Prawdziwa historia czekolady mobi,epub PRACA ZBIOROWA - ebook Odolanów

Nowe, poprawione i uzupełnione w oparciu o trzecie brytyjskie wydanie cieszącej się wielką popularnością książki z serii Rodowody Cywilizacji, pióra dwojga antropologów - wybitnego badacza kultury Majów oraz znawczyni kuchni prekolumbijskiej. Nie ograniczając się do historii pochodzenia cenionego …

od 63 Najbliżej: 15 km

Liczba ofert: 4

Oferta sklepu

Opis

Nowe, poprawione i uzupełnione w oparciu o trzecie brytyjskie wydanie cieszącej się wielką popularnością książki z serii Rodowody Cywilizacji, pióra dwojga antropologów - wybitnego badacza kultury Majów oraz znawczyni kuchni prekolumbijskiej. Nie ograniczając się do historii pochodzenia cenionego przysmaku, autorzy odmalowują arcyciekawą drogę, jaką czekolada przebyła na stoły całego świata, oraz kulturowe i społeczne implikacje całego wyrosłego na jej bazie przemysłu. Spis treści: Spis treści Przedmowa..................................................................................................7 Wprowadzenie..........................................................................................11 Rozdział 1. Drzewo pokarmu bogów........................................................................15 Chemiczny kalejdoskop..........................................................................25 Rozdział 2. Narodziny kakao.........................................................................................30 Olmekowie........................................................................................30 Od cywilizacji Izapa do klasycznej kultury Majów.............................................................34 Panowie lasu: Majowie okresu klasycznego.........................................................................36 Zmierzch cywilizacji Majów..................................................................................................47 Toltekowie i co było dalej.......................................................................................................48 Majowie w przededniu hiszpańskiego podboju..................................................................50 Przyrządzanie kakao przez Majów w epokach późniejszych.............................................55 Rodział 3. Aztekowie - lud piątego słońca.........................................................58 Pochodzenie Azteków i ich najdawniejsza historia.............................................................59 Aztekowie w przededniu hiszpańskiego podboju...............................................................62 Pociągają i budzą odrazę: octli i czekolada...........................................................................66 Cacahuacuauhuitl - "czekoladowe drzewo" Azteków........................................................68 Skarb królewski.........................................................................................71 Jak Aztekowie robili czekoladę..............................................................................................73 Dodatki smakowe, zapachowe i inne....................................................................................75 Napój elity.........................................................................................................78 "Szczęsny pieniądz".............................................................................................81 Symboliczne i obrzędowe znaczenie kakao..........................................................................83 Rozdział 4. Sp otkanie i pr zemiana..............................................................................87 Pierwszy kontakt: Guanaja 1502............................................................................................87 Przełamanie bariery smaku....................................................................................................90 Przełamanie bariery języka....................................................................................................95 Przełamanie bariery medycyny.............................................................................................99 Rozdział 5. Czekolada podbija Europę................................. 102 Kakao w Hiszpanii: "czekolada osiągnęła doskonałość"................................................. 105 Czekolada we Włoszech: "elegancja bardziej wyszukana".............................................. 112 Przełamanie bariery Kościoła............................................................................................. 119 Czekolada we Francji.................................................................................. 123 Czekolada i Anglicy: od piratów do Pepysa...................................................................... 131 Poza granice Europy............................................................................... 140 Rozdział 6. Źródło........................................................................... 142 Nowa Hiszpania i Ameryka Środkowa: początki gospodarki kolonialnej.................... 143 Guayaquil: "kakao biedaków"............................................................................................. 148 Wenezuela............................................................................................ 149 Brazylia: przedsięwzięcie jezuitów oraz co było potem................................................... 152 Wyspy Szczęśliwe - nie tak znowu szczęśliwe.................................................................. 155 Nowe horyzonty: kakao opływa świat............................................................................... 158 Rozdział 7. Czekolada w wieku rozumu (i bezrozumu)........................... 160 Specjaliści w dziedzinie medycyny zaświadczają............................................................. 163 Hiszpania................................................................................................. 166 Włochy................................................................................................. 169 Czekolada w kuchni: wynalazek meksykański czy włoski?............................................. 171 Francja przed potopem.................................................................. 175 Anglia w czasach króla Jerzego - od czekoladziarni do klubu....................................... 180 Czekolada i świt rewolucji przemysłowej.......................................................................... 183 Koniec pewnej epoki: "boski markiz" i czekolada........................................................... 184 Rozdział 8. Czekolada dla mas.................................................................................. 187 Zerwanie z przeszłością: wynalazek van Houtena........................................................... 189 Kwakierscy kapitaliści......................................................................... 190 Walka o czystą czekoladę.................................................................................... 193 Szwajcaria - kraina krów i czekolady................................................................................. 195 Milton Hershey i "stary dobry batonik Hersheya"........................................................... 198 Jak się robi czekoladę.......................................................................... 202 Jakość a ilość - w poszukiwaniu lepszej czekolady.......................................................... 205 Rozdział 9. Et yczna czekolada ................................................................................ 210 Ciemna strona świata czekolady......................................................................................... 211 Czekoladowy świat drobnych rolników............................................................................. 212 Przypisy.................................................................................................. 215 Bibliografia.............................................................................................. 225 Źródła ilustracji..................................................................................... 235 Indeks........................................................................................... 239 Indeks osób......................................................................................... 239 Indeks nazw geograficznych

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Autor
  • PRACA ZBIOROWA
Wybrani autorzy
  • Praca zbiorowa
Wybrane wydawnictwa
  • PIW
Rok wydania
  • 2024
Format
  • MOBI
  • EPUB
Ilość stron
  • 248