Targroch Oliwa Z Oliwek Extra Virgin 500ml Lubawa

4,67
9 opinii

Oliwa z oliwek Extra Virgin Tłoczona na zimno 500ml Jest jednym z najchętniej wybieranych tłuszczów roślinnych. W Polsce dorównuje popularnością nawet rodzimemu olejowi rzepakowemu. To podstawowy składnik śródziemnomorskiej kuchni – wyjątkowo zdrowej i lubianej na całym świecie. Zwykle występuje …

od 31,90 Najbliżej: 16 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Oliwa z oliwek Extra Virgin Tłoczona na zimno 500ml Jest jednym z najchętniej wybieranych tłuszczów roślinnych. W Polsce dorównuje popularnością nawet rodzimemu olejowi rzepakowemu. To podstawowy składnik śródziemnomorskiej kuchni – wyjątkowo zdrowej i lubianej na całym świecie. Zwykle występuje pod nazwą oliwa z oliwek , jednak prawidłowo powinna być określana jako olej oliwkowy, olej z oliwek lub po prostu oliwa. Nie istniałaby bez niej prawdziwa, wiejska sałatka grecka ( choriatiki ), słynny sos vinaigrette czy śródziemnomorskie przystawki ( mezedes ). To produkt obowiązkowy nie tylko w kuchni grekofilów, ale wszystkich miłośników smacznego i zdrowego jedzenia. Jak powstaje oliwa extra virgin? Najwyższej jakości olej oliwkowy jest produktem niefiltrowanym, uzyskanym w procesie tłoczenia na zimno, z greckich lub hiszpańskich oliwek. Określenie extra virgin wskazuje na najlepszą kategorię oliwy, która nie tylko doskonale smakuje, ale także zawiera mnóstwo polifenoli i innych dobroczynnych substancji odżywczych. Oliwa z oliwek Targroch jest tłoczona w Grecji, z wyselekcjonowanych odmian owoców drzewek oliwnych. Przechowywanie jej w ciemnych, szklanych butelkach pozwala na zachowanie świeżości i zapobiega utlenianiu się cennych związków antyoksydacyjnych, wrażliwych na promienie UV. Czy oliwa jest zdrowa? Dobrej jakości tłuszcze roślinne są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. W przypadku oliwy istotne, by produkt był pierwszego tłoczenia, pozyskiwany z całych owoców, a nie wytłoczyn. Tylko taki olej oliwkowy jest wartościowy dla organizmu – pod warunkiem, że jest też w odpowiedni sposób przechowywany i stosowany. Oliwa extra virgin to przede wszystkim bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie kwasu oleinowego (omega-9), witaminy E i polifenoli (uwaga, te występują wyłącznie w oliwie extra virgin!). Co to oznacza? Przede wszystkim wsparcie prawidłowego poziomu cholesterolu, profilaktyki miażdżycy oraz chorób serca i układu krążenia, a także niższe ryzyko chorób nowotworowych, dzięki niwelowaniu działania wolnych rodników. Omawiając zalety regularnego spożywania oleju oliwkowego, należy wymienić także skwalen, który odpowiada za detoksykację organizmu, regenerację trzustki i poprawę jędrności skóry. Dlatego oliwa z oliwek extra virgin to obok oleju rzepakowego i lnianego najbardziej rekomendowany tłuszcz roślinny. Smażyć na oliwie czy nie? Zastosowanie oliwy zdaje się być oczywiste – jako olej nieschnący doskonale sprawdza się zarówno w celach spożywczych, jak i kosmetycznych. Podkreśla smak sałatek i dressingów oraz wyśmienicie smakuje z pieczywem. To jednak nie serwowanie jej na zimno budzi wątpliwości, a poddawanie oliwy obróbce termicznej – konkretnie smażeniu. Część dietetyków i technologów żywności jest zdania, że jedynym słusznym sposobem serwowania oleju z oliwek jest podawanie go do dań na zimno, gdyż tylko w ten sposób dobroczynne substancje odżywcze nie ulegają utlenieni. Z kolei absolutni miłośnicy i sommelierzy oliwni nie odradzają smażenia na tym tłuszczu, ze względu na temperaturę dymienia, wynoszącą około 210 stopni Celsjusza. To o średnio 30 stopni więcej niż temperatura smażenia w warunkach domowych. Trudno jednoznacznie rozstrzygnąć ten spór, dlatego najrozsądniejszym rozwiązaniem jest serwowanie oliwy na zimno oraz wykorzystywanie jej do krótkiego podsmażania dań w niskich temperaturach. W ten sposób zachowane zostaną zarówno drogocenne walory odżywcze tego śródziemnomorskiego specjału, jak i smakowe. Przechowywanie: Po otwarciu olej oliwkowy jest zdatny do spożycia przez 8-10 miesięcy. Najlepiej trzymać go w suchym, nienasłonecznionym miejscu, ale też nie w lodówce, ze względu na wrażliwość na gwałtowne zmiany temperatur. W warunkach chłodniczych oliwa mętnieje, jednak jest to proces naturalny i odwracalny. Jej smak powinien być wyraźny, delikatnie pikantny i nieco gorzki – właśnie dzięki obecności cennych polifenoli – to znak, że oliwa jest świeża. Wedle upodobań i w ramach eksperymentu, warto dodać do butelki zioła i przyprawy, jakie jak: czosnek, rozmaryn, bazylia, papryczki chilli lub suszone pomidory. Olej w naturalny sposób konserwuje, a tak przygotowane oliwy smakowe znakomicie komponują się z potrawami kuchni greckiej, hiszpańskiej i włoskiej. Zastosowanie: Oliwa z oliwek doskonale nadaję się do pieczenia, sałatek, przystawek i innych dań serwowanych na zimno. Składniki: Oliwa z oliwek najwyższej jakości powstaje metodą tłoczenia na zimno. Charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych Omega -3. Możliwe naturalne odchylenia. *RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal). Wartość odżywcza produktu W 100 ml W porcji 10 ml %RWS* w 10 ml Wartość energetyczna 3449 kJ / 824 kcal 345 kJ / 82 kcal 4 % Tłuszcz 91,6 g 9,16 g 13 % w tym kwasy tłuszczowe nasycone jednonienasycone wielonienasycone 13,6 g 71,7 g 6,3 g 1,36 g 7,17 g 0,63 g 7 % - - Węglowodany w tym cukry 0 g 0 g 0 g 0 g 0 % 0 % Błonnik 0 g 0 g - Białko 0 g 0 g 0 % Sól 0 g 0 g 0 % Omega-3 0,64 g 0,06 g - Omega-6 5,95 g 0,60 g - Omega-9 69,62 g 6,96 g - Zielarnia Podlaska

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Targroch
Rodzaj
  • Oliwa z oliwek
Kraj pochodzenia
  • Grecja
Cechy
  • Produkt wegański
  • Produkt wegetariański
Certyfikat
  • Ekologiczny
Dystrybucja
  • None

Opinie Targroch Oliwa Z Oliwek Extra Virgin 500ml Lubawa

Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.

Ocena ogólna
4,67 na podstawie 9 opinii
  • D...2
    3,5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Dobry i prawidłowo zapakowany w ciemnej butelce
  • Grażyna
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Świetna w smaku, polecam.
  • m...k
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Bardzo smaczny.
  • p...7
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Dobra oliwa
    • aromat
    • jakość
    • smak
  • a...d
    4
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    xxxxxxxxxxx