Mishima Furikake Yukari Posypka 22g Łódź

Japońska Posypka do Ryżu Furikake Yukari MISHIMA Sisho Pachnotka Czerwona 22g Yukari od firmy Mishima to przyprawa o dość oryginalnym, lekko ziołowym smaku sproszkowanych liści czerwonej pachnotki shiso, z dodatkiem cukru i soli. Jest to zatem wegańska mieszanka o powszechnym dość w kuchni …

od 13,10 Najbliżej: 4,3 km

Liczba ofert: 3

Oferta sklepu

Opis

Japońska Posypka do Ryżu Furikake Yukari MISHIMA Sisho Pachnotka Czerwona 22g Yukari od firmy Mishima to przyprawa o dość oryginalnym, lekko ziołowym smaku sproszkowanych liści czerwonej pachnotki shiso, z dodatkiem cukru i soli. Jest to zatem wegańska mieszanka o powszechnym dość w kuchni japońskiej smaku, która ze względu na naturalny kolor shiso delikatnie zabarwi ryż na fioletowo. Furikake to charakterystyczna dla kuchni japońskiej, bardzo popularna przyprawa. Najczęściej wykorzystywana jest do przyprawiania ryżu. Składa się z niewielu składników, jednak to produkty bogate w znakomity smak i aromat. Ich połączenie tworzy znakomitą przyprawę, dzięki której każde danie zyska prawdziwie japoński charakter. Do czego wykorzystasz japońską przyprawę furikake? Najczęściej posypuje się nią ugotowany ryż, który możesz podać jako dodatek do mięs i warzyw. Świetną propozycją na wykorzystanie furikake będzie także dodanie go do sushi, onigiri, ale i do sałatek, warzyw, makaronów, tofu, zupy np. ramen czy nawet kanapek. Dania wzbogacone o oryginalną, pełną japońskiego charakteru przyprawę będą smakować oraz wyglądać znakomicie! Składniki liście pachnotki czerwonej sól cukier subst. wzmacniająca smak E621, E635 reg. kwasowości E296 W 100 g produktu energia: 757 kJ / 180 kcal tłuszcz: 1,9g w tym kwasy nasycone: 0,2 g węglowodany: 28 g w tym cukry: 20 g białko: 8,8 g sól: 47,5 g Historia przyprawy furikake sięga początków XX wieku (okres Taisho). Jej powstanie zawdzięczamy japońskiemu farmaceucie i lekarzowi Suekichi Yoshimaru, który, chcąc zaradzić niedoborowi wapnia w diecie Japończyków, stworzył mieszankę na bazie mielonych ości. Żeby uzyskać interesujący go smak, dodał prażone ziarna sezamu i zmielone wodorosty nori. Mieszankę nazwał Gohan no Tomo, czyli przyjaciel ryżu. Furikake w tej właśnie postaci sprzedawana jest w Japonii do dzisiaj. Największą popularność furikake zyskało dopiero w okolicach 1950 r., kiedy to firma Nissin Foods zaczęła je wytwarzać na skalę masową. Nazwa tej japońskiej przyprawy wywodzi się od czasownika furikakeru (振りかける), czyli posypywać – w rzeczy samej ma ona postać posypki do ryżu. Przechowywanie: Przechowywać w miejscu suchym i chłodnym. Po otwarciu przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce. Producent: Mishima Kraj pochodzenia: Japonia Termin przydatności do spożycia: 14/05/2025

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Waga (g)
  • 22