Vivio Kukurydza Popcorn 1000G Ostroróg

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych popcornu marki VIVIO Popcorn to niezastąpiony dodatek do prawdziwej uczty filmowej. Warto jednak wiedzieć, że jego historia nie jest wcale taka krótka, albowiem sięga tysięcy lat wstecz. Popcorn był jedną z …

od 11,39 Najbliżej: 43 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych popcornu marki VIVIO Popcorn to niezastąpiony dodatek do prawdziwej uczty filmowej. Warto jednak wiedzieć, że jego historia nie jest wcale taka krótka, albowiem sięga tysięcy lat wstecz. Popcorn był jedną z ulubionych przekąsek Azteków. Ponadto, służył do przyzdabiania domów, a nawet wykonywania biżuterii. Przygotowane w odpowiedni sposób ziarna kukurydzy to świetna alternatywa dla tłustych chipsów oraz innych przekąsek typu fast-food. Doskonały smak popcornu oraz jego lekkość sprawia, że trudno mu się oprzeć. A co jeszcze warto wiedzieć na temat tego wyjątkowego produktu? I czy popcorn jest bezpieczny dla naszego zdrowia? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w dalszej części tekstu. Popcorn – z czego powstaje i jakie wartości odżywcze w sobie skrywa? Prażone ziarna kukurydzy i ich wpływ na nasze zdrowie; Kukurydza do prażenia – jak przygotować ją w prawidłowy sposób? Przeciwwskazania dotyczące spożywania popcornu; Ziarna popcornu – cena; Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące popcornu marki VIVIO: Gdzie kupić popcorn? Czy popcorn zawiera w swoim składzie gluten? Jak w prawidłowy sposób przechowywać popcorn? Czy popcorn można spożywać codziennie? Jaki popcorn wybrać? Popcorn – kcal. Popcorn – z czego powstaje i jakie wartości odżywcze w sobie skrywa? Popcorn znany był mieszkańcom Ameryki Południowej blisko 5 tysięcy lat temu. Niemniej jednak, niniejsza przekąska zyskała ogromną popularność dopiero w XIX wieku. Wszystko to za sprawą Charlesa Cretersa, który wynalazł maszynę do produkcji popcornu zasilaną parą wodną. Ta rewolucja technologiczna spowodowała, iż prażenie ziaren kukurydzy stało się proste, jak nigdy dotąd. W zaledwie kilka lat popcorn stał się na tyle popularną przekąską, iż trudno było wyobrazić sobie bez niego lokalne festyny. Co ciekawe, niniejszy przysmak szczególnie przypadł do gustu widzom wychodzącym z teatrów, którzy kupowali popcorn od sprzedawców ciągnących maszyny do prażenia ziaren na specjalnych wózkach. Kolejnym przełomowym momentem w dziejach historii popcornu jest rok 1981. To właśnie wtedy opracowana została formuła, dzięki której można było z łatwością uprażyć ziarna kukurydzy przy pomocy kuchenki mikrofalowej. Popcorn to produkt powstający z suszonych ziaren kukurydzy, które zostają poddane działaniu wysokiej temperatury. Sekret ich „wybuchowości” tkwi w kropelce wody pozostającej we wnętrzu ziarna. Pod wpływem nagłego wzrostu ciepła zamienia się ona w parę i w ten sposób niszczy skorupę kukurydzy, pozwalając wydostać się na zewnątrz skrobi znajdującej się w bielmie. Popcorn w głównej mierze składa się z węglowodanów. Ponadto, znajdziemy w nim błonnik oraz witaminy i minerały, wśród których na szczególną uwagę zasługują: Witamina A, Witaminy z grupy B, Witamina C; Witamina E; Fosfor, Magnez, Wapń, Potas, Selen, oraz Żelazo. Ponadto, za sprawą procesu smażenia na oleju roślinnym, popcorn dostarcza do naszego organizmu także tłuszcze. Prażone ziarna kukurydzy i ich wpływ na nasze zdrowie Kukurydza to wartościowe zboże, którego właściwości szczególnie doceniane są przez osoby zmagające się z problemem celiakii lub nietolerancji glutenu. Jej ziarna są doskonałym źródłem skrobi. Kukurydza jest źródłem cennych składników odżywczych, które w połączeniu ze zrównoważoną dietą oraz systematyczną aktywnością fizyczna, są w stanie wpłynąć na poprawę naszego zdrowia i codziennego samopoczucia. Żółte ziarna niniejszego zboża są dobrym źródłem błonnika oraz beta-glukanów. Dlatego też, mogą one wpływać nie tylko na obniżenie ciśnienia krwi, ale także cholesterolu, przyczyniając się tym samym do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego w przyszłości. Wiele mówi się także o pozytywnym wpływie kukurydzy na gospodarkę glukozowo-insulinową oraz na prawidłową czynność jelit. Co ciekawe, ziarna kukurydzy skrywają w sobie także spore ilości flawonoidów oraz steroli roślinnych. Dzięki temu, wprowadzenie niniejszego zboża do zrównoważonej diety może sprzyjać zmniejszaniu ryzyka rozwoju chorób nowotworowych w przyszłości. Dodatkowo, regularne spożywanie kukurydzy może chronić nasz wzrok przed zwyrodnieniami, a ponadto zapewniać nam na długo uczucie sytości. Warto jednak wiedzieć, że wraz z procesem obróbki cieplnej, zwłaszcza przy udziale kuchenki mikrofalowej oraz niezdrowych tłuszczów, ziarna kukurydzy tracą większość swoich właściwości zdrowotnych. Niekorzystny wpływ na nasze zdrowie może