Phu Komosa Ryżowa Czerwona Quinoa 1kg Podkowa Leśna

Komosa ryżowa czerwona - Quinoa 1000g. Pakowana w estetyczne torebki foliowe, zgrzewane z atestem spożywczym oznaczone etykietą z nazwą, składem i datą ważności. OPIS: Quinoa - czyli komosa ryżowa należy do pokarmów o niezwykłych właściwościach odżywczych, a jej ziarna znane są od tysiącleci. …

od 18,50 Najbliżej: 13 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Komosa ryżowa czerwona - Quinoa 1000g. Pakowana w estetyczne torebki foliowe, zgrzewane z atestem spożywczym oznaczone etykietą z nazwą, składem i datą ważności. OPIS: Quinoa - czyli komosa ryżowa należy do pokarmów o niezwykłych właściwościach odżywczych, a jej ziarna znane są od tysiącleci. Zawierają ok. 20 proc. pełnowartościowego białka, błonnik, antyoksydanty, witaminy i sole mineralne. Komosa ryżowa wzmacnia odporność i korzystnie wpływa na pracę organizmu, a przy tym jest smaczna. Należy do tej samej rodziny, co buraki i szpinak. Z powodzeniem zastąpi ryż czy ziemniaki.Skład komosy ryżowej sprawia, że roślina ta może z powodzeniem zastąpić mięso. Poleca się ją szczególnie wegetarianom i weganom. WŁAŚCIWOŚCI: Quinoa w przeciwieństwie do innych roślin zawiera pełnowartościowe białko. Zawiera zdrowe tłuszcze jednonienasycone (2 razy więcej niż pszenica), kwasy omega-3 oraz kwas alfalinolenowy (ALA). Obniża poziom cholesterolu, wspomaga pracę układu krążenia, zmniejsza ryzyko miażdżycy i przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Ziarna w 60 proc. zbudowane są z węglowodanów, dostarcza więc sporo energii. Cukry te mają bardzo niski indeks glikemiczny (IG 35), co sprawia, że energia uwalniana jest niezwykle powoli. Stabilizuje poziomu insuliny, polecana osobą zagrożonym wystąpieniem cukrzycy typu II. Zawiera 2 razy więcej błonnika pokarmowego, regulującego pracę przewodu pokarmowego, niż większość popularnych zbóż. Bogata w wapń, tokoferol, kwas foliowy, miedź, fosfor, mangan, żelazo, potas, magnez, cynk oraz witaminy C, E, D i z grupy B. Sprzyja budowaniu mięśni oraz spalaniu tkanki tłuszczowej. Jest bardzo silnym antyoksydantem, zmniejsza ryzyko występowania nowotworów, opóźnia starzenie i przyspiesza regenerację. Nie zawiera glutenu, mogą ją zatem spożywać osoby cierpiące na celiakię. Z powodzeniem może być spożywana przez dzieci, kobiety w ciąży i matki karmiące. STOSOWANIE: Ziarna przed przygotowaniem należy wcześniej dobrze wypłukać pod bieżącą wodą. Gotuje się je podobnie jak tradycyjny ryż, jednak nieco krócej 10-15 minut. Ma lekko słodkawy smak, nadaje się jednak zarówno do potraw na słodko, jak i na ostro. Kraj pochodzenia: Peru. Uwaga: produkt może zawierać śladowe ilości selera, sezamu, różnych orzechów.Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Makar
Rodzaj
  • Komosa ryżowa
Waga (g)
  • 1000