Manuka health miód manuka mgo+550 500g Łódź

4,81
329 opinii

SKĄD POCHODZI MIÓD MANUKA? Miody Manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych charakteryzuje przede wszystkim rdzenne pochodzenie. Powstają one jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii będących naturalną ostoją rzadkich krzewów z rodzaju Leptospermum scoparium . Czym jest Miód …

od 423,19 Najbliżej: 2,1 km

Liczba ofert: 8

Oferta sklepu

Opis

SKĄD POCHODZI MIÓD MANUKA? Miody Manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych charakteryzuje przede wszystkim rdzenne pochodzenie. Powstają one jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii będących naturalną ostoją rzadkich krzewów z rodzaju Leptospermum scoparium . Czym jest Miód Manuka? W 2013 r. przy udziale rządu Nowej Zelandii powołano grupę roboczą ds. zdefiniowania kryteriów służących kwalifikacji produktów pszczelich określanych mianem miodów Manuka. Według opracowania z lipca 2014 r. miody Manuka to miody jednorodne, które zostały wytworzone wyłącznie na terytorium Nowej Zelandii, w czasie który pokrywa się z okresem kwitnienia krzewów Manuka, które są wytworzone w zasadniczej większości z nektaru roślin z gatunków Leptospermum scoparium . Miody te powinny charakteryzować się dodatkowo takimi cechami jak: odpowiedni zakres przewodności właściwej, wyjątkowy smak określany jako mineralny, lekko gorzki; silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu; obecnością pyłku charakterystycznego dla krzewów Manuka oraz składników, w tym: methylglyoxalu (MGO™) (Science and characteristing Manuka honey – Current and future science to support a definition. Ministry for Primary Industries, New Zealand Government. July 2014). Czym jest MGO™? MGO™ to skrót od Methylglyoxal – naturalnej substancji uznanej przez naukowców za charakterystyczny składnik miodów Manuka, które ze względu na jego wysoką zawartość odróżniają się od innych miodów dostępnych na rynku. Badania nad składem miodów Manuka i methylglyoxalem prowadził prof. Thomas Henle z Politechniki Drezdeńskiej - jeden spośród czołowych badaczy żywności na świecie. Wnioski prof. Henle zostały poparte przez naukowców nowozelandzkich m.in.: prof. Molana, wcześniejszego prekursora badań miodów Manuka. W ten sposób powstała metoda mierzenia i oznaczania jakości miodów Manuka - MGO™, która jest obiektywna i powtarzalna. Firma Manuka Health New Zealand jest prekursorem i liderem naukowym metody MGO™ oraz wiodącym eksporterem wysokiej jakości miodów Manuka. Jako pierwsza wprowadziła oznaczenie jakości handlowej miodów Manuka metodą mierzenia methylglyoxalu - MGO™ (od 2007r.) i wywarła wyraźny wpływ na prace naukowe i urzędnicze związane z jakością miodów Manuka w Nowej Zelandii i na Świecie (www.manukahealth.co.nz). MIÓD NEKTAROWY MANUKA MGO™ 550+ Miód zawiera methylglyoxal w ilości powyżej 550 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka). Składniki: miód z krzewu Manuka 100% Wartość odżywcza w 100 g w 15 g* Wartość energetyczna 1400 kJ / 334 kcal 210 kJ / 50,2 kcal Tłuszcz 0 g 0 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g 0 g Węglowodany 82,1 g 12,3 g w tym cukry 82,1 g 12,3 g Błonnik 0 g 0 g Białko 0,3 g 0,05 g Sól 0,04 g 0,01 g Methylglyoxal >55 mg >8,25 mg *15 g (3 łyżeczki)= porcja dzienna. W słoiku znajduje się około 33 porcji. Opakowanie 500 g przy spożywaniu dziennej porcji trzech łyżeczek dziennie wystarcza na około pięć tygodni. Spożywanie Miodu Manuka MGO™ 550+ Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem. Warunki przechowywania: przechowywać w temperaturze pokojowej. Masa netto: 500 g Kraj pochodzenia miodu: Nowa Zelandia Kraj produkcji: Nowa Zelandia Weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14656022 NAUKOWO POTWIERDZONE ILOŚCI MGO™ Przez długi czas charakterystyka miodu Manuka była rozpoznawana i mierzona z wykorzystaniem testów, które dawały wyniki o dużych odchyleniach, a prawdziwe źródło wyjątkowości miodu Manuka pozostawało nieznane przez niemal 15 lat. Dopiero w 2008 r. grupa naukowców kierowana profesora Thomasa Henle z Politechniki w Dreźnie, w Niemczech, przeprowadziła badania, dzięki którym dzisiaj możemy badać jakość miodu Manuka z prawdziwie naukową precyzją. „Po raz pierwszy jesteśmy w stanie jednoznacznie stwierdzić, że za unikatowe właściwości miodu Manuka bezpośrednio odpowiedzialny jest naturalnie występujący w nim methylglyoxal. - Prof. Thomas Henle , Politechnika Drezdeńska, 2008 (zgłoszone do czasopisma Molecular Nutrition and Food Research, w styczniu 2008 roku: oryginalny tekst w języku angielskim, rozmowa z prof. Henle w języku polskim) Te same badania naukowe wykazały, że Miód Manuka MGO™ jest jedynym jak dotąd produktem spożywczym na świecie, w którym znaleziono tak znaczne stężenie naturalnie występującego methylglyoxalu - na poziomie od 30 mg/kg do ponad 800 mg/kg. Dla porównania, zawartość tego składnika w innych występujących na świecie miodach wynosi średnio 3,1 mg/kg. Profesor Thomas Henle zaleca spożywanie miodu o zawartości minimum 100 mg methylglyoxalu na kg (MGO™ 100+).