wywierać także dodawanie do popcornu nadmiernych ilości soli lub słodkich dodatków, np. karmelu. Kukurydza do prażenia – jak przygotować ją w prawidłowy sposób? Jeśli chcemy przygotować popcorn w prawidłowy sposób, powinniśmy unikać produktów przeznaczonych do przygotowania w kuchence mikrofalowej. Opakowanie niniejszego popcornu zawiera bowiem szkodliwe dla zdrowia składniki, które mogą zwiększać ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, jak również zaburzać prawidłową czynność tarczycy. Aby cieszyć się smakiem popcornu bez obaw o swoje zdrowie, powinniśmy suszone ziarna kukurydzy uprażyć na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu roślinnego, np. oliwy z oliwek. Ponadto, zamiast soli warto dodawać do popcornu ulubione zioła lub czosnek. Przeciwwskazania dotyczące spożywania popcornu W większości przypadków spożywanie niewielkich ilości popcornu jest bezpieczne dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, istnieją pewne przeciwwskazania dotyczące stosowania niniejszego produktu. Po pierwsze: popcorn smażony na głębokim oleju nie jest wskazany dla osób zmagających się z problemem nadwagi/otyłości oraz zaburzeń lipidowych. Po drugie: popcorn należy wykluczyć z diety osób zmagających się nieswoistymi stanami zapalnymi jelit, ponieważ może on odpowiedzialny być za podrażnienie przewodu pokarmowego. Po trzecie: solonego popcornu nie powinny spożywać osoby, u których rozpoznano problem nadciśnienia tętniczego. Dodatkowo, prażone ziarna kukurydzy mogą odpowiedzialne być za wywołanie reakcji alergicznych. W związku z tym, zaleca się aby wprowadzać popcorn do swojej diety stopniowo, obserwując przy tym reakcje organizmu. Natomiast w przypadku wystąpienia objawów niepożądanych po spożyciu niniejszego produktu, należy jak najszybciej zasięgnąć konsultacji w gabinecie specjalisty. UWAGA NA ALERGENY: W popcornie marki VIVIO mogą znajdować się śladowe ilości: glutenu, skorupiaków, jaj, orzeszków ziemnych, ryb, nasion soi, mleka, laktozy, orzechów, selera, gorczycy, dwutlenku siarki, łubinu, mięczaków i produktów pochodnych. Ziarna popcornu – cena Kukurydza popcorn sprzedawana jest w opakowaniach o pojemności 1 kilograma. Za niniejszy produkt zapłacimy zazwyczaj około 8,00 – 15,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena ziaren popcornu może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta oraz/lub dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupu należy zwrócić uwagę na to, czy w wybranym przez nas produkcie nie znajdują się dodatkowe ilości soli, tłuszczu lub innych dodatków. Dzięki temu zyskamy pewność, że wybrany przez nas popcorn jest bezpieczny dla zdrowia. Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące popcornu marki VIVIO Pytanie 1: Gdzie kupić popcorn? Suszone ziarna kukurydzy dostępne są w niektórych marketach spożywczych. Niemniej jednak, warto poszukać ich w renomowanych sklepach internetowych ze zdrową żywnością oraz w stacjonarnych punktach sprzedaży marki VIVIO. W ten sposób możemy uzyskać dostęp nie tylko do atrakcyjnej oferty cenowej, ale także gwarancję najwyższej jakości produktu. Pytanie 2: Czy popcorn zawiera w swoim składzie gluten? Kukurydza jest zbożem bezglutenowym. Warto jednak wiedzieć, że jej ziarna często pakowane są na terenie zakładów, w których gluten jest przetwarzany. Dlatego też, w popcornie mogą znajdować się śladowe ilości niniejszego składnika. W związku z tym, produkt ten nie jest wskazany dla osób zmagających się z problemem celiakii lub nietolerancji glutenu. Pytanie 3: Jak w prawidłowy sposób przechowywać popcorn? Suszone ziarna kukurydzy należy przechowywać w suchym miejscu, z dala od promieni słonecznych. Na przykład w szafce kuchennej lub w spiżarni. Dzięki zamknięciu ich w pojemniku ze szczelnie zakręcaną pokrywką, zyskamy pewność, iż na długo będą w stanie zachować swoje cenne walory smakowe. Pytanie 4: Czy popcorn można spożywać codziennie? Popcorn nie powinien stanowić stałego elementu naszej diety. Niemniej jednak, można spożywać go sporadycznie, np. w formie przekąski podczas oglądania ulubionego filmu. Warto jednak pamiętać, że podstawą zrównoważonego jadłospisu są świeże warzywa, produkty pełnoziarniste oraz nabiał. Pytanie 5: Jaki popcorn wybrać? Jeśli chcemy zyskać pewność, że popcorn jest bezpieczny dla naszego zdrowia, powinniśmy wybierać wyłącznie te ziarna kukurydzy, które nie zawierają w swoim składzie dodatkowych składników. Na co dzień powinniśmy stronić od popcornu, który jest solony, karmelizowany lub z dodatkiem sera. Należy także unikać produktów, które przeznaczone są do przygotowania w kuchence mikrofalowej.

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Vivio
Rodzaj
  • Popcorn
Waga (g)
  • 150
Cechy
  • Nie zawiera konserwantów
  • Produkt wegański
  • Produkt wegetariański
Dystrybucja
  • None