Jeden garnek, jedna planeta. Jak gotować dla siebie, rodziny i Ziemi Lubowidz

Anna Jones Jeden garnek, jedna planeta Wielkie zmiany zaczynają się od małych kroków! Chcesz odciążyć naszą planetę? W ponad 200 pomysłach na szybkie, zdrowe, wegetariańskie posiłki, autorka Anna Jones stosuje jedynie kilka składników i minimum naczyń. Angażuje się w problemy ochrony Ziemi i …

od 38,49 Najbliżej: 43 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Anna Jones Jeden garnek, jedna planeta Wielkie zmiany zaczynają się od małych kroków! Chcesz odciążyć naszą planetę? W ponad 200 pomysłach na szybkie, zdrowe, wegetariańskie posiłki, autorka Anna Jones stosuje jedynie kilka składników i minimum naczyń. Angażuje się w problemy ochrony Ziemi i klimatu i podpowiada, jak małymi krokami zmienić codzienne nawyki i wykorzystywać to, co zbyt często trafia do kosza. Anna uważa, że jedząc mniej mięsa, a więcej warzyw oraz właściwie gospodarując zasobami, mamy szansę ocalić to, co najważniejsze: życie nasze, naszych dzieci i Ziemi. Przepisy w książce są pogrupowane według sposobu przygotowania. Potrawy duszone, curry i zupy znalazły się w rozdziale zatytułowanym Jeden garnek. Racuchy, placki i przysmażone na chrupiąco warzywa trafiły do rozdziału Jedna patelnia. Pieczone obiady i desery typu „wszystko w jednym” zostały zebrane pod szyldem Jedna blacha. Jest też zbiór szybkich przepisów na te okazje, gdy brakuje nam czasu albo chęci na gotowanie i stanie przy kuchence. Sposób przygotowania, przepisy oraz składniki uproszczono tak, by zredukować koszty, liczbę naczyń i zużycie energii. Oprócz przepisów omówione zostały zanotowałam też problemy, z którymi musimy się mierzyć – i my, i nasza planeta. Anna Jones mieszka w Londynie z mężem oraz synem. Pisze książki kulinarne, jest szefową kuchni, stylizuje potrawy do zdjęć i programów. Książki autorstwa Anny Jones są wydawane w 10 krajach, zostały przetłumaczone na 6 języków i zdobyły prestiżowe nagrody branżowe m.in.: Observer Food Monthly Best New Cookbook Award and The Guild of Food Writers Cookery Book Award. Anna zrezygnowała z pracy biurowej i postanowiła podążać za głosem serca, realizując swoją pasję. W restauracji Fifteen Jamiego Olivera pod okiem zawodowych kucharzy nauczyła się dobierać składniki i gotować w wymagających warunkach restauracyjnej kuchni. Następnie kilka lat spędziła, szkoląc się oraz pracując w restauracjach w Toskanii i na Majorce. Po powrocie do Londynu ponownie dołączyła do zespołu Jamiego Olivera. Wzięła udział w pierwszej sesji zdjęciowej i napisała artykuł do magazynu kulinarnego o praktykantach restauracji Fifteen. Przez siedem lat zdobywała doświadczenie, łącząc opowieści i smaki stylizując potrawy i pracując przy projektach oraz kampaniach organizowanych przez zespół Jamiego. Gotowała na szczycie G20 i na bezludnych plażach. Uścisnęła dłoń prezydenta Obamy i wodza rdzennych Amerykanów. Gdy ktoś nazywa ją nową Nigellą, Anna odpowiada, że Nigella jest tylko jedna. Poznały się zresztą niedawno – Anna wyraża się o niej z najwyższym zachwytem i szacunkiem. „To fantastyczna osoba: szczera, inteligentna i serdeczna. Mam nadzieję, że nie złości się za bardzo, gdy ludzie nas porównują”.

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Autor
  • Anna Jones
Wybrane wydawnictwa
  • Filo
Okładka
  • Twarda
Rok wydania
  • 2022
Ilość stron
  • 336
Tematyka
  • Kuchnia wegetariańska
ISBN
  • 9788362903641

Opinie Jeden garnek, jedna planeta. Jak gotować dla siebie, rodziny i Ziemi Lubowidz

Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.

Ocena ogólna
4 na podstawie 1 opinia