Essensey Witaminy Dla Kobiet Kolagen Biotyna Na Skórę Włosy 90Kaps. Olecko

ESSENSEY MULTIVIT DLA NIEJ w 90 kaps. ✔ 18 składników aktywnych ✔ Zawiera kolagen i koenzym Q10 ✔ Zawiera biotynę ✔ Biotyna pomaga zachować zdrową skórę i włosy [1] ✔ Kapsułki łatwe do połknięcia Zakład certyfikowany: ✔ ISO 22 000 ✔ ISO 9001 Suplement diety ESSENSEY MULTIVIT DLA NIEJ zawiera …

od 29,65 Najbliżej: 26 km

Liczba ofert: 4

Oferta sklepu

Opis

ESSENSEY MULTIVIT DLA NIEJ w 90 kaps. ✔ 18 składników aktywnych ✔ Zawiera kolagen i koenzym Q10 ✔ Zawiera biotynę ✔ Biotyna pomaga zachować zdrową skórę i włosy [1] ✔ Kapsułki łatwe do połknięcia Zakład certyfikowany: ✔ ISO 22 000 ✔ ISO 9001 Suplement diety ESSENSEY MULTIVIT DLA NIEJ zawiera witaminy B6 i B12, które przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego [1] oraz biotynę, która pomaga zachować zdrową skórę i włosy.[1] ✔ Suplement diety ma w swoim składzie 18 składników aktywnych ✔ Zawiera kolagen, koenzym Q10, kwas hialuronowy, CLA, L-karnitynę i ekstrakt z zielonej herbaty ✔ Zawiera 25,00 µg biotyny w porcji dziennej ✔ Witaminy B6 i B12 wspierają prawidłowy metabolizm energetyczny [1], a biotyna przyczynia się do zachowania zdrowej skóry i włosów. [1] Suplement diety ESSENSEY zawiera składniki aktywne, które przyjmowane regularnie: Tiamina, witamina B6, witamina B12, biotyna i witamina C przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego [1] Ryboflawina, biotyna i witamina A pomagają zachować zdrową skórę [1] Biotyna pomaga zachować zdrowe włosy [1] Ryboflawina, witamina C i E pomagają w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym [1] Witamina A i ryboflawina przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza [1] Witamina D pomaga w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystywaniu wapnia i fosforu [1] Informacje o produkcie: Porcja: 2 kapsułki Ilość porcji w opakowaniu: 45 Opakowanie: 90 kapsułek Masa netto: 45,00 g Wartość odżywcza (na 2 kapsułki): Hydrolizat Kolagenu typu I SOLUGEL™: 200 mg Ekstrakt z zielonej herbaty (Camellia sinensis) [55% EGCG]: 100 mg w tym EGCG: 55 mg CLA (sprzężony kwas linolowy): 100 mg L-karnityna: 100 mg Witamina C: 80 mg (100% RWS) Niacyna (mg NE): 8 mg (50% RWS) Kwas hialuronowy: 10 mg Koenzym Q10: 10 mg Witamina E (mg α-TE): 6 mg (50% RWS) Kwas pantotenowy: 3 mg (50% RWS) Witamina B6: 0,7 mg (50% RWS) Ryboflawina (witamina B2): 0,7 mg (50% RWS) Tiamina (witamina B1): 0,55 mg (50% RWS) Witamina A (μg RE): 400 µg (50% RWS) Kwas foliowy: 100 µg (50% RWS) Biotyna: 25 µg (50% RWS) Witamina D: 2,5 µg (50% RWS) Witamina B12: 1,25 µg (50% RWS) *RWS – Referencyjna Wartość Spożycia. Składniki: otoczka kapsułki [substancja glazurująca (hydroksypropylometyloceluloza)]; hydrolizat kolagenu typu I SOLUGEL™; winian L-karnityny; witaminy [witamina C (kwas L-askorbinowy); maltodekstryna; niacyna (amid kwasu nikotynowego); witamina E (octan DL-alfa-tokoferylu); kwas pantotenowy (D-pantotenian wapnia); witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny); ryboflawina; tiamina (monoazotan tiaminy); witamina A (octan retinylu); kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy); biotyna (D-biotyna); witamina D (cholekalcyferol); witamina B12 (cyjanokobalamina)]; sól wapniowa sprzężonego kwasu linolowego [80 % CLA]; ekstrakt z zielonej herbaty (Camellia sinensis) [55 % EGCG]; substancja przeciwzbrylająca (sole magnezowe kwasów tłuszczowych); hialuronian sodu; koenzym Q10 (ubichinon). Produkt może zawierać: mleko, soję, zboża zawierające gluten, ryby i orzeszki ziemne. Sposób użycia: Przyjmować 2 kapsułki dziennie, popijając odpowiednią ilością wody, najlepiej w trakcie posiłku. Nie należy spożywać na czczo. Nie należy spożywać, jeśli tego samego dnia spożywasz inne produkty zawierające zieloną herbatę. Nie spożywać dziennej ilości równej 800 mg 3-galusanu (-) epigalokatechiny lub wyższej. Nie stosować dłużej niż 3 miesiące. Porcja produktu zalecana do spożycia w ciągu dnia to 2 kapsułki. