browin Aktywne suszone drożdże winiarskie FERMIVIN PDM Niemcza

Drożdże winiarskie Fermivin PDM, 7 g Browin Drożdże winiarskie Fermivin PDM, 7 g Fermivin PDM suszone, szlachetne, uniwersalne drożdże winiarskie Saccharomyces cerevisiae var. bayanus pochodzące z regionu Szampanii we Francji. Do win białych, czerwonych, musujących i miodów pitnych - Fermivin PDM …

od 4,89 Najbliżej: 49 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Drożdże winiarskie Fermivin PDM, 7 g Browin Drożdże winiarskie Fermivin PDM, 7 g Fermivin PDM suszone, szlachetne, uniwersalne drożdże winiarskie Saccharomyces cerevisiae var. bayanus pochodzące z regionu Szampanii we Francji. Do win białych, czerwonych, musujących i miodów pitnych - Fermivin PDM to uniwersalne drożdże do wszystkich rodzajów win, również musujących. Ze względu na odporność na wysokie stężenie cukrów, świetnie sprawdzą się również do miodów pitnych.​ Wina do 16% - drożdże Fermivin PDM wykazują odporność na wysokie stężenie alkoholu, zapewniają odfermentowanie nawet do 16%. Odpowiednie do restartu fermentacji - "ruszenia" nastawu, kiedy wino z różnych względów przestanie fermentować, przed osiągnięciem zakładanych właściwości. Bardzo szeroki zakres temperatur - drożdże Fermivin PDM fermentują w szerokim zakresie temperatur od 13 do 30°C Na 10-35 L - jedna saszetka drożdży Fermivin PDM to odpowiednia ilość do przygotowania od 10 do 35 L nastawu. Fermivin PDM to fermentujące do 16% alkoholu drożdże winiarskie BAYANUS, które dzięki swojej uniwersalności świetnie sprawdzą się jako dodatek do win z agrestu, gruszek, moreli, truskawek, zbóż, głogu, jabłek, dzikiej róży, białych i czarnych winogron, rabarbaru, rodzynek, czereśni, wiśni, malin, śliwek renklod i węgierek, aronii, jeżyn, czarnych, białych i czerwonych porzeczek, czarnych jagód, czarnego bzu. Drożdże te mają umiarkowany wpływ na profil aromatyczny wina, dzięki czemu pozwalają na zachowanie aromatów owoców, z których powstaje trunek. Drożdże te fermentują nawet w trudnych warunkach wysokiego stężenia cukru, wysokiego stężenia alkoholu czy w niskich temperaturach. Dlatego polecane są również do fermentacji brzeczki miodowej oraz wznowienia fermentacji win, tzw. restartu. Bardzo szeroki zakres, w którym fermentują drożdże Fermivin PDM sprawia, że warto po nie sięgnąć, gdy fermentację prowadzimy w piwnicach bądź pomieszczeniach, w których temperatura jest niższa od pokojowej. Jedna saszetka drożdży jest odpowiednia do przygotowania od 10 do 35 L nastawu winiarskiego. Suszone drożdże winiarskie Fermivin PDM są bardzo proste w użyciu, wystarczy krótka rehydratacja - nawodnienie. Sposób użycia Zawartość saszetki wymieszaj w 100 ml wody przegotowanej i wystudzonej do temp. 30°C, całość pozostaw na 20 min w temperaturze pokojowej. Po tym czasie roztwór wlej do pojemnika fermentacyjnego lub balonu z nastawem wina. Pełnie możliwości drożdże osiągają przy zastosowaniu pożywek: z witaminą B1 (401010) i Kombi Vita (401030). Szczegółowa karta charakterystyki znajduje się w załączonych plikach. Składniki drożdże winiarskie Saccharomyces cerevisiae var. bayanus, emulgator: monostearynian sorbitolu. Uwaga! Do optymalnego przebiegu procesu fermentacji wskazane jest dodanie Pożywki: B1 (401010), Kombi Vita (401030). Najlepiej spożyć przed końcem: data ważności i nr. partii na zgrzewie. Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej. Produkt tylko dla enologii, nie do bezpośredniego spożycia. Wymiary opakowania długość 7,5 cm szerokość ok. 1 cm wysokość 11 cm Masa 7.0 g Na ile litrów 35.0 L Rodzaj suszone Przeznaczenie białe wino, miód pitny, czerwone wino

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Browin
Rodzaj
  • Drożdże
Rodzaj drożdzy
  • Suche
Skład zestawu
  • Drożdże

Opinie browin Aktywne suszone drożdże winiarskie FERMIVIN PDM Niemcza

Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.

Ocena ogólna
5 na podstawie 2 opinie
  • Wirek
    5
    Bardzo skuteczne i żywotne drożdże winiarskie, które polecam szczególnie do trudnych nastawów (ze względu na rodzaj owoców lub warunki fermentacji) - szerszy zakres tolerancji temperatur (13-30stC) i wyższy poziom tolerancji stężenia cukru (jak dla mocnych win słodkich lub wręcz deserowych) szczególnie na samym początku fermentacji (wg naszej metody/przepisu) niż w przypadku (tolerancji) podobnej odmiany Bayanus, ale w wersji LS2 z tej samej serii produktów. Korzystamy z nich już 3 sezon z nastawem w chłodnej kuchni, która zimą jest ogrzewana tylko ciepłem przygotowywanych potraw i posiłków, a latem jest w stanie rozgrzać się nawet do 30stC, mimo że jest z ekspozycją na kierunek północny. Za pierwszym razem przypadkiem udało nam się uzyskać wino musujące (i to nawet bez żadnych pożywek dla drożdży, ani nawet pektoenzymu!), czego niestety w kolejnych sezonach nie udało nam się powtórzyć. W tym sezonie udało się wczoraj (19-10-2023) kupić te PDM-y w lokalnym sklepie winiarskim z datą ważności aż do końca 04-2026, a więc aż 2,5 roku, gdzie zwykle kupujemy je z terminem ważności na 1,5 roku +/-0,5 roku i jesteśmy zadowoleni - w znanych marketach ogólnobudowlanych są one droższe (trochę lub nawet 2x droższe!). W tym sezonie dodatkowo eksperymentujemy z pektoenzymem oraz pożywką Kombi Vita, co wymusiło pewne modyfikacje w naszej metodzie/przepisie enologicznym i już nie możemy się doczekać testów organoleptycznych. ;-)
    • żywotność
    • toleran. temperatur
    • musujące
    • miody pitne
    • słodkie/deserowe
    • do 16% mocy
    • nieoczywisty dostęp
  • g...i
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Ok
    • jakość
    • trwałość
    • wygląd