Zdjęcie Ponti Kapary W Occie Winnym 95G - Myślenice

Ponti Kapary W Occie Winnym 95G Myślenice

IF PONTI Kapary w occie winnym 95g. Kapary (Capparis spinosa), kulinarnie używane są głównie w formie niedojrzałych pączków kwiatów, kiszonych w occie lub zakonserwowanych w soli granulowanej. Rzadziej miękkie, młode pędy rośliny są wykorzystywane jako przyprawa lub spożywane na surowo a w pełni …

Ostatnia znana cena: 9,25 zł Najbliżej: brak

Liczba ofert: 0

Podobne produkty nowe i używane

Opis

IF PONTI Kapary w occie winnym 95g. Kapary (Capparis spinosa), kulinarnie używane są głównie w formie niedojrzałych pączków kwiatów, kiszonych w occie lub zakonserwowanych w soli granulowanej. Rzadziej miękkie, młode pędy rośliny są wykorzystywane jako przyprawa lub spożywane na surowo a w pełni dojrzałe owoce dodawane są do potraw po uprzednim gotowaniu. Popiół ze spalonych korzeni kaparów może być używany jako źródło soli. Kapary są ważnym składnikiem panteonu klasycznych śródziemnomorskich smaków wraz z oliwkami, rukolą, sardynkami oraz karczochami. Mają ostry smak, który dodaje daniom pikantności. Sam posmak kapara może być opisany jako mieszanka musztardy oraz czarnego pieprzu. Kapary dobrze komponują się z przyprawami tradycyjnie kojarzonymi z kuchnią włoską, w tym z oregano, bazylią, czosnkiem i oliwkami. Powinny zostać dodane do dań w odpowiednim momencie, gdyż duszone w wysokiej temperaturze tracą swój smak. Kwiat kapara kwitnie tylko jeden dzień – od rana do popołudnia. Tego samego dnia powstaje też jego owoc. Krzaki kapara mogą mieć do 1 metra wzrostu. Roślina nie jest wymagająca i rośnie dobrze nawet w glebie z małą ilością składników odżywczych, a ze względu na swoją tolerancję na sól często występuje wzdłuż wybrzeży. Dorosłe rośliny posiadają rozległe korzenie, które penetrują głęboko w grunt. Co ciekawe, roślina jest blisko spokrewniona z kapustą. KOD EAN: 80227618

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Ponti
Waga (g)
  • 95
Liczba sztuk w opakowaniu
  • 1
Cechy
  • Produkt wegetariański