Ekogram Zielonki Bio Oliwa Extra Virgin 500 ml Maków Podhalański

O oliwie z oliwek słów kilka Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia , tłoczona na zimno (extra virgin), o naturalnym żółtym kolorze i przyjemnym aromacie świeżych oliwek. Nasza oliwa charakteryzuje się niskim poziomem kwasowości . Dzięki tłoczeniu na zimno, zachowuje wszystkie właściwości …

od 64,99 Najbliżej: 40 km

Liczba ofert: 2

Oferta sklepu

Opis

O oliwie z oliwek słów kilka Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia , tłoczona na zimno (extra virgin), o naturalnym żółtym kolorze i przyjemnym aromacie świeżych oliwek. Nasza oliwa charakteryzuje się niskim poziomem kwasowości . Dzięki tłoczeniu na zimno, zachowuje wszystkie właściwości organoleptyczne świeżych oliwek. Oliwa z oliwek znana i stosowana jest na całym świecie już od wielu wieków. Największą popularnością cieszy się jednak w Hiszpanii, Portugalii, Włoszech i oczywiście Grecji. W krajach tych, jest też najwyższe spożycie oliwy z oliwek rocznie na 1 osobę. Wynosi ono około 1 litra miesięcznie . W Polsce spożycie oliwy z oliwek również wynosi 1 litr na 1 osobę... ale niestety rocznie. Oliwa z oliwek w kuchni Organiczna oliwa z oliwek , wspaniale podkreśla smak przygotowanych potraw, zarówno tych gotowanych, pieczonych, jaki i smażonych. Nie wnika ona w głąb smażonych potraw, nadając im jednocześnie odpowiedniej chrupkości. W krajach śródziemnomorskich oliwa z oliwek bardzo często używana jest zamiast margaryny czy masła . Jeżeli chcemy używać oliwy z oliwek do smażenia , należy pamiętać o odpowiedniej temperaturze. W pierwszej fazie smażenia, nie powinno się nadmiernie podgrzewać oliwy, ponieważ pali się ona w nieco niższych temperaturach, niż inne powszechnie znane nam oleje. Temperatura dymienia dla oliwy z oliwek wynosi 225 st. C. Najlepiej jednak smażyć w temperaturze około 180 st. C. Zbyt niska temperatura smażenia, powoduje wsiąkanie tłuszczu w przygotowywane potrawy, natomiast zbyt wysoka – tworzenie się szkodliwych związków na ich powierzchni. Warto zaznaczyć, że smażenie na oliwie, a szczególnie tej extra virgin , to raczej jej marnotrawstwo, ponieważ przy tak wysokich temperaturach traci ona wszystkie swoje drogocenne właściwości odżywcze. Najlepiej stosować oliwę z oliwek na zimno . Trudno wyobrazić sobie potrawy z ryżu, spaghetti, owoce morza, nieliczone surówki i sałatki, warzywa (świeże i na ciepło) oraz dania z ryb bez oliwy z oliwek. Polecana jest też do smażenia jajecznicy czy omletów , duszenia grzybów, a także do zrobienia pysznego puree oraz zup kremowych. Niezastąpiona do różnego rodzaju marynat mięsnych. Jak najlepiej przechowywać oliwę z oliwek extra virgin Ekologiczną oliwę z oliwek należy przechowywać z dala od światła , najlepiej w zaciemnionym i chłodnym miejscu. Nie przechowujemy oliwy w lodówce , ponieważ zbyt niska temperatura może spowodować jej krzepnięcie. Natomiast wystawienie oliwy na światło lub pozostawienie jej w ciepłym miejscu, powoduje że nasza oliwa jełczeje.

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Ekogram
Rodzaj
  • Oliwa z oliwek