Peklosól Do Peklowania 720g 410024 Browin Międzyrzec Podlaski

Pekla - peklosól (bez ziół) pozwoli Ci na szybkie i bezproblemowe przygotowanie zalew służących do peklowania i nastrzykiwania domowych wędlin i mięs. Produkt nadaje się również do nacierania mięs na sucho. To mieszanka soli kuchennej warzonej niejodowanej oraz azotynu sodu (nitrytu). Peklosól …

od 9,95 Najbliżej: 37 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Pekla - peklosól (bez ziół) pozwoli Ci na szybkie i bezproblemowe przygotowanie zalew służących do peklowania i nastrzykiwania domowych wędlin i mięs. Produkt nadaje się również do nacierania mięs na sucho. To mieszanka soli kuchennej warzonej niejodowanej oraz azotynu sodu (nitrytu). Peklosól zabezpiecza mięso przed utratą naturalnej czerwono-różowej barwy, a przede wszystkim chroni wyroby przed rozwojem niepożądanych drobnoustrojów, głównie bakterii jadu kiełbasianego. Przyspiesza również przekształcanie azotynów w tlenek azotu, polepszając kolor produktów mięsnych. Jest też doskonałym stabilizatorem. Zastosowanie peklosoli umożliwi Ci również dalszą obróbkę mięsa, np. w procesie wędzenia, suszenia oraz dojrzewania. Dzięki składnikom zawierającym 50% mniej azotynów niż w tradycyjnej peklosoli produkt pozwoli Ci na przygotowanie zdrowszych potraw dla całej Twojej rodziny! Stosując peklosól Twoje mięso pozostanie apetycznie różowe, aromatyczne i niezwykle smaczne! Przepis na peklowanie (na 1 kg mięsa): Peklowanie na mokro: do 1 L zimnej wody wsyp 58-65 g peklosoli, dodaj 4 g cukru oraz ewentualnie ulubione przyprawy. Pekluj mięso w zalewie przez 7-14 dni, w lodówce. Peklowanie na sucho mięs w kawałku: mięso natrzyj 18-25 g peklosoli oraz ewentualnie ulubionymi przyprawami. Pekluj w lodówce przez 3-7 dni, biorąc pod uwagę, że najlepsze efekty przynosi stosowanie zasady: 1 cm grubości mięsa = 1 dzień peklowania. Peklowanie na sucho mięsa na kiełbasy: do 1 kg mielonego mięsa dodaj 13-17 g peklosoli oraz ulubione przyprawy. Gotową mieszankę pozostaw na 1 dzień w lodówce. Składniki: sól niejodowana, substancja przeciwzbrylająca: E536, azotyn sodu (0,6%). Uwaga! Przechowywać w suchym, chłodnym, zacienionym miejscu. Produkt nie nadaje się do bezpośredniego spożycia.

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Model
  • 410024
Waga (g)
  • 720