Curtiriso Ryż Do Sushi Tsuru 1Kg Łódź

4,95
22 opinie

Ryż do sushi Tsuru 1kg - Curtiriso Ryż biały kleisty wysokiej jakości - do sushi i dań kuchni azjatyckiej. Tsuru Mai to wyselekcjonowane ziarna ryżu o charakterystycznie okrągłym kształcie i subtelnie słodkawym smaku. Po ugotowaniu nabiera przyjemnej puszystości oraz odpowiednio lepkiej …

od 11,95 Najbliżej: 4,3 km

Liczba ofert: 3

Oferta sklepu

Opis

Ryż do sushi Tsuru 1kg - Curtiriso Ryż biały kleisty wysokiej jakości - do sushi i dań kuchni azjatyckiej. Tsuru Mai to wyselekcjonowane ziarna ryżu o charakterystycznie okrągłym kształcie i subtelnie słodkawym smaku. Po ugotowaniu nabiera przyjemnej puszystości oraz odpowiednio lepkiej konsystencji, która umożliwia łatwe formowanie kulek ryżowych, rolek maki oraz porcji nigiri. Gotowany z dodatkiem listka wodorostów kombu, a następnie doprawiony ulubioną zaprawą w stylu japońskim lub koreańskim, stanowi niezrównaną bazę do domowego sushi i kimbap. Znakomicie sprawdzi się też jako składnik wielu innych azjatyckich potraw: kopiastych misek donburi, pokrzepiającej zupy zosui czy aromatycznego, słodko-wytrawnego kare raisu. Jak przyrządzić najlepszy ryż do sushi? Składniki na 6-8 porcji: 500 g ryżu Tsuru 600 ml wody kawałek kombu (wymiary ok. 4 x 4 cm) 150 ml octu ryżowego 60 g cukru 5 g soli Sposób przygotowania: Odmierzoną porcję ryżu wsypujemy do dużej miski i kilkakrotnie przepłukujemy w chłodnej wodzie, aż będzie ona przejrzysta. Umyty ryż zalewamy czystą, zimną wodą i odstawiamy do namoczenia na 30 minut. Następnie odcedzamy, przekładamy do garnka, zalewamy odmierzoną porcją świeżej, zimnej wody, a na wierzch kładziemy kombu. Wszystko razem podgrzewamy na średnim ogniu do zagotowania. Przez pierwsze 5 minut gotujemy ryż z dodatkiem kombu. Po tym czasie wyjmujemy algi, zmniejszamy płomień na najmniejszy i gotujemy pod przykryciem przez kolejne 8 minut. W międzyczasie należy przygotować zaprawę. W małym rondelku łączymy więc ocet, cukier oraz sól. Podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia suchych składników. Odstawiamy do wystygnięcia. Ugotowany ryż zdejmujemy z palnika i pozostawiamy pod przykryciem na dodatkowe 10 minut. Następnie przekładamy go do zwilżonego wodą hangiri lub innego naczynia o dużej powierzchni, polewamy zaprawą octową i delikatnie mieszamy, tak aby nie uszkodzić ziaren. Po ostudzeniu do temperatury pokojowej ryż jest gotowy do formowania. :) Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Kraj pochodzenia: Włochy Skład: 100% ryż okrągłoziarnisty (short grain) Wartości odżywcze (w 100g/100ml) Wartość energetyczna: 1504kJ/354kcal Tłuszcze: 0,4g Węglowodany: 80,4g *w tym cukry: 0,2g Białko: 6,7g Sól: 0,01g *w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1g

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Curtiriso
Rodzaj
  • Azjatycka
Waga (g)
  • 1000
Cechy
  • Produkt wegetariański

Opinie Curtiriso Ryż Do Sushi Tsuru 1Kg Łódź

Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.

Ocena ogólna
4,95 na podstawie 22 opinie
  • m...k
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Super
    • aromat
    • jakość
    • smak
  • k...l
    4,5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Dobry
    • aromat
    • jakość
    • smak
  • m...s
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    GIT
    • aromat
    • jakość
    • smak
  • a...b
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    :)
    • aromat
    • jakość
    • smak
  • a...3
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.