Biowin Chipsy dębowe cynamonowe mocno opiekane 20g 405030 Leśnica

Płatki dębowe to drobne szczapki drewna służące do aromatyzowania trunków, nadawania im pożądanych walorów smakowych i zapachowych analogicznych do tych uzyskiwanych podczas dojrzewania w beczkach dębowych. · Do różnych alkoholi - płatki dębowe to dodatek do win, nalewek, wódek czy miodów pitnych. …

od 10,15 Najbliżej: 28 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Płatki dębowe to drobne szczapki drewna służące do aromatyzowania trunków, nadawania im pożądanych walorów smakowych i zapachowych analogicznych do tych uzyskiwanych podczas dojrzewania w beczkach dębowych. · Do różnych alkoholi - płatki dębowe to dodatek do win, nalewek, wódek czy miodów pitnych. Idealne do aromatyzowania koniaku, Bourbonu, brandy. · Nadają aromat, smak i kolor - dzięki płatkom Twój trunek zyska dębowy aromat, posmak cynamonu, taniny oraz ciemno bursztynową barwę. · Alternatywa dla beczek dębowych - to tani zamiennik tradycyjnych beczek, łatwiej ekstrahowane aromaty. · Naturalne pochodzenie - płatki produkowane są z francuskiej odmiany dębu Petraea. · Proste w użyciu - wystarczy dodać płatki w procesie fermentacji lub w celu starzenia gotowego trunku. Płatki dębowe to najlepsza alternatywa do stosowania beczek dębowych. Dzięki ich stosowaniu nadajemy alkoholom (winom, nalewkom, destylatom) zarówno aromat jak i barwę. To znacznie prostsza i tańsza metoda starzenia trunków od tradycyjnego dojrzewania w beczkach. Płatki dębowe dozowane mogą być podczas fermentacji lub do gotowego trunku. Dzięki dodatkowi płatków dębowych, przygotowywany alkohol bardzo szybko zyska wyczuwalne nuty dębowe, aromat cynamonu oraz ciemno bursztynowy kolor. W winach i nalewkach zachowane zostaną aromaty owocowe. Prezentowane płatki świetnie sprawdzą się również do domowych alkoholi typu koniak, Bourbon, brandy. Sprzedawane w naszym sklepie płatki dębowe do aromatyzacji alkoholi pochodzą z najlepszej jakości francuskiej odmiany dębu Petraea. Charakterystyka: · Surowiec: francuska odmiana dębu Petraea · Rodzaj: mocno palone · Aromat: cynamon · Dozowanie 4-10 g/1 l · Masa netto: 20 g Sposób użycia: Płatki dębowe dodaj do wybranego trunku w dawce 4-10 g na 1 L alkoholu na okres 3-6 tygodni. Dokładny czas kontaktu płatków z alkoholem warto dobrać indywidualnie na podstawie degustacji. Kiedy stopień stężenia aromatu w trunku uznasz za odpowiedni, usuń z niego płatki dębowe i ciesz się jego smakiem. Płatki dębowe możesz również wcześniej zalać alkoholem 70 %, pozostawić do ekstrakcji na kilka dni, a następnie tak otrzymaną esencję dozować do wybranego trunku wedle uznania. Uwaga! Zasady wyrobu alkoholu na terenie RP regulują ustawy: z dn. 02.03.2001 r. o wyrobie alkoholu etylowego oraz wytwarzaniu wyrobów tytoniowych: z dn. 12.05.2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina oraz z dn. 18.10.2006 r. o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych.