Szparagi solić, krety gubić Leżajsk

Kulinarny rarytas sprzed 150 lat w stylowej oprawie graficznej. Urzekające autentyzmem połączenie prywatnej książki kucharskiej i poradnika gospodarstwa domowego. A zarazem – pełne smaczków świadectwo epoki i apetyczna porcja wiedzy na temat życia w ziemiańskim dworze. Domowy zbiór przepisów i …

od 52,73 Najbliżej: 40 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Kulinarny rarytas sprzed 150 lat w stylowej oprawie graficznej. Urzekające autentyzmem połączenie prywatnej książki kucharskiej i poradnika gospodarstwa domowego. A zarazem – pełne smaczków świadectwo epoki i apetyczna porcja wiedzy na temat życia w ziemiańskim dworze. Domowy zbiór przepisów i porad, notowanych przez dziesięciolecia w tym samym zeszycie, zapoczątkowała w latach 40. XIX wieku Józefa z Łempickich Morawska, pani we dworze w Jurkowie niedaleko Leszna. W ślad za nią kolejne kobiety z jej rodziny gromadziły w nim różnorodne przepisy kulinarne – na konfitury z róży i sorbet z akacji, leguminy i pieczenie, potrawy codzienne i odświętne przysmaki. Ale także wypróbowane domowe sposoby na to, jak czyścić jedwabne suknie, tuczyć drób, sadzić tulipany, uprawiać szparagi i leczyć cholerę. Rękopis przetrwał do naszych czasów, a stworzona w ten sposób domowa księga urzeka staroświeckim stylem, intryguje pomysłowością i różnorodnością przepisów. Uzupełniona o wstęp wprowadzający w realia epoki, a także malarskie ilustracje oraz autentyczne zdjęcia i listy z archiwum rodzinnego, niczym wehikuł czasu pozwala zanurzyć się w atmosferę tętniącego życiem wielkopolskiego dworu. Szparagi solić, krety gubić – Księga domowych porad wielkopolskiego dworu Odkryj kulinarny rarytas sprzed 150 lat, który łączy w sobie autentyczność prywatnej książki kucharskiej oraz poradnika gospodarstwa domowego. Ta publikacja to nie tylko zbiór przepisów, ale także fascynujące świadectwo życia w ziemiańskim dworze. Dla kogo jest ta książka? Miłośnicy kulinariów i tradycyjnej kuchni Osoby zainteresowane historią i kulturą XIX wieku Rodziny poszukujące sprawdzonych przepisów na codzienne i odświętne potrawy Pasjonaci ogrodnictwa i domowych porad Co zyskasz dzięki tej publikacji? Unikalne przepisy kulinarne, w tym na konfitury, sorbety i potrawy mięsne Praktyczne porady dotyczące gospodarstwa domowego, od pielęgnacji jedwabnych sukni po uprawę szparagów Wgląd w życie codzienne wielkopolskiego dworu w XIX wieku Estetyczne doznania dzięki malarskim ilustracjom i autentycznym zdjęciom z archiwum rodzinnego Kluczowe tematy i obszary Tradycyjne przepisy kulinarne Porady dotyczące gospodarstwa domowego Historia i kultura ziemiańskich dworów Ogrodnictwo i uprawa roślin O Autorze Helena Stiasny, autorka tej wyjątkowej publikacji, jest znana z zamiłowania do tradycji kulinarnych oraz dokumentowania życia w dawnych czasach. Jej prace łączą pasję do gotowania z miłością do historii. O Wydawcy Dwie Siostry to wydawnictwo, które specjalizuje się w publikacjach kulinarnych oraz książkach dla dzieci. Z pasją promuje tradycję i kulturę, oferując czytelnikom wyjątkowe pozycje, które łączą pokolenia. Producent/osoba odpowiedzialna za bezpieczeństwo produktuWydawnictwo Dwie Siostry Sp. z o.o.Al. 3 Maja 2/18300-391 Warszawakontakt@wydawnictwodwiesiostry.pl(+48) 22 115 44 10

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Autor
  • zbiorowe Opracowanie
Wybrani autorzy
  • Praca zbiorowa
Wybrane wydawnictwa
  • Dwie Siostry
Okładka
  • Twarda
Rok wydania
  • 2025
Ilość stron
  • 323
Tematyka
  • Kuchnia wegetariańska
ISBN
  • 9788381507240