Solgar Reishi Shiitake Maitake Ekstract 50kaps Międzyrzecz

4,65
17 opinii

Reishi Shiitake Maitake Solgar Grzyby reishi, shiitake i maitake stosowane są w Japonii od setek lat. Solgar postanowił skorzystać więc z bogatych doświadczeń fitoekspertów z Kraju Kwitnącej Wiśni, tworząc efektywny kompleks. W produkcie Solgara wiodącą rolę odgrywa reishi ( Ganoderma lucidum ). …

od 129,99 Najbliżej: 39 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Reishi Shiitake Maitake Solgar Grzyby reishi, shiitake i maitake stosowane są w Japonii od setek lat. Solgar postanowił skorzystać więc z bogatych doświadczeń fitoekspertów z Kraju Kwitnącej Wiśni, tworząc efektywny kompleks. W produkcie Solgara wiodącą rolę odgrywa reishi ( Ganoderma lucidum ). Używa się go już od tysięcy lat. W naturze zawiera związki fitochemiczne, takie jak beta-glukany czy triterpeny1. Badania wskazują, że reishi wspiera prawidłowy poziom cholesterolu. W naszych laboratoriach połączyliśmy ekstrakty z trzech grzybów: reishi, shiitake i maitake, dzięki czemu powstała wyjątkowa kombinacja składników. SKŁADNIKI Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (2 kapsułki) zawiera: Reishi ( Ganoderma lucidum ): ekstrakt z owocni grzyba – 200 mg Shiitake ( Lentinula edodes ): ekstrakt z owocni grzyba – 200 mg Maitake ( Grifola frondosa ): ekstrakt (4:1) z owocni grzyba – 200 mg (ekwiwalent 800 mg grzyba Maitake) Reishi ( Ganoderma lucidum ): ekstrakt z owocni grzyba – 60 mg Shiitake ( Lentinula edodes ): ekstrakt (8:1) z owocni grzyba – 3 mg (ekwiwalent 24 mg grzyba Shiitake) Składniki: reishi: ekstrakt z owocni grzyba; shiitake: ekstrakt z owocni grzyba, maitake: ekstrakt z owocni grzyba, substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza; substancja wypełniająca: celuloza; reishi: ekstrakt z owocni grzyba; substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych, shiitake: ekstrakt z owocni grzyba. SPOSÓB UŻYCIA Osoby dorosłe 2 kapsułki dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne. Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem. DLA KOGO • Dla osób, które chcą wprowadzić do swojej diety składniki wpływające na funkcjonowanie układu krwionośnego; • Dla osób, które chcą obniżyć poziom cholesterolu we krwi i wesprzeć funkcjonowanie naczyń krwionośnych. BADANIA I OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE BADANIA NAUKOWE • Wedle badań na zwierzętach, reishi może wpływać na rozszerzenie naczyń krwionośnych, co może skutkować zwiększeniem przepływu krwi, poprawą dotlenienia mięśnia sercowego i regulacją ciśnienia tętniczego krwi (krew z mniejszą siłą napiera wówczas na ścianki naczyń). Właściwości hipotensyjne (obniżenie ciśnienia krwi) reishi zawdzięcza także innemu mechanizmowi – triterpenoidy, zawarte w grzybie, wpływają na zmniejszenie we krwi ilości angiotensyny II (hormonu, który podnosi ciśnienie krwi)3. • Badanie przeprowadzone na zwierzęcym modelu laboratoryjnym wskazuje, że podawanie reishi może wpłynąć na regenerację i namnażanie się komórek beta trzustki, które są odpowiedzialne za wydzielanie insuliny (hormonu obniżającego poziom glukozy we krwi)4. Korzystny wpływ reishi na funkcjonowanie trzustki może wynikać m.in. z właściwości przeciwutleniających triterpenoidów5. • Reishi zawiera beta-glukany, których receptory znajdują się na powierzchni komórek związanych z funkcjonowaniem układu odpornościowego – leukocytów, monocytów i makrofagów5. • Większość właściwości grzybów shiitake przypisuje się zawartemu w nich polisacharydowi zwanemu lentinianem6, który należy do beta-glukanów. Lentinian wykazuje właściwości immonomodulujące, które polegają m.in. na aktywacji komórek odpornościowych (limfocytów, makrofagów, komórek naturalnych zabójców – NK)6. • Naturalnie shiitake jest najbogatszym źródłem silnego antyoksydantu, jakim jest L-ergotioneina. Co więcej, w shiitake występuje także erytadeina, której