Lyofood Krem Kataloński Liofilizowany 165G Reda

Lyo Food - Krem Kataloński - deser liofilizowany - 65 g (165 g po uwodnieniu) Skład: źółtka jaj (żółtka, kwas cytrynowy) 56%, mleko 34%, cukier 7%, mąka ziemniaczana, skórka pomarańczy, cynamon Jedzenie liofilizowane Liofilizacja to proces suszenia przy obniżonym ciśnieniu i przy bardzo niskiej …

od 21,99 Najbliżej: 16 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Lyo Food - Krem Kataloński - deser liofilizowany - 65 g (165 g po uwodnieniu) Skład: źółtka jaj (żółtka, kwas cytrynowy) 56%, mleko 34%, cukier 7%, mąka ziemniaczana, skórka pomarańczy, cynamon Jedzenie liofilizowane Liofilizacja to proces suszenia przy obniżonym ciśnieniu i przy bardzo niskiej temperaturze. Tym sposobem żywność pozbawiamy prawie w 100% wody. Staje się ona bardzo lekka (woda to z reguły więcej niż 75% masy każdego dania), a na dodatek niepsująca się, gdyż bakterie do rozwoju potrzebują wilgoci. Żywność liofilizowana to znakomita propozycja dla turystów — każde opakowanie to pełnowartościowe i zdrowe danie, które możemy nosić w plecaku nawet 3 lata! Kiedy chcemy zjeść posiłek, zalewamy porcję gorącą wodą i czekamy chwilę na uwodnienie wszystkich składników. Proces liofilizacji pozbawia jedzenia wody, ale pozostawia cały smak i wszystkie wartości odżywcze. Wartości odżywcze dla porcji: Wartość odżywcza: 296 kcal Waga: Porcja 165 g (65 g na sucho) Białko: 10,47 g Węglowodany: 41,86 g Tłuszcze: 9,62 g Co to liofilizacja? Jeszcze dokładniej... Liofilizacja to fachowo rzecz ujmując suszenie sublimacyjne. Co to oznacza? Zacznijmy od terminu sublimacja. Jest to przemiana substancji z postaci stałej do gazowej, z pominięciem fazy ciekłej. W procesie liofilizacji woda w żywności (lub jakiejkolwiek innej rzeczy) jest zamrażana, a następnie odparowywana. Liofilizacja jest przeprowadzana w bardzo niskiej temperaturze oraz przy obniżonym ciśnieniu. Proces ten pozwala pozbyć się z żywności jedynie wody, przy zachowaniu wszystkich innych cech — właściwości odżywczych, smaku itp. Brak wody nie pozwala również rozwijać się bakteriom ani grzybom — żywność liofilizowana może być zdatna do spożycia nawet przez kilka lat i to bez użycia żadnych innych konserwantów. Kiedy chcemy przygotować danie liofilizowane, zalewamy je tylko ciepłą wodą i po kilku minutach jest gotowe. Po liofilizacji i ponownym uwodnieniu konsystencja oraz wizualne cechy dania mogą się oczywiście zmienić, ale wszystkie inne cechy pozostają niezmienne. Żywność liofilizowana została wynaleziona przez amerykańskie wojsko i pierwszy raz użyta w czasie II wojny światowej. Potrzebowano wartościowej żywności o długim terminie spożycia. Liofilizaty sprawdzają się w wojsku, a dzisiaj są także chętnie wykorzystywane przez turystów i podróżników. LyoFood Lyo Food to polska marka żywności liofilizowanej. Firma na tle konkurencji wyróżnia się unikalną metodę produkcji, za którą wielokrotnie była nagradzana i co ważniejsze przez którą, jest bardzo doceniana przez klientów. Otrzymane nagrody to między innymi OutDor Industry Award z 2013 roku lub Outdoor Editors’ Choice niemieckiego Outdoor Magazin z 2015 roku. Wyjątkowość LYO Food wynika z kolejności kroków podczas przygotowywania dań. W przeciwieństwie do innych marek liofilizatów, potrawy Lyo Food w pierwszej kolejności są gotowane lub przygotowywane dokładnie tak, jak byśmy to robili w domu — danie jest też wtedy odpowiednio doprawiane. Gotowe potrawy dopiero wtedy przechodzą proces liofilizacji. O ile wartości odżywcze, kaloryczność, zdrowotność wynikającą z braku jakichkolwiek konserwantów są podobne jak w przypadku dań innych marek, to smak jest zupełnie inny. Lyo Food smakują, dokładnie tak, jak powinny! Potrawy Lyo Food są więc zdrowe, pożywne, dostarczają odpowiedniej dawki energii i są do tego naprawdę smaczne.

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Lyo Food
Typ produktu
  • Żywność liofilizowana
Waga (g)
  • 65
Kraj Producenta
  • Polska
Cechy
  • Nie zawiera glutenu
  • Nie zawiera konserwantów
  • Produkt wegański