Liofilizowane kultury bakteryjne do sera greckiego Milicz

Kultury bakterii do sera greckiego na 50L mleka Browin Jakość produktu: ⭐⭐⭐⭐⭐ Idealnie dobrana mieszanka bakterii fermentacji mlekowej, która umożliwia zrobienie pysznego domowego sera greckiego, który stanowi świetną bazę do zdrowej diety, także bezglutenowej . Dzięki zastosowaniu liofilizacji - …

od 18,71 Najbliżej: 46 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Kultury bakterii do sera greckiego na 50L mleka Browin Jakość produktu: ⭐⭐⭐⭐⭐ Idealnie dobrana mieszanka bakterii fermentacji mlekowej, która umożliwia zrobienie pysznego domowego sera greckiego, który stanowi świetną bazę do zdrowej diety, także bezglutenowej . Dzięki zastosowaniu liofilizacji - specjalnej metody suszenia, będącej jedną z najdoskonalszych metod utrwalania żywności, kultury te na długo zachowują pełnię swojego potencjału.Istotne cechy:• Na 50 L mleka• Do sera greckiego Składniki: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, Lactobacillus helveticus, Lactococcus lactis subsp. lactis, Lactobacillus lactis subsp. cremoris, laktozaMasa netto: ok 3 gMasa kultur bakteryjnych może się różnić w zależności od ich aktywności. Sposób użycia:W przypadku mleka świeżego "od krowy" zaleca się wykonanie pasteryzacji w temperaturze ok. 65 stopni C przez 30 minut.6 L mleka wlej do garnka i podgrzej do temperatury 33°C. Wyłącz grzanie. Odmierz ok. 0,4 g bakterii i rozpuść w kieliszku w niewielkiej ilości letniej wody. Całość dodaj do mleka i dokładnie wymieszaj. Pozostaw pod przykryciem na ok. 1 godz. Po tym czasie - jeśli użyłeś mleka kupnego niskopasteryzowanego - dodaj ok. 1 g sypkiego chlorku wapnia (w przypadku mleka świeżego "od krowy" - dodatek chlorku wapnia jest niepotrzebny), podgrzej mleko do 38°C oraz dodaj ok. 0,6 g podpuszczki suszonej, rozpuszczonej w niewielkiej ilości letniej wody. Wymieszaj kilkoma zdecydowanymi ruchami. Wyłącz grzanie. Po ok. 50 minutach skrzep pokrój w kostkę o boku 1-2 cm. Dodatkowo skrzep można jeszcze pociąć pod kątem. Pozostaw na 10-15 min, aby serwatka zaczęła się oddzielać. Po tym czasie dociśnij skrzep sitkiem i wyjmuj chochlą wpływającą do niego serwatkę. Kiedy większość serwatki będzie już oddzielona, skrzep przenieś do chusty serowarskiej i umieść w prasce do sera. Stopniowo zwiększaj obciążenie prasy. Po osiągnięciu obciążenia ok. 5 kg pozostaw ser na minimum 12 godzin w temperaturze pokojowej. Ser przełóż do solanki (1 L wody + 180 g soli) na 6 godzin, a następnie do drugiej solanki (1 L wody + 70 g soli) do dalszego przechowywania i trzymaj w lodówce. Cechy produktu: Producent: Browin Długość: 10,9 cm Szerokość: 0,1 cm Wysokość: 16,5 cm Masa: 3 g Przeznaczenie: do sera typu feta Wydajność: na 50 L mleka

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Rodzaj
  • Jogurty greckie
Typ produktu
  • Żywność liofilizowana

Opinie Liofilizowane kultury bakteryjne do sera greckiego Milicz

Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.

Ocena ogólna
5 na podstawie 2 opinie
  • a...0
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Zgodnie z opisem
  • j...4
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Dobre
    • aromat
    • jakość
    • smak