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Ostrzeżenia: : Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników produktu. Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Niniejszy produkt nie powinien być spożywany przez kobiety w ciąży lub kobiety karmiące piersią oraz dzieci w wieku poniżej 18 lat. Zrównoważona dieta i zdrowy tryb życia są ważne. Najlepiej spożyć przed końcem, numer partii produkcyjnej: patrz na spodzie opakowania. Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić od światła i wilgoci. Po otwarciu spożyć w ciągu 3 miesięcy. Witamina B1 Nazywana jest również tiaminą. Jej odkrywcą jest Kazimierz Funk, polski naukowiec, który jako pierwszy użył słowa "witamina". [2] Tiamina wspomaga prawidłowy metabolizm energetyczny oraz funkcje psychologiczne. [1] Pomaga także w funkcjonowaniu układu nerwowego oraz serca. [1] Witamina B2 Jej inna nazwa to ryboflawina. Za odkrywcę witaminy B2 uznawany jest biochemik Richard Kuhn, który wyizolował ją w 1933 roku. [2] Ryboflawina wspiera prawidłowy stan skóry i błon śluzowych, wspomaga prawidłowe widzenie oraz przyczynia się do utrzymania prawidlowego metabolizmu żelaza. [1] Witamina B3 Znana jest także jako niacyna lub witamina PP. Występuje w dwóch postawowych formach - kwasu nikotynowego oraz amidu kwasu nikotynowego. [2] Niacyna może przyczyniać się do zmniejszania odczucia zmęczenia, wspiera prawidłowy stan skóry i błon śluzowych oraz wspomaga matabolizm energetyczny. [1] Witamina B5 Nazywana jest również kwasem pantotenowym. Jej bogatymi źródłami żywieniowymi są grzyby, kalafior, wątróbka, soja, jaja i drożdże. [2,3] Kwas pantotenowy jest jednym ze składników koenzymu A i przyczynia się do prawidłowej syntezy i metabolizmu hormonów steroidowych, witaminy D i niektórych neuroprzekaźników [1,3] Witamina B6 Znana jest powszechnie jako pirydoksyna. Znajduje się w produktach pełnoziarnistych, warzywach, orzechach i mięsie, ale lepszą biodostępnością witaminy B6 charakteryzują się produkty pochodzenia zwierzęcego. [4] Witamina B6 wspiera metabolizm energetyczny oraz metabolizm białka i glikogenu. [1] Pomaga także w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny i prawidłowej syntezie cysteiny.[1] Kwas foliowy Kwas foliowy inaczej określany jest jako witamina B9. Po raz pierwszy wyizolowany został w 1941 roku z liści szpinaku i stąd też pochodzi jego nazwa (łac. folium – liść). [5] Kwas foliowy przyczynia się do prawidłowego metabolizmu homocysteiny oraz syntezy aminokwasów, a także może wspierać funkcjonowanie układu odpornościowego. [1] Witamina B12 Powszechnie określana jest jako kobalamina. W żywności znajduje się głównie w pokarmach pochodzenia zwierzęcego oraz w mniejszych ilościach w niektórych fermentowanych warzywach oraz algach. [6] Witamina B12 wspiera prawidłowy metabolizm energetyczny oraz przyczynia się do prawidłowego podziału komórek. [1] Wchłanianie witaminy B12 odbywa się w końcowym odcinku jelita krętego. [6] Biotyna Biotyna znana jest również jako witamina B7 lub H. Znajduje się w produktach spożywczych takich jak żółtko jaja, orzechy, wątróbka, rośliny strączkowe, mleko, ser, awokado czy ryby. [7] Ma wiele ważnych funkcji dla organizmu, ale szeroko znana jest ze swojego wpływu na skórę i