C. k. Kuchnia Nowe Brzesko

4,93
14 opinii

„C.k. kuchnia” to nie tylko książka kucharska, lecz również opowieść o czasach, gdy Europa Środkowa stanowiła jedność pod berłem Habsburgów. Amatorzy kulinariów odnajdą na jej łamach 84 przepisy z tamtych czasów i tamtych ziem, od Adriatyku po Karpaty. Przepisy reprezentatywne dla dzisiejszych …

od 46,73 Najbliżej: 16 km

Liczba ofert: 9

Oferta sklepu

Opis

„C.k. kuchnia” to nie tylko książka kucharska, lecz również opowieść o czasach, gdy Europa Środkowa stanowiła jedność pod berłem Habsburgów. Amatorzy kulinariów odnajdą na jej łamach 84 przepisy z tamtych czasów i tamtych ziem, od Adriatyku po Karpaty. Przepisy reprezentatywne dla dzisiejszych kuchni narodowych - węgierskiej, czeskiej, rumuńskiej, austriackiej, bośniackiej, słowackiej czy też północnowłoskiej - kiedyś zwanych po prostu c.k. kuchnią. Ci wszyscy, którzy nad gotowanie przedkładają historię, też nie powinni być zawiedzeni. Każdą kuchenną receptę poprzedzają bowiem krótkie historie, których bohaterami są monarchowie, arcyksiążęta, sławni wodzowie i herosi oręża, a także zwykli obywatele naddunajskiej monarchii. Niektóre z owych historii rzeczywiście miały miejsce, niektóre zrodziła jedynie wyobraźnia autora, choć trzeba z całą sumiennością zaznaczyć, że została ona zapłodniona przez lekturę memuarów i gazet sprzed pierwszej wojny światowej. Najpochlebniejsi recenzenci przyrównują styl autora do niezpomnianej frazy Jaroslava Haška, przed czym autor się broni, a powoduje nim nie tylko wrodzone głębokie poczucie skromności, lecz również pamięć o ochotniczej służbie Haška w Armii Czerwonej w charakterze politruka. „C.k. kuchnię” niezrównanie ozdobił akwarelami Andrzej Zaręba, artysta od lat współpracujący z Robertem Makłowiczem i dzielący z nim gorące uczucia do Austro-Węgier. C. k. kuchnia – Kulinarna podróż przez historię Europy Środkowej „C.k. kuchnia” to wyjątkowa książka, która łączy w sobie pasję do gotowania z fascynującą historią Europy Środkowej pod berłem Habsburgów. Odkryj 84 przepisy, które przeniosą Cię w czasie i przestrzeni, od Adriatyku po Karpaty. Dla kogo jest ta książka? Miłośnicy kulinariów i gotowania Osoby zainteresowane historią i kulturą Europy Środkowej Fani kuchni narodowych, takich jak węgierska, czeska, rumuńska, austriacka, bośniacka, słowacka i północnowłoska Osoby poszukujące inspiracji do tworzenia wyjątkowych potraw Co zyskasz dzięki tej publikacji? Przepisy na tradycyjne dania z czasów monarchii Habsburgów Możliwość odkrycia kulinarnych tajemnic Europy Środkowej Interesujące historie związane z każdym przepisem, które wzbogacą Twoją wiedzę o regionie Inspirację do eksperymentowania w kuchni i tworzenia własnych wersji klasycznych potraw Kluczowe tematy i obszary Historia kulinarna Europy Środkowej Tradycyjne przepisy z różnych krajów regionu Postacie historyczne związane z kuchnią c.k. Wpływ kultury i tradycji na współczesne gotowanie O Autorze Robert Makłowicz to znany polski krytyk kulinarny, dziennikarz i autor książek, który z pasją łączy kulinaria z historią. Jego wiedza i doświadczenie sprawiają, że „C.k. kuchnia” to nie tylko zbiór przepisów, ale także fascynująca opowieść o kulturze i tradycji. O Wydawcy Wysoki Zamek to wydawnictwo, które specjalizuje się w publikacjach związanych z kulturą, historią i kulinariami. Dzięki starannie dobranym tytułom, Wysoki Zamek przyczynia się do popularyzacji wiedzy o bogatej tradycji kulinarnej Europy Środkowej. Producent/osoba odpowiedzialna za bezpieczeństwo produktuInstytut Pamięci Narodowej KŚZpNPJanusza Kurtyki 102-676 Warszawasekretariat.ipn@ipn.gov.pl22-581-87-78

