OGNIEM I DYMEM NIEBANALNE PRZEPISY NIE TYLKO Z WARZYW Ropczyce

4,94
9 opinii

Ogniem i dymem Ogniem i dymem. Niebanalne przepisy. Nie tylko z warzyw zabierze Cię w podróż po nowych, wyjątkowych i niespotykanych smakach oraz zapachach. Odkryj jak opiec, przyrumieniać, uprażyć warzywa na ogniu i sprawić, by cebula stała się słodka, bakłażan przeszedł smakowitym dymem, a buraki …

od 14,90 Najbliżej: 12 km

Liczba ofert: 7

Oferta sklepu

Opis

Ogniem i dymem Ogniem i dymem. Niebanalne przepisy. Nie tylko z warzyw zabierze Cię w podróż po nowych, wyjątkowych i niespotykanych smakach oraz zapachach. Odkryj jak opiec, przyrumieniać, uprażyć warzywa na ogniu i sprawić, by cebula stała się słodka, bakłażan przeszedł smakowitym dymem, a buraki nabrały pięknego brązowego koloru. Wyjątkowa książka Przyrządzanie warzyw na ogniu, to znacznie więcej niż tylko pieczenie na grillu. Niektóre jarzyny można żarzyć bezpośrednio na gorącym węglu, inne opiekać na ruszcie albo po prostu wędzić. Ta wyjątkowa książka pomoże Ci przygotować oryginalne i niepowtarzalne dania. Wykorzystaj jeden z ponad 70 autorskich przepisów. Baw się i eksperymentuj. Wypróbuj nowe techniki, miej odwagę skosztować grillowanego groszku czy ananasa, poczuj wyjątkowy smak chrupiących papryczek chili i kalafiora. Wypij love drink z pieczonego selera. Zjedz wędzone pomidory, czy burgera z kabaczka i fasoli mung. Zaproś przyjaciół, sąsiadów i rodzinę do stołu, zaproponuj im pyszny, aromatyczny posiłek oraz niezapomnianą podróż kulinarną w krainę ognia i dymu. Autor Martin Nordin pasjonat kuchni i fotografii. Prowadzi własną firmę cateringowa i artystyczną The Cabbage Butcher. Autor książki „Gröna burgera”(Zielone burgery), przetłumaczonej na 6 języków. W wolnym czasie fotografuje potrawy i prowadzi popularny kulinarny profil na Instagramie (martin_nordin). Już jako dziecko lubił przebywać w kuchni, gdzie chłonął zapachy i smaki potraw gotowanych przez matkę i babcię. Pierwsze profesjonalne doświadczenie zdobył na lodołamaczu, gdzie spędził kilkunastomiesięczną służbę wojskową jako szef kuchni. Przez wiele lat pracował dla Ikea Food m.in. jako Creative Leader. Ma wielu przyjaciół wegetarian i wegan, stąd zainteresowanie nowymi, niemięsnymi potrawami. Lubi eksperymentować w kuchni z różnymi warzywami i sposobami gotowania. Ciągle poszukuje nowych smaków. W swoich książkach dzieli się z czytelnikami pasją do potraw z warzyw i nie tylko. Mieszka i pracuje w Malmö. Z książki dowiesz się: jak upiec kapustę, buraki czy fasolkę szparagową, jak przyrządzić grzyby na ogniu jak przygotować marynatę do bakłażana, grzybów czy brokułów z jakich nacczyć korzystać podczas pieczenia w ogniu jaka powinna być temperatura grillowanych potraw do jakich potrwa wykorzystać węgiel, a do jakich drewno jakiego rodzaju drewna użyć do grillowania kiedy rozżarzony węgiel jest już gotowy do użycia

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Autor
  • MARTIN NORDIN
Wybrane wydawnictwa
  • Zwierciadło
Okładka
  • Miękka
Rok wydania
  • 2019
Ilość stron
  • 192
Tematyka
  • Warzywa
ISBN
  • 9788381320900
Model
  • miękka ze skrzydełkami

Opinie OGNIEM I DYMEM NIEBANALNE PRZEPISY NIE TYLKO Z WARZYW Ropczyce

Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.

Ocena ogólna
4,94 na podstawie 9 opinii
  • v...a
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Dawno czegoś takiego szukałam
  • Anna
    5
    Przedstawiona jak dla mnie najnowsza kulinarna książka autorstwa Pana Martina Nordina pt. '' Ogniem i dymem. Niebanalne przepisy. Nie tylko z warzyw'' odnosi się na pierwszy rzut oka wrażenie, że przyswajana wiedza na temat zaproponowanych przez niego dań sprawia mu ogromną przyjemność, a przede wszystkim lubi on gotować. Autor według mnie jest bardzo dobrym obserwatorem miejsc, w których to czynnie uczestniczy, jako smakosz, a przy okazji jest poszukiwaczem nowych smaków, przepisów, z którymi uwielbia potem się dzielić ze swoimi Czytelnikami. Nie ukrywam tego, że wiele zaproponowanych przez autora mnie zaskoczyło, gdyż ich nie znałam z nazwy, ale po dokładnym zapoznaniu się z nimi spodobały mi się. Lubię bardzo jeść warzywa, a szczególnie te, które są grillowane, a przy tym mogę, przyrządzając je rozkoszować się ich niezwykłym zapachem, a pod sam koniec znakomitym smakiem. Uważam podobnie, jak autor, że sięgając po dobre i sprawdzone od lat przepisy należy pytać osób, które je przyrządziły, w jaki sposób one powstają, aby móc potem na nowo je otworzyć ciągle je unowocześniając, dodając dodatkowy do niego składnik. Moją szczególną uwagę w tej oto kulinarnej książce zwróciłam na następujące przepisy: Szaszłyk z jabłka i brukselki z gorczycą marynowaną w whisky, fasolka szparagowa z podpalaną cebulą i śmietaną creme fraiche z czosnkiem i oliwą ziołową, por na cztery sposoby, pieczony seler z kurkami z grilla, dukkah z cykorii i kremem ziołowym, love drink z pieczonego selera, ***** w soli w skorupce cebulowej, gruszki w soli z burratą i grillowanym jarmużem, marchew na węglu z wywarem z lubczyku, pieczone ***** z serem feta i dukkah, chlebki stompa z marchewką i szałwią, zimna kwaśna zupa pomidorowa, bulion warzywny, marynowana czerwona cebula, kwaszony sos z żółtych pomidorów, majonez na gotowanych ziemniakach, marynowane owoce czosnku niedźwiedziego. Autor udziela wielu cennych wskazówek dotyczących, jak można również zastąpić dany składnik, którego się nie posiada do wykonania dania, a przy okazji wyjaśnia, jakiego można używać drewna do grillowania, do jakich potraw można wykorzystać węgiel, a do jakich drewno. Elementem dodatkowym w tej oto książce są pięknie zaprezentowane zdjęcia potraw wykonane przez autora tychże niezwykłych potraw. Książka ta składa się z 7 rozdziałów oraz zawiera spis przepisów zamieszczony na samym końcu książki. Polecam mieć tę książkę w swojej kulinarnej kolekcji.
  • Katarzyna
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Piękne wydanie dla osób lubiących grilować. Można znaleźć fajne przepisy
    • fabuła
    • jakość wydania
  • r...a
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Dobre. Polecam
  • P...a
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Polecam
    • jakość wydania