W kuchni jak na wojnie. Jak kucharze walczyli na noże, smaki i anegdoty od końca XVIII do połowy XX w. Wyd. 1 Lubin

W kuchni jak na wojnie Autor: Maria Barbasiewicz Dostawca: Azymut liczba stron: 264 format: 16.5x23.5cm numer wydania: 1 język wydania: polski data wydania: 10-11-2015 typ oprawy: oprawa twarda rok wydania: 2015 Wydawca: Dom Wydawniczy PWN EAN: 9788377059272 Kto gotował obiady czwartkowe? Skąd się …

od 57 Najbliżej: 1,3 km

Liczba ofert: 2

Oferta sklepu

Opis

W kuchni jak na wojnie Autor: Maria Barbasiewicz Dostawca: Azymut liczba stron: 264 format: 16.5x23.5cm numer wydania: 1 język wydania: polski data wydania: 10-11-2015 typ oprawy: oprawa twarda rok wydania: 2015 Wydawca: Dom Wydawniczy PWN EAN: 9788377059272 Kto gotował obiady czwartkowe? Skąd się wzięła zupa rumfordzka i co ją łączy z tytułem szlacheckim? Jak na kuchnię wpłynęła rewolucja francuska? Wielcy kucharze, wykwintne potrawy i wystawne stoły, zwykłe kuchty, publiczne jadłodajnie i żołnierskie kantyny, czyli historia opowiedziana od kuchni. Dzięki Marii Barbasiewicz mamy okazję poznać smaki i zapachy, które cieszyły podniebienia królów i syciły biedaków. Autorka opisuje związki kuchni i historii na tle wydarzeń politycznych, procesów społecznych i zmian cywilizacyjnych, które kształtowały oblicze świata od końca XVIII do pierwszej połowy XX wieku. Głównymi bohaterami książki są wielcy francuscy kucharze, między innymi Marie Antoine Careme, Auguste Escoffier czy Alexis Soyer. Poznajemy również Paula Tremo – kucharza Stanisława Augusta Poniatowskiego, Karola Gundela – autora najlepszych naleśników, Franza i Eduarda Sacherów – twórców sławnego tortu, oraz sławnego smakosza Maurice’a Edmonda Saillanda Curnonsky’ego – współinicjatora rankingów kulinarnych Michelina. Obok wielkich kuchmistrzów pojawiają się również artyści, w których dziełach obecne są kulinaria: Andy Warhol i puszka zupy Campbell, magdalenka Marcela Prousta, Uczta Babette Karen Blixen oraz Louis de Funes ze swoją słynną rolą w filmie Skrzydełko czy nóżka. Łyżką naprawdę można zawojować świat! Książka Marii Barbasiewicz to obowiązkowa pozycja dla tych, którzy chcą dowiedzieć się nie tylko tego, jak Europa zmieniała się dzięki kuchni, ale również poznać powody ewolucji, jakiej na przestrzeni wieków ulegała europejska sztuka kulinarna. Pouczająca i pasjonująca lektura dla wielbicieli kuchni i historii. Magda Gessler

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Autor
  • Barbasiewicz Maria
Wybrani autorzy
  • Maria Barbasiewicz
Wybrane wydawnictwa
  • PWN
Okładka
  • Twarda
Rok wydania
  • 2010
Ilość stron
  • 262
Język oryginału
  • Polski
ISBN
  • 9788377059272

Opinie W kuchni jak na wojnie. Jak kucharze walczyli na noże, smaki i anegdoty od końca XVIII do połowy XX w. Wyd. 1 Lubin

Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.

Ocena ogólna
5 na podstawie 1 opinia
  • t...i
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Polecam ciekawa pozycja
    • fabuła
    • jakość wydania