Mikrobiologia w kosmetologii Ozimek

Mikrobiologia w kosmetologii w zwięzły sposób omawia praktyczne wskazówki dotyczące zasad higienicznego postępowania oraz wiedzę teoretyczną z zakresu mikrobiologii ogólnej i immunologii infekcyjnej. Publikacja zawiera także aktualne informacje na temat wymogów stawianych zakładom kosmetycznym w …

od 83,47 Najbliżej: 20 km

Liczba ofert: 2

Oferta sklepu

Opis

Mikrobiologia w kosmetologii w zwięzły sposób omawia praktyczne wskazówki dotyczące zasad higienicznego postępowania oraz wiedzę teoretyczną z zakresu mikrobiologii ogólnej i immunologii infekcyjnej. Publikacja zawiera także aktualne informacje na temat wymogów stawianych zakładom kosmetycznym w zakresie zapobiegania zakażeniom podczas wykonywanych zabiegów. W książce przedstawiono: - rolę wirusów, bakterii i grzybów w kosmetologii, - zakażenia skóry i jej przydatków, - drobnoustroje występujące w kosmetykach, - działania prewencyjne w tym sterylizację, dezynfekcję, aseptykę i antyseptykę, - bezpieczeństwo mikrobiologiczne. Publikacja przeznaczona jest dla studentów kosmetologii, pracowników zakładów kosmetycznych, Wellness&SPA oraz osób podnoszących swoje kwalifikacje zawodowe na kursach lub studiach podyplomowych z zakresu kosmetologii. Przedmowa XI 1. Wprowadzenie - Eugenia Gospodarek, Agnieszka Mikucka 1 2. Podstawy mikrobiologii - przegla?d mikrobiologii kosmetycznej 3 2.1. Systematyka - Eugenia Gospodarek 3 2.2. Klasyfikacja, budowa i replikacja wiruso´w - Eugenia Gospodarek 3 2.3. Klasyfikacja, budowa i namnaz˙anie sie? bakterii - Eugenia Gospodarek 6 2.4. Klasyfikacja, budowa i rozmnaz˙anie sie? grzybo´w - Małgorzata Praz˙yn´ska 13 2.5. Wyste?powanie i włas´ciwos´ci fizjologiczne drobnoustrojo´w -Eugenia Gospodarek 15 2.6. Mikroflora fizjologiczna człowieka - Eugenia Gospodarek 18 2.6.1. Znaczenie mikroflory sko´ry i błon s´luzowych 20 3. Podstawy immunologii - Agnieszka Mikucka 23 3.1. Mechanizmy reakcji obronnych gospodarza 24 3.1.1. Komo´rkowa odpowiedz´ immunologiczna 25 3.1.2. Odpornos´c´ przeciwzakaz´na 27 3.2. Immunologiasko´ry 28 3.3. Immunoprofilaktyka 30 4. Drogi transmisji drobnoustrojo´w - Alicja Se?kowska 34 5. Kolonizacja, zakaz˙enie - rola drobnoustrojo´w w zakaz˙eniach - Agnieszka Mikucka 37 6. Ogo´lne zasady mikrobiologicznej diagnostyki laboratoryjnej - Eugenia Gospodarek 41 6.1. Metody barwienia drobnoustrojo´w 41 6.2.Podłoz˙a do hodowli drobnoustrojo´w 42 7. Wirusy - znaczenie w kosmetologii - Alicja Se?kowska, Joanna Wro´blewska 46 7.1. Charakterystyka wiruso´w przenoszonych przez krew 46 7.2. Charakterystyka wiruso´w wywołuja?cych zmiany sko´rne 48 7.2.1. Charakterystyka wiruso´w z rodziny Herpesviridae 49 7.2.2. Charakterystyka wiruso´w z rodziny Poxviridae 51 7.2.3. Charakterystyka wiruso´w z rodziny Picornaviridae 52 7.2.4. Charakterystyka wiruso´w grupy HPV z rodziny Papillomaviridae 52 7.2.5. Charakterystyka parwowirusa B-19 z rodziny Parvoviridae 53 7.2.6. Charakterystyka wirusa ro´z˙yczki z rodziny Togaviridae 53 7.3. Wirusy gora?czek krwotocznych 54 7.4. Charakterystyka wiruso´w przenoszonych droga? kropelkowa? 54 7.4.1. Charakterystyka wiruso´w z rodziny Orthomyxoviridae 54 7.4.2. Charakterystyka wiruso´w z rodziny Paramyxoviridae 55 7.4.3. Charakterystyka wiruso´w z rodziny Coronaviridae 56 7.4.4. Charakterystyka wiruso´w z rodziny Picornaviridae 56 7.4.5. Charakterystyka wiruso´w z rodziny Adenoviridae 56 8. Bakterie - znaczenie w kosmetologii - Eugenia Gospodarek 59 9. Grzyby - znaczenie w kosmetologii - Małgorzata Praz˙yn´ska, Joanna Kwiecin´ska-Piro´g 65 9.1. Grzybice powierzchniowe 65 9.1.1. Czynniki predysponuja?ce do zakaz˙en´ grzybiczych 66 9.1.2. Rezerwuary