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Manuka Health
Miody odmianowe
  • Manuka
Waga (g)
  • 500
Liczba sztuk w opakowaniu
  • 12
Cechy
  • Nie zawiera cukru
  • Nie zawiera glutenu
  • Nie zawiera laktozy
  • Produkt wegetariański
Typ produktu
  • Miód
Certyfikat
  • Jakość Tradycja

Opinie Manuka health miód manuka mgo+550 500g Łódź

Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.

Ocena ogólna
4,81 na podstawie 329 opinii
  • mirmiu
    4,5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Bajka. Można wykorzystać do picia w rozpuszczonej wodzie i do okładów na rany. Goją się rewelacyjnie mimo paskudne choroby. POLECAM ( drogi, ale wart każdej złotówki )
  • a...1
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Produkt klasy premium z nektaru nowozelandzkiego krzewu Mānuka,wysoka zawartość methylglyoxalu (MGO),aromat i smak jest inny od naszych miodów do których jesteśmy przyzwyczajeni
  • t...j
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Miód stosuję odkąd pojawił się na polskim rynku. Rewelacyjny przy przeziębieniach, problemami z jelitami, problemami skórnymi, na wzmocnienie odporności. Polecam
  • Marcin
    4
    Kupiłem słoik 500g 550+ i po prawie miesiącu brania pomógł na zgagi i refluks. Podnosi odporność, ponieważ pół roku nie byłem przeziębiony. Smak wyjątkowy, bardzo dobry według mnie. Nie zabija bakterii helictobacter pylorii, która jest powodem mojego zapalanie żołądka. Kupiłem z zamiarem zniszczenia tej bakterii przy zapaleniu żołądka, ale bardziej pomógł mi dexilant(na zmniejszenie wydzielania soków żołądkowych) niż miód. Po odstawieniu miodu znowu są objawy zapalenia żołądka. Według mojej opinii cena jest absurdalna i mocno przesadzona. Zbyt dużo sobie życzą za ten produkt, tym bardziej, że nie ma takich właściwości leczniczych jak reklamują.
    • smak
    • jakość
    • pomaga na zgagi i refluks
    • zwiększa odporność
    • wyjątkowy smak
    • cena
    • nie zabija bakterii helictobacter pylori
  • b...0
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Miód manuka zwłaszcza MGO 550 ...najlepszy... jeśli ktoś spróbował to wie o czy mówię... resztę można zgłębić i poczytać w opisie szczegółowym miodów manuka....
    • aromat
    • jakość
    • smak
    • zwiększa odporność