PNOS Nasiona na kiełki słonecznik 40g Miechów

Kiełki słonecznika dostarczają organizmowi fosforu i wapnia a więc substancji mineralnych, wzmacniających kości i zęby oraz niezbędnego w procesie krwiotwórczym żelaza (żadna roślina nie może konkurować ze słonecznikiem, jeśli chodzi o zawartość żelaza). Dodatkowo zawierają magnez, potas oraz miedź …

od 7,79 Najbliżej: 37 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Kiełki słonecznika dostarczają organizmowi fosforu i wapnia a więc substancji mineralnych, wzmacniających kości i zęby oraz niezbędnego w procesie krwiotwórczym żelaza (żadna roślina nie może konkurować ze słonecznikiem, jeśli chodzi o zawartość żelaza). Dodatkowo zawierają magnez, potas oraz miedź i cynk. Powinni je włączyć do diety narażeni na niedobór tych pierwiastków wegetarianie. Kiełki słonecznika są źródłem bardzo rzadko występującej w roślinach witaminy D, a także dużych ilości białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wpływają pozytywnie na przemianę materii a szczególnie tłuszczów i węglowodanów. Nasiona słonecznika zawierają około 39 procent tłuszczu - cenny olej słonecznikowy pozyskuje się z nich w procesie tłoczenia na zimno. Z ziaren słonecznika można uzyskać dwa rodzaje kiełków. Z łuskanych ziaren otrzymujemy krótkie, białe kiełki o lekko różowych pędach i orzechowym smaku. Potrzebują one do wzrostu zaledwie 2-3 dni. Możemy je wyhodować w kiełkownicy lub w słoiku. Nasiona w czarnych łupinach umieszczamy w pojemniku z ziemią. W ciągu kilku dni wyrosną z nich długie, zielone pędy. Należy uważać, ponieważ nasiona słonecznika są dość podatne na gnicie. Przyczyną są przezroczyste błonki pokrywające nasiona. Warto się ich pozbyć przed kiełkowaniem. Po odmoczeniu ziarna intensywnie mieszamy w wodzie. Przezroczyste błonki wybieramy z wody i czynność powtarzamy kilka razy. Kiełki słonecznika zawierają: Witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B11, D, C, E, K Składniki mineralne: Wapń, żelazo, fosfor, cynk, miedź, magnez, potas, kobalt, fluor, jod, mangan, selen, sód, krzem Inne: Koenzym Q10, nienasycone kwasy tłuszczowe, saponiny, albuminy, lecytyna, betainy, taniny, pektyna, inozytol, lignany, kwas pangamowy, białko Kaloryczność: 100 g kiełków słonecznika to 115 kcal Jak uprawiać: ziarna namaczamy 8-10 godzin, czas kiełkowania 2-3 dni, najlepiej kielkować w słoiku lub kiełkownicy.

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Pnos
Rodzaj
  • Kiełki

Opinie PNOS Nasiona na kiełki słonecznik 40g Miechów

Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.

Ocena ogólna
5 na podstawie 2 opinie
  • a...6
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
  • Użytkownik Ceneo
    5