grzybo´w w zakładzie kosmetycznym 67 9.1.3. Dermatofity 68 9.1.4. Droz˙dz˙e 70 9.1.5. Grzyby ples´niowe 72 9.2. Diagnostyka mikologiczna 73 9.3. Profilaktyka zakaz˙en´ w zakładzie kosmetycznym 76 10. Pasoz˙yty - znaczenie w kosmetologii - Anna Michalska 78 11. Zakaz˙enia sko´ry i jej przydatko´w - aspekty kliniczne - Barbara Zegarska, Rafał Czajkowski 80 11.1. Wste?p 80 11.2. Zakaz˙enia wirusowe 80 11.2.1. Opryszczka zwykła (herpes simplex) 80 11.2.2. Po´łpasiec (zoster) 81 11.2.3. Ospa wietrzna (varicella) 81 11.2.4. Mie?czak zakaz´ny (moluscum contagiosum) 82 11.2.5. Zakaz˙enia wirusem brodawczaka ludzkiego (Human Papilloma Virus) 82 11.3. Zakaz˙enia bakteryjne 83 11.3.1. Zakaz˙enia gronkowcowe (staphylodermiae) 84 11.3.2. Zakaz˙enia paciorkowcowe (streptodermiae) 87 11.3.3. Mieszane zakaz˙enia paciorkowcowo-gronkowcowe (staphylo-streptodermiae) . 87 11.4. Grzybice sko´ry 89 11.4.1. Dermatofitozy - zakaz˙enia wywołane przez dermatofity (grzybice włas´ciwe) 89 12. Drobnoustroje wyste?puja?ce w surowcach kosmetycznych i kosmetykach - Anna Budzyn´ska, Agnieszka Kaczmarek 96 12.1. Badania mikrobiologiczne surowco´w kosmetycznych i kosmetyko´w 97 12.2. Czystos´c´ mikrobiologiczna kosmetyko´w 98 13. Działania prewencyjne w kosmetologii - Katarzyna Jachna-Sawicka, Anna Michalska, Patrycja Zalas-Wie?cek, Krzysztof Skowron 102 13.1. Sterylizacja 102 13.1.1. Podział metod sterylizacji 103 13.1.2. Kontrola procesu sterylizacji 105 13.2. Dezynfekcja 105 13.2.1. Dezynfekcja powierzchni 106 13.2.2. Dezynfekcja narze?dzi i sprze?tu 107 13.2.3. Dezynfekcja sko´ry, ra?k personelu 108 13.2.4. S´rodki dezynfekcyjne 108 13.3. Aseptyka i antyseptyka 113 13.4. S´rodki ochrony kosmetyko´w 113 13.4.1. Konserwanty stosowane w kosmetykach 113 13.4.2. Bezpieczen´stwo uz˙ytkowania kosmetyko´w 116 14. Bezpieczen´stwo mikrobiologiczne w zakładzie kosmetycznym - Anna Budzyn´ska, Aleksander Deptuła, Agnieszka Kaczmarek, Anna Michalska, Agnieszka Mikucka, Krzysztof Skowron 122 14.1. Nosicielstwo drobnoustrojo´w 122 14.1.1. Nosicielstwo Staphylococcus aureus 122 14.2. Drobnoustroje stanowia?ce zagroz˙enie epidemiologiczne 123 14.3. Kontrola mikrobiologiczna s´rodowiska pracy w zakładach kosmetycznych 126 14.4. Kryteria czystos´ci mikrobiologicznej kosmetyko´w 127 14.5. Higiena ra?k personelu 128 14.5.1. Mikroflora naturalna ra?k 128 14.5.2. Przenoszenie drobnoustrojo´w przez re?ce 128 14.6. Włas´ciwos´ci preparato´w do higieny ra?k 129 14.7. Dekontaminacja ra?k w s´rodowisku zakładu kosmetycznego 130 14.8. Gospodarka odpadami 133 15. Zakład kosmetyczny - aspekty prawne - Patrycja Zalas-Wie?cek, Katarzyna Jachna-Sawicka 136 15.1. Organizowanie zakładu kosmetycznego 136 15.1.1. Wymagania ogo´lne dotycza?ce lokalizacji, pomieszczen´ oraz wyposaz˙enia zakładu kosmetycznego 137 15.2. Higiena w zakładzie kosmetycznym 138 15.2.1. Sterylizacja i dezynfekcja 139 15.3. Poste?powanie z odpadami w zakła?dzie kosmetycznym 141 15.4. Skład i jakos´c´ kosmetyko´w 142 15.5. Krajowy system informowania o kosmetykac

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Autor
  • Eugenia Gospodarek, Agnieszka Mikucka, Anna Budzy
Wybrani autorzy
  • Praca zbiorowa
Wybrane wydawnictwa
  • PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Okładka
  • Miękka
Format
  • 16.5x23.5cm
Rok wydania
  • 2013
Ilość stron
  • 148
Język oryginału
  • Polski
ISBN
  • 9788320045895
Dystrybucja
  • None

Opinie Mikrobiologia w kosmetologii Ozimek

Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.

Ocena ogólna
5 na podstawie 1 opinia
  • I.
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Ksiązkę polecam kazdemu kosmetologowi
    • niezbędne inf.