W kuchni Ogińskich Orneta

Rok 2015 został ogłoszony prze narodowe komisje UNESCO Litwy, Polski oraz Białorusi Rokiem Michała Kleofasa Ogińskiego, z okazji 250. rocznicy jego narodzin. Ta książka to jedna z publikacji wydanych z okazji tego jubileuszu. Jest adresowana nie tyle do znawców historii i gastronomii, ile do …

od 19,99 Najbliżej: 47 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Rok 2015 został ogłoszony prze narodowe komisje UNESCO Litwy, Polski oraz Białorusi Rokiem Michała Kleofasa Ogińskiego, z okazji 250. rocznicy jego narodzin. Ta książka to jedna z publikacji wydanych z okazji tego jubileuszu. Jest adresowana nie tyle do znawców historii i gastronomii, ile do szerszego kręgu odbiorców. W interesujący sposób przedstawiono w niej osobowość Michała Kleofasa Ogińskiego w kontekście gastronomii Rzeczpospolitej Obojga Narodów XVII - XIX w., życie codzienne dworu Ogińskich w okresie XVIII - XIX w., przejawy tradycji gastronomicznych innych członków rodu Ogińskich oraz innych przedstawicieli rodów szlacheckich. Obok tekstów o charakterze historycznym zaprezentowano również zaadaptowane do czasów współczesnych autentyczne przepisy z czasów Michała Kleofasa Ogińskiego. Nad powstaniem książki pracowała międzynarodowa grupa specjalistów z Polski i Litwy: historycy: Rymvidas Laużikas, Arwidas Pacewiczius, Jarosław Dumanowski oraz kucharz Liutauras Czaprackas. Mamy nadzieję, że doświadczą Państwo smakowitych chwil wraz z Michałem Kleofasem Ogińskim oraz innymi przedstawicielami jego rodu. Spis treści: Przedmowa Kuchnia Rzeczypospolitej Obojga Narodów na przełomie baroku i oświecenia Dworskie stodoły i spiżarnie Obiad u Ogińskich Uczta dworska Dieta Michała Kleofasa Przepisy kuchni litewskiej z czasów Michała Kleofasa Ogińskiego Długo duszona karkówka wołowa (Le boeuf a la mode) Ragout z mostka cielęcego Chłodnik Przecierana zupa marchewkowa Antrykot pieczony Wędzone półgęski Smażone borowiki, grzyby portobello (brązowe pieczarki) lub rydze z ziemniakami Krem kawowy Mus z gorzkiej czekolady Przysmak jabłkowy Baba migdałowa Zupa piwna Kalafior z sosem z bułki tartej Bulion wołowy Tort cielęcy albo pasztet w cieście Karkówka wieprzowa z warzywami Gorący mus ananasowy Karp po polsku Ragout z warzyw wiosennych Pasztet z wątróbki kaczej Dawne jednostki miary, pieniądze, słowniczek Bibliografia O książce O autorach

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Autor
  • Rimvydas Lauzikas, Liutauras Ceprackas, Jarosław Dumanowski
Rok wydania
  • 2016
Kategorie
  • Kulinaria
Format
  • EPUB
Ilość stron
  • 128