Tojiro Basic Vg-10 Zestaw Santoku 16,5cm + Uniwersalny 13,5cm Pruszków

Tojiro Basic VG-10 Zestaw 2 noży uniwersalny 13,5 cm + Santoku 16,5 cm Zestaw Tojiro Basic - niezbędnik każdego miłośnika kuchni! W skład zestawu wchodzi nóż Santoku, znanego z wszechstronności, oraz nóż uniwersalny, idealny do wielu codziennych zadań kuchennych. Wykonane z najwyższej jakości …

od 555 Najbliżej: 7,9 km

Liczba ofert: 3

Oferta sklepu

Opis

Tojiro Basic VG-10 Zestaw 2 noży uniwersalny 13,5 cm + Santoku 16,5 cm Zestaw Tojiro Basic - niezbędnik każdego miłośnika kuchni! W skład zestawu wchodzi nóż Santoku, znanego z wszechstronności, oraz nóż uniwersalny, idealny do wielu codziennych zadań kuchennych. Wykonane z najwyższej jakości stali, te japońskie noże gwarantują długotrwałą ostrość i niezrównane doświadczenia kulinarne. Dane techniczne: Tojiro Basic VG-10 Nóż Santoku 16,5 cm - Ostrze: rdzeń stal nierdzewna - rdzeń VG-10 - Rękojeść: pakkawood - Twardość: 60-61 HRC - Długość całkowita: 29,0 cm - Długość ostrza: 16,5 cm - Szerokość klingi: 4,5 cm - Grubość klingi: 1,5 mm - Sposób ostrzenia: szlif dwustronny - Waga: ok. 128 g Tojiro Basic VG-10 Nóż uniwersalny 13,5 cm - Ostrze: rdzeń stal nierdzewna - rdzeń VG-10 - Rękojeść: pakkawood - Twardość: 60-61 HRC - Długość całkowita: 24,5 cm - Długość ostrza: 13,5 cm - Szerokość klingi: 3,0 cm - Grubość klingi: 1,5 mm - Sposób ostrzenia: szlif dwustronny - Waga: ok. 68 g Made in Japan Podstawy użytkowania Wybór odpowiedniej deski - Krojenie powinno odbywać się na miękkich powierzchniach, takich jak deski drewniane, plastikowe lub gumowe. Twarde materiały, np. szkło czy kamień, szybko tępią ostrze. Ręczne mycie i szybkie suszenie - Po każdym użyciu umyj nóż pod bieżącą wodą i niezwłocznie wytrzyj do sucha miękką ściereczką. Nie zostawiaj noża w zlewie – dłuższy kontakt z wodą może doprowadzić do rdzewienia stali. Bezpieczne przechowywanie - Noże najlepiej trzymać w specjalnym bloku, na magnetycznej listwie lub w osłonach ochronnych (np. saya), aby zapobiec uszkodzeniom ostrza oraz innym przyborom kuchennym. Poprawna technika krojenia - Stosowanie właściwej techniki krojenia, bez zbytniego nacisku, pomaga przedłużyć ostrość ostrza. Unikaj przesuwania noża po desce w sposób, który może przyspieszyć jego stępienie. Regularne ostrzenie - Noże japońskie wymagają systematycznego ostrzenia na kamieniach do ostrzenia. To najlepszy sposób na utrzymanie ich w idealnej formie, a ostrzenie ręczne na kamieniu pozwala na precyzyjne dopasowanie krawędzi. Czego zdecydowanie unikać Mycie w zmywarce - Zmywarka może uszkodzić ostrze noża, a także rękojeść. Myj nóż zawsze ręcznie, używając łagodnych detergentów. Krojenie na twardych powierzchniach - Szkło, marmur czy ceramika to materiały, które mogą łatwo uszkodzić ostrze. Krojenie na takich powierzchniach zdecydowanie skraca żywotność noża. Nieprawidłowe użytkowanie - Nóż kuchenny jest narzędziem do precyzyjnego krojenia żywności. Nigdy nie używaj go jako otwieracza do puszek, śrubokręta, czy narzędzia do cięcia twardych materiałów, aby uniknąć jego uszkodzenia. Jak dbać o noże japońskie? Stale nierdzewne, są z pewnością o wiele prostsze w obsłudze niż ich rdzewne odpowiedniki. Nie pokryją się patyną po krojeniu cytrusów, ani nie pojawią się na nim plamy rdzy, po zostawieniu go na kilka godzin na mokrym ręczniku. Podstawową zasadą konserwacji jest wycierania noża do sucha po jego użyciu. Noża nie powinno się zostawiać w wodzie lub wkładać go do bloku bez wytarcia. Od czasu do czasu, warto nasmarować go olejkiem. Niewielki kropki rdzy, które mogą pojawić się na ostrzu, występują najczęściej z powodu pozostałości kropel wody na nożu, można je prosto zmyć miękka stroną gąbki. Stale rdzewne, zawierające wysoki odsetek węgla, wymagają specjalnej troski w porównaniu do stali nierdzewnej. Szybko reagują na wilgoć i środowisko kwaśne, tworząc patynę, a w dłuższej perspektywie rdzę. Ważne jest, by po użyciu takiego noża osuszyć go i nałożyć warstwę ochronną oleju - kameliowego, jojoba czy nawet jadalnego, jeśli używamy noża regularnie. Należy unikać pozostawiania noża mokrego oraz przechowywania go w wilgotnych miejscach. Krojenie produktów kwaśnych, takich jak cytrusy, może powodować pokrywanie się noża ciemną patyną. Aby usunąć przebarwienia, można użyć łagodnych środków czyszczących, unikając tych, które mogą pozostawiać drobne rysy. Żadnych noży nie myj w zmywarce, gdyż silne detergenty i wysokie temperatury mogą uszkodzić nóż i osłabiać jego ostrość.

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Tojiro
Rodzaj
  • Noże uniwersalne
Kolor
  • Srebrne
Długość ostrza
  • 16,5 cm
Typ ostrzenia
  • Szlif dwustronny asymetryczny
Liczba noży w zestawie
  • 2
Opakowanie
  • W pudełku