Kawa. Monografia medyczna Pszczyna

PIS TREŚCI PRZEDMOWA RECENZJA Andrzej Tykarski RECENZJA Beata Wożakowska-Kapłon CZĘŚĆ 1. INFORMACJE OGÓLNE Maciej Banach, Krzysztof J. Filipiak, Tomasz Francuz, Krzysztof Narkiewicz, Tomasz Sobierajski, Stanisław Surma 1.1. Perspektywa historyczna Tomasz Sobierajski, Stanisław Surma, Krzysztof J. …

od 129,99 Najbliżej: 22 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

PIS TREŚCI PRZEDMOWA RECENZJA Andrzej Tykarski RECENZJA Beata Wożakowska-Kapłon CZĘŚĆ 1. INFORMACJE OGÓLNE Maciej Banach, Krzysztof J. Filipiak, Tomasz Francuz, Krzysztof Narkiewicz, Tomasz Sobierajski, Stanisław Surma 1.1. Perspektywa historyczna Tomasz Sobierajski, Stanisław Surma, Krzysztof J. Filipiak 1.2. Kawa w aspekcie społecznym Tomasz Sobierajski 1.3. Rodzaje i skład chemiczny kawy Stanisław Surma, Krzysztof J. Filipiak 1.4. Metabolizm kofeiny i innych ważniejszych składników kawy Stanisław Surma, Tomasz Francuz 1.5. Dlaczego warto pisać o kawie, czyli spożycie kawy w Polsce i na świecie Stanisław Surma, Krzysztof Narkiewicz 1.6. Czy spożywanie kawy przedłuża życie? Stanisław Surma, Maciej Banach CZĘŚĆ 2. HIPERTENSJOLOGIA I KARDIOLOGIA Krzysztof J. Filipiak, Aleksandra Gąsecka, Krzysztof Narkiewicz, Stanisław Surma, Anna Szyndler, Krystyna Widecka 2.1. Kawa a śmiertelność z przyczyn sercowo-naczyniowych Stanisław Surma, Krzysztof Narkiewicz 2.2. Kawa a nadciśnienie tętnicze Krystyna Widecka, Stanisław Surma, Anna Szyndler, Krzysztof J. Filipiak, Krzysztof Narkiewicz 2.3. Kawa a zaburzenia rytmu serca Stanisław Surma, Michał O. Zembala, Krzysztof J. Filipiak 2.4. Kawa a choroby układu krążenia pochodzenia miażdżycowego i niewydolność serca Stanisław Surma, Krzysztof Narkiewicz, Krzysztof J. Filipiak 2.5. Kawa a żylna choroba zakrzepowo-zatorowa Stanisław Surma, Aleksandra Gąsecka, Krzysztof J. Filipiak CZĘŚĆ 3. GINEKOLOGIA I NEONATOLOGIA Stanisław Surma, Monika Romańczyk, Andrzej Witek CZĘŚĆ 4. NEFROLOGIA Stanisław Surma, Lidia Hyla-Klekot, Marcin Adamczak, Andrzej Więcek CZĘŚĆ 5. MEDYCYNA SNU, MEDYCYNA SPORTOWA I SEKSUOLOGIA Kazimierz Ciechanowski, Marek Krzystanek, Krzysztof Narkiewicz, Monika Romańczyk, Stanisław Surma, Jacek Wolf 5.1. Kawa a sen Stanisław Surma, Jacek Wolf, Krzysztof Narkiewicz 5.2. Kawa a aktywność, sprawność i wydolność fizyczna organizmu Stanisław Surma, Kazimierz Ciechanowski 5.3. Kawa a funkcje seksualne Monika Romańczyk, Marek Krzystanek CZĘŚĆ 6. KAWA A GŁÓWNE CZYNNIKI RYZYKA SERCOWO-NACZYNIOWEGO Maciej Banach, Tomasz J. Guzik, Krzysztof J. Filipiak, Joanna Lewek, Krzysztof Łabuzek, Stanisław Surma, Bogusław Okopień, Magdalena Olszanecka-Glinianowicz 6.1. Kawa a zaburzenia lipidowe Stanisław Surma, Joanna Lewek, Maciej Banach 6.2. Kawa a cukrzyca typu 2 Stanisław Surma, Krzysztof Łabuzek 6.3. Kawa a kwas moczowy i dna moczanowa Stanisław Surma, Bogusław Okopień 6.4. Kawa a ryzyko osteoporozy i złamań kości Stanisław Surma, Krzysztof J. Filipiak 6.5. Kawa a nadwaga i otyłość Magdalena Olszanecka-Glinianowicz 6.6. Kawa a stan zapalny Stanisław Surma, Tomasz J. Guzik CZĘŚĆ 7. PSYCHIATRIA Monika Romańczyk, Marek Krzystanek CZĘŚĆ 8. NEUROLOGIA Natasza Blek, Daniel Stompel, Łukasz Szarpak 8.1. Kawa a bóle głowy Daniel Stompel 8.2. Kawa a udar mózgu Daniel Stompel 8.3. Kawa a funkcje poznawcze i otępienie Daniel Stompel 8.4. Kawa a choroba Parkinsona Natasza Blek, Łukasz Szarpak CZĘŚĆ 9. PNEUMONOLOGIA Piotr Korczyński CZĘŚĆ 10. OKULISTYKA Janusz Skrzypecki CZĘŚĆ 11. PEDIATRIA Monika Romańczyk, Lidia Hyla-Klekot CZĘŚĆ 12. GASTROENTEROLOGIA Dawid Szkudłapski, Maciej Gonciarz CZĘŚĆ 13. STOMATOLOGIA I PERIODONTOLOGIA Stanisław Surma, Maciej R. Czerniuk, Marta Cześnikiewicz-Guzik CZĘŚĆ 14. HEMATOLOGIA Stanisław Surma, Mirosław Markiewicz CZĘŚĆ 15. ONKOLOGIA Stanisław Surma, Jerzy Chudek CZĘŚĆ 16. KAWA OKIEM FARMAKOLOGA KLINICZNEGO, CZYLI INTERAKCJE KAWY Z RÓŻNYMI LEKAMI Stanisław Surma, Łukasz Bułdak, Krzysztof J. Filipiak, Bogusław Okopień CZĘŚĆ 17. VARIA Kamil Cebula, Michał Czapla, Krzysztof J. Filipiak, Jan Koper, Stanisław Surma 17.1. Kawa okiem baristy Kamil Cebula, Jan Koper 17.2. Jak nie kawa to może herbata, do obiadu wino, a na deser czekolada? Michał Czapla, Stanisław Surma, Krzysztof J. Filipiak

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Autor
  • Opracowanie zbiorowe
Okładka
  • Miękka
Ilość stron
  • 400
ISBN
  • 9788367263689
Wybrani autorzy
  • Praca zbiorowa