Ekogram BIO Papryka Ostra Mielona 50g Ekologiczna Libiąż

Ciekawostki na temat papryki ostrej Nie bez przyczyny inna nazwa papryki brzmi: pieprzowiec. Niektóre odmiany tego gatunku są ostre – to zasługa dużej ilości kapsaicyny. Ostry smak papryki tak przypadł do gustu Węgrom i Meksykanom, że papryka z dużą ilością kapsaicyny stała się symbolem ich kuchni …

od 16,99 Najbliżej: 43 km

Liczba ofert: 2

Oferta sklepu

Opis

Ciekawostki na temat papryki ostrej Nie bez przyczyny inna nazwa papryki brzmi: pieprzowiec. Niektóre odmiany tego gatunku są ostre – to zasługa dużej ilości kapsaicyny. Ostry smak papryki tak przypadł do gustu Węgrom i Meksykanom, że papryka z dużą ilością kapsaicyny stała się symbolem ich kuchni narodowej. Najostrzejszą papryką świata jest Carolina Reaper – wg międzynarodowej skali ostrości jest ponad 3200 razy bardziej ostra od osławionej Peperoni. Dlaczego warto stosować ekologiczną paprykę ostrą? Ekologiczna papryka ostra to świetny wybór dla tych, który kochają pikantne, zdecydowane smaki i aromaty. W zależności od tego, ile jej dodasz do potrawy, uzyskasz odpowiedni efekt: od miłego pieczenia na języku do charakterystycznego wrażenia rozpalania i przypływu ciepła po całym ciele. Tak działa zawarta w papryce ostrej kapsaicyna, która przyspiesza krążenie krwi i przez to pobudza metabolizm. Jeśli doda się do tego fakt, że ostra papryka znakomicie zmniejsza apetyt, obniża ochotę na podjadanie, a przy tym wspomaga spalanie węglowodanów i reguluje trawienie, już wiesz, że należy tę przyprawę mieć pod ręką. Regularne spożywanie ekologicznej ostrej papryki to także znakomita metoda na zachowanie wątroby w dobrym zdrowiu i ochronę komórki przed uszkodzeniami – bo kapsaicyna to jeden z najskuteczniejszych, całkowicie naturalnych środków wymiatających wolne rodniki. Jak wykorzystać ekologiczną paprykę ostrą? Paprykę ostrą można dodawać praktycznie do każdej potrawy: mięs, zup, sałatek, zapiekanek, warzywnych przetworów pasteryzowanych. Podniesie walory smakowe ryb mających mięso o mdłym smaku (i poprawi przy okazji kolor potrawy), uwypukli charakter soku pomidorowego i koktajli warzywnych. Można nią aromatyzować olej lub oliwę, można posypać kanapki – wtedy nie tylko zje się je ze smakiem, ale też na długo pozostanie uczucie sytości. Aby uzyskać bardziej wyrafinowany smak potraw, a jednocześnie nie przesadzić z ich pikantnością, paprykę ostrą warto wymieszać z – również dostępną w naszej ofercie – ekologiczną papryką słodką. Informacje o produkcie Producent: Michał Pelc ANAGRAM, Wiarusa 3/3, 32-087 Zielonki Składniki: 100% BIO Papryka ostra mielona Kraj pochodzenia: Węgry Ilość netto: 50g Certyfikaty: Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03. Alergeny: Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych i innych orzechów, sezamu, soi oraz mleka, ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające wspomniane alergeny. Termin przydatności: Wszystkie produkty pochodzą z regularnych dostaw. Papryka ostra wartości odżywcze Wartość odżywcza w 100g produktu: Wartość energetyczna 1181 kJ / 282kcal Tłuszcz 12,89 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,14 g Węglowodany 53,99 g w tym cukry 10,34 g Białko 14,14 g Sól 0,17 g

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Ekogram
Rodzaj
  • Papryka
Waga (g)
  • 50