Kratki Koza K11 Łaskarzew

Piec wolnostojący żeliwny KOZA K11 z wylotem spalin fi 150, dolot fi 125, moc 6kW Piec spełnia wymogi EKOPROJEKTU, restrykcyjne niemieckie normy BlmschV II oraz Flamme Verte Wyposażony w: deflektor regulacja dopływu powietrza ruszt i popielnik dolot płotek system zimnej klamki kurtynę powietrzną …

od 4 500 Najbliżej: 45 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Piec wolnostojący żeliwny KOZA K11 z wylotem spalin fi 150, dolot fi 125, moc 6kW Piec spełnia wymogi EKOPROJEKTU, restrykcyjne niemieckie normy BlmschV II oraz Flamme Verte Wyposażony w: deflektor regulacja dopływu powietrza ruszt i popielnik dolot płotek system zimnej klamki kurtynę powietrzną Informacje o produkcie Piec wykonany z żeliwa. Spełnia wymogi EKOPROJEKTU, BlmschV II oraz Flamme Verte. Kolor czarny. Posiada płotek, ruszt i popielnik, co ułatwia utrzymanie pieca w czystości. KLASA ENERGETYCZNA A Wysoka sprawność pieca aż 76,9% Średnica wylotu spalin fi 150 Kurtyna powietrzna. System zimnej klamki - możesz zdjęć podczas palenia, aby się nie nagrzewała. Deflektor - dopalanie cząstek opału. Wydłuża drogę spalin. Wbudowany dolot powietrza. Polecany do domów z rekuperacją. Drzwiczki otwierane w lewo. Możliwość zamontowania wylotu spalin z tyłu lub na górze pieca. Piec żeliwny na drewno K11 - ogrzeje od 30 m² do 90 m² Koza K11 wyróżnia się nie tylko nowoczesnym designem, ale również wysoką wydajnością spalania drewna, co czyni ją atrakcyjnym i funkcjonalnym rozwiązaniem grzewczym. Dzięki innowacyjnemu podejściu do projektowania i wykorzystaniu zaawansowanych technologii, piec ten nie tylko doskonale komponuje się z różnymi stylami wnętrz, ale także oferuje efektywne i ekonomiczne ogrzewanie. K11 łączy funkcjonalność z pięknem, stając się eleganckim elementem dekoracyjnym wnętrza. Dane techniczne Moc nominalna (kW): 6 Zakres mocy grzewczej (kW): 3-9 Sprawność cieplna (%): 76.9 Temperatura spalin (oC): 265 Max długość polan (cm): 25 Kolor: Czarny Domykanie: Nie Wyposażenie dodatkowe: Brak Materiał: Żeliwo Średnica wylotu spalin (mm): 150 Średnica dolotu powierza (mm): 125 Klasa energetyczna: A Współczynnik EEI: 101.5 Sezonowa efektywność energetyczna (%): 66.9 Moc cieplna do ogrzewania pomieszczeń (kW): 6 Emisja CO (przy 13% O2) ≤ podawana w %: 0.096 Emisja CO (mg/Nm3): 1208 Emisja pyłków (mg/Nm3): 31 Emisja NOx (mg/Nm3): 109 Emisja OGC (mg/Nm3): 88 Strumień masy spalin (g/s): 6.6 Spełnia kryteria EKOPROJEKTU: TAK Przeznaczony do rekuperacji: TAK Zgodność z normą BImSchV 2: TAK Zgodność z normą 7* Flamme Verte: TAK Dolot powietrza: TAK Wyłożenie komory spalania: TAK Popielnik: TAK Rodzaj frontu: Front żeliwny z szybą ceramiczną Rodzaj paliwa: Sezonowane Drewno Liściaste (Wilgotność ≤20%) Szerokość (cm): 49.7 Wysokość (cm): 64.5 Głębokość (cm): 48.3 Waga (kg): 133.75 Producent : KRATKI Piec K11 spełnia wymagania EKOPROJEKTU, jak i restrykcyjnej niemieckiej normy BlmschV II. Dodatkowo, został zaprojektowany tak, aby spełniać surowe normy środowiskowe Flamme Verte, co gwarantuje wysoką wydajność, czyste spalanie i zmniejszoną emisję. Dzięki temu możesz cieszyć się przytulną atmosferą w