Wyrób konserw w słoikach i puszkach cz.2 dziczyzna i 170 nowych przepisów -m op Prusice

Wyrób konserw w słoikach i puszkach (2) Dziczyzna Wyrób konserw (zarówno w puszkach, jak i słoikach) to skuteczny i bezpieczny sposób przedłużania trwałości żywności. Drugi (i zapewniamy, że nie ostatni) poradnik z serii stworzonej przez Krzysztofa Leśniewskiego dostarcza niezbędnej wiedzy …

od 64,99 Najbliżej: 28 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Wyrób konserw w słoikach i puszkach (2) Dziczyzna Wyrób konserw (zarówno w puszkach, jak i słoikach) to skuteczny i bezpieczny sposób przedłużania trwałości żywności. Drugi (i zapewniamy, że nie ostatni) poradnik z serii stworzonej przez Krzysztofa Leśniewskiego dostarcza niezbędnej wiedzy teoretycznej potrzebnej do tego by zabrać się za domowe przetwórstwo. Tym razem autor bardzo dużo miejsca poświęcił dziczyźnie, ale nie brakuje także innych kulinarnych tematów. W książce znajdziesz przepisy m.in. na: gęsie pipki, gulasz z żołądków indyczych, mielonkę z kaczki, rosół z perliczki, golonkę pieczoną z dzika, konserwę z dziczyzny w galarecie, jagnięcinę pieczoną, skumbrię w tomacie, sushi, sernik brownie. Za każdym razem możesz wybrać, czy konserwujesz w puszcze czy słoiku (w książce znajdziesz także informacje o zaletach jednej i drugiej metody). W specjalnej tabelce znajdziesz też precyzyjne informacje dotyczące obróbki termicznej. Książka została podzielona na 6 części: Konserwy z ptactwa Konserwy mięsne (z dziczyzny i zwierząt hodowlanych) Konserwy rybne Konserwy z warzyw i owoców Dania gotowe, desery Dodatki Całość poprzedza wstęp z wprowadzeniem do tematyki konserwowania żywności. Polecamy także część pierwszą serii: Wyrób konserw w słoikach i puszkach. 160 sprawdzonych przepisów Opinie o książce Bardzo ucieszyła mnie tematyka nowej książki Krzysztofa Leśniewskiego – dziczyzna. Podobnie jak w przypadku pierwszej części, poradnik jest napisany bardzo przystępnym językiem. Autor podaje dokładne ilości przypraw, procesy produkcji, temperatury, czasy. Z tego poradnika mogą czerpać wiedzę nie tylko osoby doświadczone, ale także początkujący domowi przetwórcy, którzy właśnie zaczynają swoją przygodę ze słoikami i puszkami. Grzegorz Zabiegły, Grupa Konserwy z Pasją Konserwy w puszkach i słoikach nie tylko utrwalają żywność, ale zatrzymują także smak i aromat. Ten ostatni najbardziej wyczuwalny jest tuż po otwarciu… Starannie opracowane przez Krzysztofa Leśniewskiego receptury pomogą w poprawnym przygotowaniu wszelkiego rodzaju mięs, w tym dziczyzny. Waldemar Jaworski, pasjonat przetwórstwa mięsnego, wieloletni pracownik Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego w Poznaniu. Wiele osób kojarzy konserwy tylko z wojskiem. Obie części „Wyrobu konserw w słoikach i puszkach” Krzysztofa Leśniewskiego” zainspirowały wiele osób do takiego przetwórstwa. Można powiedzieć, że obecnie obserwujemy renesans produkcji i przechowywania żywności w puszkach. Chwała autorowi, że odnalazł w swych ogromnych zbiorach dawne receptury zakładów mięsnych i podzielił się swoją wiedzą z czytelnikami . Ciekawostką są receptury potraw, które w ogólnym przekonaniu nie nadają się do tego typu przechowywania, np. pizza i ciasta. Leszek Kawa, mistrz kuchni wojskowej i historycznej Szczegółowy spis treści poniżej Czy łatwo zabrać się za domowe konserwy? Wbrew pozorom nie jest to tak trudna sztuka, jak z pozoru się wydaje. Jeżeli chcesz konserwować w słoikach nie potrzebujesz specjalistycznego sprzętu. W przypadku puszek potrzebna będzie zamykarka. To większy wydatek, ale jeżeli zaczniesz utrwalać żywność „na poważnie” z pewnością nie będziesz żałować. Zwłaszcza jak spróbujesz którejś z poniższych smakowitości. Specyfikacja książki. Format: B5 | 264 strony | okładka miękka wzmacniana zakładkami Wyrób konserw w słoikach i puszkach. Dziczyzna i 170 nowych przepisów. Dla kogo ta książka? Konserwują już… prawie wszyscy: wojskowi, podróżnicy, preppersi, sportowcy, kierowcy, rolnicy, właściciele gospodarstw agroturystycznych. Ta metoda utrwalania żywności podbija także serca restauratorów, którzy dzięki konserwom mogą oferować swoje dania w formie… wysyłkowej. Dlaczego warto? Wyrób konserw w słoikach i puszkach. Dziczyzna i 170 nowych przepisów to zbiór receptur sprawdzonych i przetestowanych przez autora. Instrukcje napisane są bardzo prostym językiem. Autor prowadzi czytelnika "za rękę” i krok po kroku. Bardzo pomocne są specjalne tabele z czasami konserwacji z uwzględnieniem różnych narzędzi i metod. Przykładowa tabelka poniżej. Po co uczyć się na własnych błędach jeżeli można skorzystać z gotowych, przetestowanych receptur? Krzysztof Leśniewski. O autorze Wyrobu konserw autor książek kulinarnych. Napisana przez niego Kuchnia Pałucka uzyskała w 2016 wyróżnienie w konkursie im. Stanisława Czernieckiego na najlepszą publikacje o lokalnych i regionalnych kulinariach w 2016 r. Napisał również poradnik Tradycyjna Spiżarnia. Członek założyciel organizacji turystycznej LOT Pałuki. Laureat wielu konkursów kulinarnych oraz prestiżowej nagrody „Klucz do polskiej spiżarni” (2017) przyznanej przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Juror konkursów kulinarnych. Prowadzi szkolenia z wyrobu wędlin tradycyjnych i wyrobu konserw. Partnerzy wydania Przepisy na poniższe potrawy znajdziesz w książce Konserwy z ptactwa Bażant w cebuli Bażant z kapustą kwaszoną Kapuśniak z bażanta Rosół z bażanta Zupa z bażanta Kuropatwy korzenne Gęsie pipki Gęś w pomarańczach Mielonka z gęsi Uda gęsi w sosie piernikowym Wątróbka z gęsi w sosie cebulowym z jabłkiem Indyk wędzony w galarecie Gulasz z żołądków indyczych lub serc z kaszą Kiełbasa z indyka w cebuli Mielonka z indyka Parówki z indyka Pasta z indyka Pierś z indyka w pomidorach suszonych Skrzydła z indyka w sosie grzybowym Smażonka z indyka Szyje z indyka w sosie śmietanowym Czarnina pałucka Dzika kaczka w sosie owocowym Dzika kaczka w wiśniach Dzika kaczka z fasolą Dzika kaczka pieczona z grzybami Kaczka pieczona z owocami Kacze języki po azjatycku Kaczka w sosie śmietanowym Okrasa z kaczki (tłusta) Mielonka z kaczki Skrzydełka z kaczki w sosie BBQ Łyska pieczona Pasztet z łysek Kurczak z rożna Mielonka z kurczaka i curry Frykasy z kury z ryżem Perliczki w boczku wędzonym Rosół z perliczki Zupa jarzynowa z przepiórek Przepiórki podsmażane w sosie własnym z warzywami Serce strusia w sosie jarskim z pieczarkami (championami) Konserwy mięsne Mielonka z bobra Konserwa z dziczyzny w galarecie Klopsy z dziczyzny w smalcu Flaki z dzika Galart z dzika Golonka pieczona z dzika . Kiełbasa z dzika w sosie żurkowym Karkówka z dzika podsmażana Kiełbasa biała z dzika Parówki z dzika w sosie myśliwskim Konserwa z dzika Pasztet z dzika Salceson z dzika Słonina z dzika Smalec z dzika Strogonow z dzika z kaszą Szynka pieczona z dzika w konserwie Zupa grzybowa z dzika z kaszą pęczak Flaki z jelenia lub sarny Gulasz z sarniny Mielonka z jelenia Pulpety z jelenia w sosie myśliwskim Mielonka z sarny Baranina z ryżem Gicz jagnięca w galarecie Jagnięcina pieczona Gulasz barani Konserwa barania podhalańska Konserwa drobiowo-barania Kwaśnica na baraninie Mielonka barania Mielona kozina Kozina pieczona z BBQ Cielęcina pieczona z rozmarynem Cielęcina w sosie pomidorowym Flaki cielęce Nutria pieczona z ziemniakami Konserwa z nutrii Goleń wołowa podsmażana Flaki wołowe Mielonka wołowo-wieprzowa Ogon wołowy Ozór wołowy w galarecie krwistej Rosół wołowy Szponder wołowy podsmażany w sosie BBQ Szponder wołowy w przyprawie kebab (gyros) Wołowina peklowana Wołowina po chińsku Pęczak z wołowiną (gulasz) Zrazy wołowe w sosie grzybowym Zupa gulaszowa Wołowina gotowana Królik w śmietanie Pasztet z królika wędzonego Pasztet z zająca zapiekany Zając w sosie własnym Zając z kapustą kiszoną Konserwy rybne Flaczki z lina Karaś w kapuście Karp w szarym sosie Leszcz w sosie pomidorowym Lin, sandacz lub karp w kiszonej kapuście Okoń duszony w marchwi Pasta z mleczu lub ikry Pasztet łososiowy Pstrąg w kapuście i pomidorach Ryba po grecku (z pstrąga) Skumbria w tomacie Tołpyga marynowana w oleju Ukleja w sosie pomidorowym Węgorz wędzony w oleju Ogon bobra Konserwy z warzyw, owoców i grzybów Jagody w syropie w butelkach Koncentrat grzybowy Konfitura z poziomek Pasta z czosnku niedźwiedziego Siedzuń (szmaciak, kozia broda w zalewie słono-kwaśnej Smardze w słonej wodzie Sok z rokitnika i czeremchy Syrop z jeżyn Ulęgałki w syropie Zupa z leśnych owoców Żurawina do mięs Dania gotowe, desery Boczek wieprzowy ze skórą Burger z dziczyzny w sosie BBQ Chleb w słoiku Dziczyzna w sosie tymiankowo-grzybowym Gołąbki z dziczyzny w sosie myśliwskim Bułka z klopsem z dziczyzny Minipizza Orzechy laskowe, włoskie lub bukowe prażone Pampuchy – parowańce – kluchy na łachu Pierogi z dziczyzną Pyzy z dziczyzną Sajgonki Sushi wędzone Placek drożdżowy z rabarbarem Sernik z brownie Szary placek w słoiku Woda gazowana w puszce Wódka Dodatki Bulion barani Bulion cielęcy Bulion drobiowy Bulion rybny Bulion warzywny Bulion wołowy Bejca Granulat ze skórek Kasza gryczana w puszkach Kasza jęczmienna w puszkach Kasza pęczak w puszkach Makaron ryżowy Makaron w puszkach lub słoikach Marynata do dziczyzny (kwaśna) Marynata do dzika Musztarda Proszek grzybowy Ryż w puszkach Solanka zalewowa Sos grzybowy Sos jałowcowy Sos myśliwski Sos pomidorowy do parówek Sos porzeczkowy Sos tatarski Szary sos Marynata warzywna do dziczyzny Włoszczyzna do bulionu Wywar (bulion) myśliwski Sos żurkowy Zalewa żelująca ze skór i ścięgien Zalewa żelująca z żelatyny

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Autor
  • Krzysztof leśniewski
Wybrani autorzy
  • Krzysztof Leśniewski
Wybrane wydawnictwa
  • Gaj
Okładka
  • Miękka
Rok wydania
  • 2023
Ilość stron
  • 264
Tematyka
  • Mięsa
ISBN
  • 9788363537807

Opinie Wyrób konserw w słoikach i puszkach cz.2 dziczyzna i 170 nowych przepisów -m op Prusice

Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.

Ocena ogólna
5 na podstawie 1 opinia
  • j...w
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.