włosy. [1] Dodatkowo wspiera metabolizm energetyczny oraz układ nerwowy. [1] Witamina C Witamina C jest jedną z najbardziej znanych witamin o wielokierunkowym działaniu na organizm ludzki. Pierwszy raz została wyodrębniona w 1928 roku z papryki czerwonej, za co jej odkrywca otrzymał nagrodę Nobla. [8] Witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu, przez co wspiera funkcjonowanie skóry, naczyń krwionośnych, kości, zębów, dziąseł i chrząstki. [1] Ma również działanie antyoksydacyjne - pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. [1] Witamina E Zaliczana jest do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Witamina E jest ogólną nazwą dla grupy związków organicznych, w których skład wchodzą tokoferole i tokotrienole. [9] Witamina E wykazuje działanie antyoksydacyjne - pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. [1] Witamina A Witamina A pełni wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka. Przyczynia się do utrzymania prawidłowego widzenia, wspomaga prawidłowy metabolizm żelaza i funkcjonowanie skóry oraz błon śluzowych. [1] Zaliczana jest do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i znajduje się w dużej ilości w tłustych rybach, wątróbce, mleku i produktach mlecznych oraz jajach. [10] Witamina D Witamina D występuje w postaci ergokalcyferolu (D2) oraz cholekalcyferolu (D3). Witamina D może być syntetyzowana w skórze pod wpływem promieni słonecznych lub dostarczana do organizmu wraz z pożywieniem. Dostępna jest także w formie suplementów diety. [11] Witamina D wspiera utrzymanie zdrowych kości i zębów, a także wspomaga prawidłowe wykorzystywanie wapnia i fosforu. [1] Kolagen Kolagen jest szeroko rozpowszechnionym białkiem, które stanowi jeden z głównych komponentów strukturalnych skóry właściwej. Znajduje sie także w kościach, chrząstkach i ścięgnach. Stanowi około jednej trzeciej białek w organizmie. Wraz z wiekiem zmienia się tempo syntezy kolagenu w skórze. [12] Ekstrakt z zielonej herbaty Zielona herbata (Camellia sinensis) to wiecznie zielony krzew, który naturalnie występuje w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. W liściach zielonej herbaty znajduje się wiele składników, takich jak polifenole, flawonoidy, kwasy fenolowe czy alkaloidy purynowe.[13] Za główną i najbardziej znaną substancję czynną zielonej herbaty uznawany jest galusan epigallokatechiny (EGCG), który zaliczany jest do polifenoli. [15] CLA CLA jest to sprzężony kwas linolowy. Kwas linolowy zaliczany jest do kwasów tłuszczowych omega-6. [13] Sprzężone kwasy linolowe to izomery kwasu linolowego, które posiadają wiązania podwójne znajdujące się blisko siebie. [14] CLA występuje naturalnie np. w mięsie "przeżuwaczy" oraz w produktach mlecznych. L-karnityna L-karnityna to organiczny związek chemiczny, który syntetyzowany jest z aminokwasów - lizyny i metioniny, w wątrobie, nerkach i mózgu. [17] Występuje w postaci dwóch izomerów L i D, ale tylko L-karnityna wykazuje działanie biologiczne.[17] W przeszłości nazywana była witaminą BT, ale obecnie zaliczana jest do substancji witaminopodobnych. W organizmie człowieka występuje głównie w mięśniach: szkieletowych i sercowym. [17] Kwas hialuronowy Jest to związek szeroko rozpowszechniony w przyrodzie, który występuje naturalnie w organizmach żywych. [16] W największej ilości znajduje się w skórze i fizjologicznie występuje w postaci soli sodowej - hialuronianu sodu. [16] Jego ilość w organizmie zmienia się wraz z wiekiem. [16] Kwas hialuronowy jest popularnym składnikiem kosmetyków. Koenzym Q10 Koenzym Q10 to związek, który naturalnie występuje w organizmie człowieka i w warunkach homeostazy wytwarzany jest w ilościach wystarczających. [18, 19] Jego zasadnicza rola sprowadza się do udziału w mitochondrialnym transporcie elektronów w łańcuchu oddechowym.