mechanizm działania opiera się na wpływie na poziom trójglicerydów oraz ciśnienia1. Zawartość erytadeiny w owocnikach grzyba wynosi ok. 30-70 mg na 100 g suchej masy6. • Zaobserwowano, że ekstrakt wodny z grzyba shiitake działał aktywująco na hodowlę komórek osteoblastycznych (model kości in vitro ), wpływając pozytywnie na mineralizację kości7. • Badanie na zwierzęcym modelu laboratoryjnym wykazało, że 10%-wy dodatek do diety grzyba maitake (przy jednoczesnej podaży cholesterolu na poziomie 1%) korzystnie wpłynął po 4 tygodniach suplementacji na stężenie cholesterolu całkowitego, cholesterolu frakcji LDL oraz trójglicerydów we krwi, w porównaniu do grupy spożywającej dietę z 1% cholesterolu i braku suplementacji grzybem maitake9. • Badanie na zwierzęcym modelu laboratoryjnym wykazało, że jednoczesne spożywanie ekstraktów maitake oraz shiitake przez 14 dni wpłynęło na aktywację komórek regulujących pracę układu odpornościowego10. • Przeprowadzono badanie in vitro, w którym na podstawie zawartości betai alfa-glukanów wybrano trzy ekstrakty grzybów reishi, shiitake oraz maitake i oceniono ich zdolność na ekspresję różnych ludzkich cytokin11. Stwierdzono synergistyczny wpływ preparatu grzybowego na ekspresję cytokin IL-1α, IL-6 i TNF-α oraz antagonistyczny wpływ na ekspresję cytokiny IL-10. Wyniki wskazują na możliwość modulacji odpowiedzi immunologicznej przy zastosowaniu formuły uzyskanej z ekstraktów z wybranych grzybów. OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE • Reishi pomaga w uzyskaniu właściwego poziomu cholesterolu. CHARAKTERYSTYKA • Produkt zawiera ekstrakty z trzech grzybów: reishi, shiitake i maitake. • Reishi, czyli Ganoderma lucidum , to gatunek grzyba w Polsce znany jako lakownica żółtawa, a do głównych związków aktywnych w nim występujących należą: polisacharydy (najważniejsze to beta-glukany) i triterpenoidy1. • Grzyb shiitake, czyli Lentinula edodes , w Polsce znany jest jako twardziak jadalny i naturalnie zawiera przede wszystkim węglowodany oraz aminokwasy białkowe2. • Maitake, czyli Grifola frondosa , potocznie nazywany żagwica listkowata, naturalnie zawiera w swojej suchej masie 59% węglowodanów, 21% białka, 10% błonnika i 3% tłuszczu8. BIBLIOGRAFIA 1. Curr. Pharmac. Biotechnol. 2009; 10(8):717-42. 2. Turło J.: Biotechnologia grzybów. Zastosowanie w farmacji i suplementacji. Biul. Wydz. Farm. WUM, 2013, 3:18–26. 3. Molecules 2014, 19:13473-13485. 4. PLOS ONE 2013; 8(7):e68332. 5. Postępy Fitoterapii 2011; 1:28-33. 6. Herba Polonica 2009; 55(4):224-232. 7. Nat. Prod. Bioprospect. 2013; 3:282-287. 8. Food Chem. 2001; 73:461–466. 9. Sato M. i wsp., Effect of Dietary Maitake (Grifola frondosa) Mushrooms on Plasma Cholesterol and Hepatic Gene Expression in Cholesterol-Fed Mice, J. Oleo Sci. 2013; 62(12):1049-1058. 10. Ann. Trans. Med. 2014; 2(2):14. 11. PLOS ONE 2019; 14(11):e0224740.

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Solgar
Rodzaj rejestracji
  • Suplement diety
Opakowanie
  • 50 kaps.
Wskazanie
  • Wzmacniające serce
Podawanie
  • Doustnie
Wiek
  • Dla dorosłych
Informacje dodatkowe
  • Bez laktozy
  • Bez glutenu
  • Wegański
  • Wegetariański
Postać
  • Kapsułki
Temperatura od
  • 15
Temperatura do
  • 25
Podmiot odpowiedzialny
  • NESTLE POLSKA S.A.
Kraj podmiotu odpowiedzialnego
  • Polska
Nazwa wytwórcy
  • MCO B.V.
Kraj wytwórcy
  • Holandia

Opinie Solgar Reishi Shiitake Maitake Ekstract 50kaps Międzyrzecz

Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.

Ocena ogólna
4,65 na podstawie 17 opinii
  • j...a
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
  • nadia terletska
    4,5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
  • a...y
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
  • nadia terletska
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
  • nadia terletska
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.