Biooil Olej Rydzowy Z Lnianki Tłoczony Na Zimno Nieoczyszczony 250Ml Ruda Śląska

4,83
3 opinie

Olej z lnianki, popularnie nazywany również olejem rydzowym to bardzo charakterystyczny tłuszcz. Tłoczony jest z lnicznika siewnego ( Camelina sativa ), który nazywany bywa również ryżykiem, rydzykiem, judrą, rydzem. W Polsce olej rydzowy znany jest od dawna – był popularny, ale z czasem zaczęły go …

od 15,45 Najbliżej: 50 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Olej z lnianki, popularnie nazywany również olejem rydzowym to bardzo charakterystyczny tłuszcz. Tłoczony jest z lnicznika siewnego ( Camelina sativa ), który nazywany bywa również ryżykiem, rydzykiem, judrą, rydzem. W Polsce olej rydzowy znany jest od dawna – był popularny, ale z czasem zaczęły go wypierać inne wchodzące na rynek oleje. Dzisiaj, olej z lnianki na nowo zdobywa serca Polaków i coraz częściej gości w naszej rodzimej kuchni. Dlaczego warto sięgnąć po olej rydzowy? Jak go zastosować? Smak i zapach oleju z lnianki Olej z lnianki (olej rydzowy) to bardzo charakterystyczny tłuszcz roślinny. Ma ciekawy intensywny smak i zapach – przyrównywany jest do smaku musztardy lub cebuli, jednak każde podniebienie będzie odczuwało go nieco inaczej. Jego barwa zwykle jest ciemno-złotawa, wpadająca w pomarańcz. Ubarwienie oleju może być jednak nieco inne – wszystko zależy od odmiany lnicznika oraz warunków glebowych, jakie zapewniono roślinie w czasie wzrostu. Skład oleju rydzowego (z lnianki) Olej rydzowy jest bardzo bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – około połowę stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe, należące do grupy omega-3 oraz omega-6. Warto podkreślić, że olej rydzowy jest również znakomitym źródłem naturalnej witaminy A, B i E. Stosowanie oleju z lnianki (rydzowego) Olej z lnicznika (rydzowy) tłoczony na zimno, nierafinowany i nieoczyszczony powinien być stosowany wyłącznie na zimno – nie należy na nim smażyć, piec, gotować ani podgrzewać. Olej rydzowy daje wiele możliwości kulinarnych – ma bardzo ciekawy smak i przyjemny kolor, będzie więc znakomitym uzupełnieniem wielu potraw/ Przechowywanie Olej rydzowy należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Zalecamy przechowywanie oleju w lodówce. Wartość odżywcza w 100 g produktu 3700kJ/900kcal Tłuszcz 100g w tym: Kwasy tłuszczowe nasycone 9 g Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 37 g Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 54 g Węglowodany 0g w tym: cukry 0g białko 0g sól 0g UWAGA! W ZWIĄZKU Z KRÓTKĄ DATĄ WAŻNOŚCI TOWARU, PRODUKT JEST TŁOCZONY NA ZAMÓWIENIE KLIENTA! Termin przydatności: 6 miesiące

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Laboratorium Biooil
Rodzaj
  • Olej rydzowy
Cechy
  • Nie zawiera konserwantów

Opinie Biooil Olej Rydzowy Z Lnianki Tłoczony Na Zimno Nieoczyszczony 250Ml Ruda Śląska

Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.

Ocena ogólna
4,83 na podstawie 3 opinie
  • b...a
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    produk dobry tylko trzeba lubieci te smaki
    • aromat
    • jakość
    • smak
  • w...a
    4,5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    dobrze wykonany
    • jakość
    • smak
    • aromat
  • w...a
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Wszystko ok
    • aromat
    • jakość