Mcusta Zanmai Pro Zebra Nóż Do Obierania 9Cm (Hfz8000D) Pszczyna

Mcusta Zanmai Pro Zebra Nóż uniwersalny 9cm Tradycyjny ręcznie wykonany nóż Mcusta Zanmai stworzony do prac wymagających precyzji jak dekoracje, oprawianie krewetek czy szypułkowanie, również jest doskonałym narzędziem do obierania warzyw i owoców. Dane techniczne: Ostrze - 33 warstwowa stal Rdzeń …

od 719 Najbliżej: 30 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Mcusta Zanmai Pro Zebra Nóż uniwersalny 9cm Tradycyjny ręcznie wykonany nóż Mcusta Zanmai stworzony do prac wymagających precyzji jak dekoracje, oprawianie krewetek czy szypułkowanie, również jest doskonałym narzędziem do obierania warzyw i owoców. Dane techniczne: Ostrze - 33 warstwowa stal Rdzeń VG-10 Rękojeść - micarta Twardość - 61 HRC +/- 1 Długość całkowita - 20,2 cm Długość ostrza - 9,0 cm Szerokość klingi - 2,5 cm Grubość klingi - 1,6 mm Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny Waga - ok. 72 g Specyfikacja stali VG10 została opracowana przez Takefu Special Steel, firmę założoną w 1954 roku i znaną z produkcji laminowanej stali stosowanej w wytwarzaniu noży. W swojej ofercie posiadają szereg stali „serii V”, takich jak V1, V2, V-Toku1, V-Toku2, V-Gin1 oraz serię „V Gold”, która obejmuje VG10. Przez bardzo restrykcyjną politykę eksportową praktycznie wszystkie noże (lub ich głownie) muszą być produkowane w Japonii. Taka zawartość chromu klasyfikuje tą stal jako nierdzewną, ale dodatki molibdenu, wanadu I kobaltu sprawiają że ma ponadprzeciętną agresję i pozwala hartować się nawet do 64 HRC, przy czym najczęściej zostaje na poziomie 60-61 HRC. Odporność VG-10 na rdzę i patynę sprawia że noże kuchenne z tej stali są jednymi z najpraktyczniejszych na start przygody z japońskimi nożami, doskonale też sprawdzą się jako prezent. Skład stali: Węgiel: 1% Chrom: 15% Molibden: 2% Wanad: 0,2% Kobalt: 1,5% Konserwacja Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są łatwiejsze w pielęgnacji w porównaniu do noży ze stali rdzewnej (węglowej). W składzie chemicznym, oprócz żelaza i węgla, występują również inne pierwiastki (Chrom i Wanad), które są bardziej odporne na korozję i ścieranie. Należy jednak pamiętać, że żaden nóż nie jest w 100% nierdzewny, dlatego nie należy zupełnie ich zaniedbywać. Po skończonej czynności należy je umyć, a następnie wytrzeć do sucha. Przechowując noże ze stali nierdzewnej w bloku, należy pamiętać, aby wcześniej dokładnie je wysuszyć, ponieważ zamknięta konstrukcja bloku nie służy dobrej wentylacji noży. W najgorszym wypadku doprowadzi to do pojawienia się rdzy na ostrzu. Długo nieużywane noże kuchenne możemy nasmarować olejkiem kameliowym, dzięki czemu nasz nóż będzie zawsze w dobrej kondycji. Niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Środki chemiczne używane w zmywarkach mogą doprowadzić do przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeść bądź samą klingę. Wysoka temperatura może doprowadzić do rozhartowanie krawędzi tnącej, dlatego nie należy mieszkać gotujących się wyrobów kuchennych. Marka MCUSTA Firma Mcusta jest jednym z liderów w japońskim przemyśle nożowym, została założona w 1964 roku początkowo specjalizowała się w produkcji nożyczek kuchennych, Zanmai w tłumaczeniu oznacza luksus i przekłada się na ich dużą uwagę w produkcji każdego modelu. Cechą charakterystyczną noży jest ,,unikatowy” proces produkcji. Początkowo noże są wycinane laserowo z arkuszy stali, laser nie powoduje naprężeń na stali, dzięki czemu klinga jest trwalsza. Dodatkowo przekuwana na zimno. Przekłada się to na dużo lepsze parametry samej stali jak zwiększoną gęstość stali, odporność na ścieranie oraz wyższa twardość. Składanie noży odbywa się ręcznie by zapewnić najlepszą jakość wykonania. Mcusta słynie również z produkcji noży składanych są one są wynikiem wielu lat doświadczeń. Doskonale spasowany system liner lock zapewnia bezpieczeństwo użytkowania, a pełnowymiarowa rękojeść, zajmująca cała dłoń uzupełnia to o komfort pracy.

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Mcusta Zanmai
Model
  • MCUSTA Zanmai Pro Zebra
Rodzaj
  • Noże do obierania
Kolor
  • Szare
Długość ostrza
  • 9 cm
Materiał ostrza
  • Ze stali