Dieta low-FODMAP Łomianki

Dieta z ograniczeniem węglowodanów łatwo fermentujących (low-FODMAP) polega na ograniczeniu porcji produktów o wysokiej zawartości FODMAP, niektóre produkty są ograniczane do bardzo małych ilości lub eliminowane (stąd często nazywa się ją dietą eliminacyjną). Koncepcja diety z ograniczeniem FODMAP …

od 82,31 Najbliżej: 6,2 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Dieta z ograniczeniem węglowodanów łatwo fermentujących (low-FODMAP) polega na ograniczeniu porcji produktów o wysokiej zawartości FODMAP, niektóre produkty są ograniczane do bardzo małych ilości lub eliminowane (stąd często nazywa się ją dietą eliminacyjną). Koncepcja diety z ograniczeniem FODMAP opiera się na założeniu, że redukcja ich spożycia prowadzi do zmniejszenia efektu osmotycznego w jelicie cienkim oraz intensywności fermentacji przez drobnoustroje jelitowe w jelicie grubym. W konsekwencji te zmiany mogą łagodzić nasilenie bólu brzucha u pacjentów z zespołem jelita drażliwego. Książka „Dieta low-FODMAP” to pierwsze tak kompleksowe opracowanie, oparte na aktualnych badaniach naukowych oraz doświadczeniu praktycznym i naukowym Autorki. Publikacja jest niezbędna w bibliotece studentów dietetyki i innych kierunków z dziedziny nauk medycznych i nauk o zdrowiu, dietetyków oraz dla każdego zainteresowanego tematami zespołu jelita drażliwego i diety z ograniczeniem FODMAP. Dieta low-FODMAP – Klucz do Zdrowia Jelita Książka „Dieta low-FODMAP” to kompleksowe opracowanie, które łączy najnowsze badania naukowe z praktycznym doświadczeniem Autorki. Publikacja ta jest nieocenionym źródłem wiedzy dla osób z zespołem jelita drażliwego oraz dla tych, którzy pragną zrozumieć, jak ograniczenie węglowodanów łatwo fermentujących może wpłynąć na ich zdrowie. Dla kogo jest ta książka? Studenci dietetyki i nauk medycznych Dietetycy i specjaliści ds. żywienia Osoby z zespołem jelita drażliwego Każdy zainteresowany zdrowiem jelit i dietą low-FODMAP Co zyskasz dzięki tej publikacji? Praktyczne wskazówki dotyczące diety low-FODMAP Wiedzę na temat wpływu FODMAP na zdrowie jelit Umiejętność planowania posiłków zgodnych z dietą eliminacyjną Informacje o najnowszych badaniach w dziedzinie dietetyki Kluczowe tematy i obszary Ograniczenie węglowodanów łatwo fermentujących Redukcja bólu brzucha u pacjentów z zespołem jelita drażliwego Praktyczne zastosowanie diety low-FODMAP Badania naukowe dotyczące diety i zdrowia jelit O Wydawcy PZWL to renomowane wydawnictwo specjalizujące się w publikacjach z zakresu medycyny i nauk o zdrowiu. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu, PZWL dostarcza rzetelne i aktualne materiały, które wspierają rozwój wiedzy w dziedzinie zdrowia. Producent/osoba odpowiedzialna za bezpieczeństwo produktuPZWL Wydawnictwo Lekarskie Sp. z o.o.ul. G. Daimlera 202-460 Warszawarecepcja@pwn.pl22 695 48 15

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Autor
  • Agata Stróżyk
Wybrani autorzy
  • Praca zbiorowa
Wybrane wydawnictwa
  • PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Okładka
  • Miękka
Rok wydania
  • 2023
Ilość stron
  • 260
ISBN
  • 9788301230524