[19] Nazywany jest inaczej ubichinonem lub witaminą Q, chociaż obecnie zaliczany jest do substancji witaminopodobnych. [19] 1. ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci 2. Gryszczyńska, Agnieszka. "Witaminy z grupy B-naturalne źródła, rola w organizmie, skutki awitaminozy." Postępy Fitoterapii 4/2009. 3. Bilska-Wilkosz, Anna. "Koenzym A: udział w metabolizmie oraz możliwości farmakologicznego działania." (2003). 4. Daszkiewicz, Magdalena. "Rola żywienia w zapobieganiu i terapii wybranych schorzeń skóry." Aesth Cosmetol Med. 2021;10(4):175-179. 5. Cieślik, Ewa, and Anna Kościej. "Kwas foliowy–występowanie i znaczenie." Problemy Higieny i Epidemiologii 93.1 (2012): 1-7. 6. Kosmider, A., and Katarzyna Czaczyk. "Witamina B12-budowa, biosynteza, funkcje i metody oznaczania." Żywność Nauka Technologia Jakość 17.5 (2010): 17-32. 7. Kowalska, Aleksandra, Julia Bartkiewicz, and Katarzyna Dettlaff. "Biotyna–fakty i nadzieje." Farm Pol 78.7 (2022): 403-411. 8. Janda, Katarzyna, Magdalena Kasprzak, and Jolanta Wolska. "Witamina C–budowa, właściwości, funkcje i występowanie." Pom. J. Life Sci 61.4 (2015): 419-425. 9. Zielińska, Aleksandra, and Izabela Nowak. "Tokoferole i tokotrienole jako witamina E." Chemik 68.7 (2014): 585-591. 10. Zaborska, A., J. Król, and A. Brodziak. "Witamina A–funkcje i znaczenie dla człowieka." Przemysł Spożywczy 69.7 (2015): 36-38. 11. Dittfeld, Anna, et al. "Wielokierunkowe działanie witaminy D." Annales Academiae Medicae Silesiensis. Vol. 68. No. 1. Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, 2014. 12. Żelaszczyk, Dorota, Anna Waszkielewicz, and Henryk Marona. "Kolagen–struktura oraz zastosowanie w kosmetologii i medycynie estetycznej." Estetol. Med. Kosmetol 2.1 (2012): 14-20. 13. Achremowicz Konrad, Katarzyna Szary-Sworst. "Wielonienasycone kwasy tłuszczowe czynnikiem poprawy stanu zdrowia człowieka." Żywność Nauka Technologia Jakość 12.3 (2005). 14. Czochralska-Duszyńska, Agata, et al. "Sprzężone kwasy linolowe w terapii wybranych jednostek chorobowych—fakty i kontrowersje." Forum Zaburzeń Metabolicznych. Vol. 6. No. 1. 2015. 15. Kania, Małgorzata, and Justyna Baraniak. "Wybrane właściwości biologiczne i farmakologiczne zielonej herbaty (Camellia sinensis (L.) O. Kuntze)." Post. Fitoter 1 (2011): 34-40. 16. Olejnik, Anna, Joanna Gościańska, and I. Nowak. "Znaczenie kwasu hialuronowego w przemyśle kosmetycznym i medycynie estetycznej." Chemik 66.2 (2012): 129-135. 17. Matwiejuk, Anna. "L-karnityna-funkcje i zastosowanie." Roczniki Naukowe (2010): 140. 18. Czernic, Aleksandra, et al. "Wpływ suplementacji koenzymem Q10 na enzymatyczną obronę antyoksydacyjną krwinek czerwonych ludzi zdrowych." Probl Hig Epidemiol 92 (2011): 632-635. 19. Siemieniuk, Ewa, and Elżbieta Skrzydlewska. "Koenzym Q10--biosynteza i znaczenie biologiczne w organizmach zwierzat i człowieka." Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej 59 (2005).

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Essensey
Model
  • Multivit dla Niej + Biotyna
Rodzaj rejestracji
  • Suplement diety
Postać
  • Kapsułki
Opakowanie
  • 90 kaps.
Wskazanie
  • Włosy i paznokcie
Wiek
  • Dla dorosłych
  • Dla seniorów
Podstawowy składnik
  • Multiwitamina
Informacje dodatkowe
  • Bez cukru
Podmiot odpowiedzialny
  • TREC NUTRITION SP.Z O.O.
Kraj podmiotu odpowiedzialnego
  • Polska
Nazwa wytwórcy
  • TREC NUTRITION SP.Z O.O.
Kraj wytwórcy
  • Polska