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Autor
  • Robert Makłowicz
Okładka
  • Twarda
Rok wydania
  • 2015
Ilość stron
  • 232
Język oryginału
  • Polski
Tematyka
  • Sławni kucharze: Robert Makłowicz
ISBN
  • 9788394143473
Model
  • twarda

Opinie C. k. Kuchnia Nowe Brzesko

Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.

Ocena ogólna
4,93 na podstawie 14 opinii
  • Agnieszka
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Pięknie wydana,uwielbiam Makłowicza więc bardzo się cieszę z tej książki.mozna się pośmiać.czegos dowiedzieć i wykorzystać w praktyce.polecam
  • Beata
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Bardzo ciekawe - dobrze się czyta - to nie tylko książka kucharska, ale sentymentalna podróż w przeszłość - gorąco polecam
  • b...a
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Szyta, dobrze wzmocniony brzeg książki, świetne przepisy i zawarty przy nich kontekst historyczny. Rewelacja <3
    • akcja
    • fabuła
    • jakość wydania
  • Anna
    5
    To pierwsza autorska książka Roberta Makłowicza, znanego dziennikarza, degustatora, autora programów kulinarnych. Kuchnią polską, zagraniczną autor pasjonuje się od lat, opowiada zawsze o niej w interesujący sposób i postanowił się swoją wiedzą podzielić ze swoimi Czytelnikami. Zamiast wstępu w książce Pan Robert Makłowicz przedstawił historię gulaszu po triesteńsku, jak jest przyrządzony – naczynie. Książka ta składa się z 7 rozdziałów następującej treści: sałatki, zupy, potrawy z drobiu, potrawy z mięsa, potrawy z mąki i kasz, desery. Do każdej z podanej potraw, deserów , sałatek jest zamieszczona historia jej powstania co tutaj stanowi ciekawostkę kulinarną. Przykładami kulinarnymi są następujące sałatki, potrawy, desery , a mianowicie: Sałatka Sachera, sałatka selerowa, sałatka z melona, bulion z tokajem, zupa z soczewicy, z kurczakiem, rosół feldmarszałka (Joseph Radetzky), węgierska zupa rybna, zupa ziemniaczana po węgiersku, gulasz rybny z groszkiem, śledź po marynarsku, sznycel cielęcy po prasku, udziec barani marynowany, knedle z morelami, płonące naleśniki migdałowe, strudel z jabłkami , kutia, tort a’la Sacher. Kuchnia to książka kulinarna dla wszystkich czytelników amatorów chcących poznać nie tylko polskie potrawy, jak i te europejskie. Zamiast fotografii potraw są umieszczone przepiękne ilustracje w wykonaniu Pana Andrzeja Zaręby. Pan Robert Makłowicz w niezwykły sposób opowiedział własnymi słowami jak przedstawiała się kuchnia podczas wojen, wyjaśnił pochodzenie postaci historycznych bohaterów oraz nawiązał do anegdot związanych z przepisami na dania podawane podczas tychże wypraw. Dodatkowym elementem książki jest nie tylko bogaty język kulinarny , ale pięknie ujęta fotografia autora Roberta Makłowicza przez Pana Michała Lichtańskiego znajdująca się na przodzie okładki książki pt. „C. K Kuchnia”. Twarda oprawa książki, zawiera 230 stron, wydana została przez Wydawnictwo Wysoki Zamek . Warto się zapoznać z tą książką , która kształci warsztat kulinarny jak i historyczny.
  • a...n
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    doskonała lektura, zarówno historyczna jak i kulinarna
    • akcja
    • fabuła
    • jakość wydania