DILMAH Herbata czarna liściasta Uda Watte (puszka) Mikołów

Dilmah Uda Watte single region Ceylon black tea Czarna herbata cejlońska "z jednego regionu". 125g sypkiej herbaty liściastej w puszce. Dilmah Uda Watte to, podobnie jak Ran Watte, herbata wyżynna ("high grown"), rośnie jednak trochę niżej - na wysokości 1220-1525 m n.p.m. w regionie Dimbula. Daje …

od 35,99 Najbliżej: 12 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Dilmah Uda Watte single region Ceylon black tea Czarna herbata cejlońska "z jednego regionu". 125g sypkiej herbaty liściastej w puszce. Dilmah Uda Watte to, podobnie jak Ran Watte, herbata wyżynna ("high grown"), rośnie jednak trochę niżej - na wysokości 1220-1525 m n.p.m. w regionie Dimbula. Daje napar nieco mocniejszy niż Ran Watte, ale wciąż delikatny i aromatyczny. Pełny, okrągły smak. Wspaniała w końcówce. Świetna w towarzystwie baklawy. Skład i propozycja przygotowania Skład: Czarna herbata cejlońska (liść High Grown FBOP), bez dodatków. Moc herbaty: średnia. Liść: FBOP - Flowery Broken Orange Pekoe. Pochodzi z pierwszych partii rolowanych liści i zawiera znaczną ilość pączków liściowych. Kolor: jasny brąz, pomarańcza i złotawa zieleń. Aromat: słodka nuta skoszonego siana, owoce, zapachy ściółki leśnej. Smak: najpierw miękki, następnie pełny, z długą taninową końcówką. W stylu Pinot Noir. Dodatki: najlepsza bez dodatków (ew. miód, cytryna). Pora dnia: cały dzień. Towarzystwo: ciasta, steki, tłuste mięsa, desery. Instrukcja przygotowania: Jedną kopiastą łyżeczkę (2g) herbaty zalać 220 ml świeżo zagotowanego wrzątku. Parzyć przez 3-5 minut w zależności od preferowanej mocy naparu. Instrukcja przechowywania: W celu zachowania świeżości i naturalnych walorów Dilmah, przechowuj herbatę w czystym, suchym, wolnym od obcych zapachów i szczelnym pojemniku. Najlepiej w lodówce. Kraj pochodzenia: Sri Lanka (dawniej Cejlon). Kraj pochodzenia składnika głównego: Sri Lanka (dawniej Cejlon). Dilmah Watte Single Region Tea Merrill J.Fernando stworzył tę serię herbat w 2002 roku po niemal pięciu latach wielogodzinnych sesji degustacyjnych próbek z wielu cejlońskich plantacji, w całkowitej opozycji do trendu obowiązującego w przemyśle herbacianym. Dilmah Watte Single Region Teas to cztery herbaty pochodzące z 18 ogrodów herbacianych Dilmah usytuowanych w czterech najważniejszych regionach na Cejlonie. Każdą herbatę kolekcji wyróżnia barwa, bukiet aromatów i smak – wszystkie razem tworzą pełnię tego, co oferuje miłośnikowi herbaty Cejlon. Ran Watte (ponad 1800 m n.p.m., region Nuwara Eliya), daje lekki, delikatny napar o złocistopomarańczowej barwie; Uda Watte (1220-1525 m n.p.m., region Dimbula), jest nieco mocniejsza i bardziej aromatyczna; Meda Watte (610 – 925 m n.p.m. region Kandy), jest mocna w smaku, ma głęboki aromat i ciemny kolor; Yata Watte (do 305 m n.p.m., region Galle), ciężka, wręcz kremowa w smaku i esencjonalna w barwie; Magia herbaty kryje się w jej naturalnej różnorodności. Czarne, czerwone, zielone i białe - wszystkie herbaty Dilmah rosną w rytmie natury. W górach albo nad oceanem, w tropikalnym słońcu lub w strugach deszczu. Czasem zrywane są w chłodne poranki, a czasami w upalne popołudnia. I dlatego jedne mają mocny smak, inne z kolei bardzo lekki. Różnią się też kolorami naparów - brązowymi, pomarańczowymi albo nawet jasnożółtymi. Herbaty Dilmah to dar natury, który w pełni doceniamy. W odpowiednim momencie zrywamy listki, przetwarzamy je tradycyjnymi, sprawdzonymi sposobami i szczelnie pakujemy, żeby zabezpieczyć to, co w nich najlepsze, aż do chwili zaparzenia. W naszych herbatach znajdują się tylko młode, ręcznie zebrane z krzewu listki dające najsmaczniejszy napar. Tradycyjną metodą produkcji wydobywamy i zachowujemy ich naturalne walory, a odpowiednim opakowaniem zabezpieczamy to, co w herbacie najlepsze, aż do chwili zaparzenia. Rodzina Fernando to prawdziwi pasjonaci herbaty. Piszą na jej temat książki, wymyślają przepisy kulinarne z jej wykorzystaniem, prowadzą kursy degustacyjne. Przede wszystkim jednak uprawiają herbaciane ogrody i produkują własną herbatę Dilmah. Robią to z szacunkiem dla natury, dzięki czemu jest tak świeża i bogata w smaki. Merrill, Dilhan i Malik Fernando nie tylko produkują herbatę, ale też wzmacniają więzi pomiędzy człowiekiem i otaczającym go światem. Misją fundacji Dilmah Conservation jest zachowanie rytmu natury - ochrona lokalnej przyrody, której częścią są także krzewy cejlońskiej herbaty.

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Dilmah
Gatunek
  • Herbaty czarne
Forma
  • Liściaste
Kraj pochodzenia
  • Sri Lanka
Waga (g)
  • 125

Opinie DILMAH Herbata czarna liściasta Uda Watte (puszka) Mikołów

Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.

Ocena ogólna
5 na podstawie 1 opinia
  • Użytkownik Ceneo
    5
    Herbata bardzo dobrej jakości. Cena 29zl za puszkę o pojemności 125g daje cenę ponad 230zl za kilogram. Jest to uczciwa i przeciętna cena wśród tego typu herbat. W zestawie otrzymujemy puszkę wykonaną bardzo dobrze. Puszka posiada dodatkową metalową przykrywkę wewnątrz. Zatem zamknięcie i zabezpieczenie przed wilgocią jest bardzo dobre. Puszkę można wykorzystywać ponownie do innych herbat. Prezentuje się bardzo dobrze. Sama herbata posiada po zaparzeniu bardzo ładny rubinowy kolor. W smaku czuć tradycyjną czarną herbatę. Nie ma w niej dodatkowych aromatów smakowych tak jak np. w herbatach Lipton, więc herbata zostanie doceniona wyłącznie przez osoby dla których aromatyzowany Lipton nie jest wyznacznikiem najlepszej na świecie herbaty. Naturalna czarna sypana herbata to całkowicie inna liga. Oczywiście najlepiej smakuje bez żadnych dodatków czyli cukru lub innych słodzików. Herbata posiada bardzo delikatna goryczkę. Smak nie jest mocno intensywny. Należy raczej do delikatnych herbat. Listki herbaty są drobne. Po zaparzeniu nieco się rozwijają, ale nie mocno. Jeżeli ktoś chce zrobić udany prezent dla kogoś kto uwielbia dobre herbaty to będzie to doskonały wybór. Zarówno ze względu na premium opakowanie jak i samą jakość herbaty.
    • aromat
    • jakość
    • smak