział 2. ŻYWNOŚĆ WYMAGAJĄCA MINIMALNEJ OBRÓBKI Przekąski i mieszanki z orzechów i bakalii Żywność gotowa do podgrzania lub wstępnie przygotowana Żywność liofilizowana lub w proszku Rozdział 3. ZDROWA ŻYWNOŚĆ, KTÓRA NIE WYMAGA PRZECHOWYWANIA W WARUNKACH CHŁODNICZYCH Warzywa i owoce Peklowane mięso Produkty zbożowe Rozdział 4. DODATKOWE ARTYKUŁY SPOŻYWCZE Podstawowe składniki Przyprawy Miód Kakao, herbaty i kawa CZĘŚĆ 2. BUSHCRAFTOWE METODY GOTOWANIA Rozdział 5. GOTOWANIE POŚRÓD DZICZY Zawartość turystycznej szafki kuchennej Popularne zamienniki Rozdział 6. PRZYGOTOWYWANIE OGNISKA Wybór właściwego drewna Rozpalanie ognia Sprawdzanie temperatury żaru Rozpalanie ognia - zagadnienia zaawansowane Rozdział 7. NACZYNIA I PRZYBORY KUCHENNE Materiały, z których może być wykonany sprzęt używany do gotowania Podstawowy ekwipunek Gotowanie w jednym garnku Zalety i wady dodatkowego sprzętu kuchennego Dbanie o naczynia Rozdział 8. AKCESORIA KUCHENNE PRZYGOTOWYWANE NA ŁONIE NATURY Deski do krojenia i pieczenia Przybory kuchenne Przygotowywanie bardziej wyszukanych akcesoriów z drewna Wykonywanie naczyń podczas wędrówek po łonie natury Rozdział 9. KONSTRUKCJE, KTÓRE MOŻESZ Z ŁATWOŚCIĄ WYKONAĆ POŚRÓD DZICZY Żuraw do zawieszenia garnka Poprzeczka i rożen Trójnogi Kuchnia obozowa Canterbury'ego Palenisko umieszczone na podwyższeniu Pojemniki i naczynia wykonywane w warunkach polowych Inne nietypowe naczynia Piec z gliny Przedmioty potrzebne do obróbki żywności Metalowe przyrządy używane podczas gotowania Rozdział 10. METODY OBRÓBKI ŻYWNOŚCI Smażenie Opiekanie Pieczenie Pieczenie w zamkniętej przestrzeni Gotowanie Duszenie Gotowanie na parze CZĘŚĆ 3. KORZYSTANIE Z DARÓW NATURY Rozdział 11. ULUBIONE PRZEPISY DAVE'A Stare, sprawdzone rozwiązania Ulubione ekspresowe przepisy Rozdział 12. PRZYGOTOWYWANIE NIETYPOWEJ ŻYWNOŚCI Stworzenia, które można jeść Stworzenia, których nie należy jeść Rozdział 13. ROŚLINY JAKO ŹRÓDŁO POŻYWIENIA Popularne rośliny jadalne Zioła, które przyjdą Ci na ratunek Orzechy Owoce Inne jadalne części roślin Rozdział 14. KONSERWOWANIE ŻYWNOŚCI POZYSKANEJ NA ŁONIE NATURY Mąki i mączki Soki Mięso CZĘŚĆ 4. AWARYJNE METODY GOTOWANIA Rozdział 15. GOTOWANIE NA SILNIKU SAMOCHODOWYM Przepisy na dania przyrządzane na silniku Rozdział 16. NIETYPOWE PALIWA I TABLETKI PALIWOWE Bloki z wiórów Tłuszcz zwierzęcy Żywica sosnowa Tabletki paliwowe i paliwa stałe Rozdział 17. PRZYGOTOWYWANIE KUCHENKI Budowanie piecyka rakietowego Szwedzka pochodnia Kuchenka z puszki Kuchenka z dwóch puszek Rozdział 18. GOTOWANIE NA SŁOŃCU Kuchenka z osłony na szybę samochodową Kuchenka słoneczna a czas gotowania potraw Dodatek A. WARTOŚCI ODŻYWCZE ORZECHÓW SKOROWIDZ O autorze: Dave Canterbury jest instruktorem sztuk przetrwania i współwłaścicielem jednej z najlepszych amerykańskich szkół survivalu, Pathfinder School w Ohio. Jest też redaktorem naczelnym pisma Self Reliance Illustrated i autorem książek o bushcrafcie. Kiedyś był zawodowym wojskowym, dziś jest uważany za jednego z najlepszych instruktorów survivalu.

Specyfikacja

Techniczne

Wybrane wydawnictwa
  • Bezdroża