domu, minimalizując jednocześnie swój wpływ na środowisko. Koza K11 przeznaczona jest do domów z rekuperacją. WBUDOWANY DOLOT POWIETRZA Zewnętrzny króciec o średnicy fi 125 zlokalizowany w płycie dolnej REGULACJA DOPŁYWU POWIETRZA Regulacja dopływu powietrza jest intuicyjna w formie dwóch oddzielnych przepustnic - jedna dla powietrza pierwotnego, a druga dla wtórnego. Ruch elementów przesuwnych jest płynny i cichy co zapewnia komfort użytkowania. DWUCZĘŚCIOWY RUSZT W kozie zastosowano solidny, żeliwny ruszt. Można go wyjmować i czyścić. Płyta paleniska w formie dwuczęściowego żeliwnego rusztu pomaga w równomiernym rozprowadzaniu powietrza na całej podstawie pieca ograniczając możliwość́ miejscowego przegrzewania się̨ powierzchni, REGULACJA KURTYNY POWIETRZNEJ Kurtyna powietrzna stanowi wtórne źródło powietrza w procesie spalania, którego strumień omiata szybę skutecznie oddalając cząsteczki sadzy i ograniczając ich osadzanie na szybie. Sprawdzone rozwiązanie TERMOTEC Boczne sekcje komory spalania pieca K11 wyposażone są w TERMOTEC, materiał akumulujący ciepło, który podwyższa temperaturę w palenisku. Zapewnia to efektywniejsze spalanie i dłuższe utrzymywanie się temperatury. PŁOTEK W KOMORZE SPALANIA Ozdobny płotek ułatwia utrzymanie czystości użytkowania oraz zabezpiecza przed wypadaniem drewna. WYJMOWANY POPIELNIK Popielnik w formie wysuwanej szuflady ułatwia czyszczenia, a płotek zabezpiecza przed wypadaniem drewna. SYSTEM ZIMNEJ KLAMKI Umożliwia demontaż̇ uchwytu dzięki czemu klamka pozostaje wystarczająco chłodna, aby można było bezpiecznie chwycić́ i otworzyć́ lub zamknąć́ drzwi pieca. ELASTYCZNOŚC PODŁĄCZENIA Piec K11 może być zainstalowany z podłączeniem od góry lub od tyłu. Podłączenie pieca od góry pozwala na oszczędność miejsca, zaś podłączenie od tyłu sprawia, że rury są mniej widoczne co może być korzystne dla tych, którzy dbają o minimalistyczny wygląd. Wybór między podłączeniem od góry, a od tyłu zależy od indywidualnych preferencji, warunków instalacyjnych oraz estetyki pomieszczenia. WBUDOWANY DOLOT POWIETRZA Zewnętrzny króciec o średnicy fi 125 zlokalizowany w płycie dolnej EFEKTYWNE OGRZEWANIE Piec posiada wbudowany dolot powietrza, zewnętrzny króciec o średnicy fi 125 zlokalizowany w płycie dolnej. Powietrze pierwotne, ułatwiające rozpalenie drewna, dostarczane jest pod ruszt. Powietrze wtórne rozprowadzane jest na tylną ścianę komory spalania. Zapewnia efektywne spalanie gazów, ograniczając dymienie oraz emisję szkodliwych substancji do środowiska. Kurtyna powietrzna stanowi wtórne źródło powietrza w procesie spalania, którego strumień omiata szybę skutecznie oddalając cząsteczki sadzy i ograniczając ich osadzanie na szybie. Płyta paleniska w formie dwuczęściowego żeliwnego rusztu pomaga w równomiernym rozprowadzaniu powietrza na całej podstawie pieca ograniczając możliwość́ miejscowego przegrzewania się̨ powierzchni Potrójny obieg powietrza wpływa na wysoką wydajność procesu spalania. Paliwo Zalecane Rodzaje Drewna: Buk, grab, dąb, olcha, brzoza, jesion. Wymiary: Długość ok. 30 cm, obwód 30 cm do 50 cm. Wilgotność Drewna: Nie powinna przekraczać 20%, co odpowiada drewnu sezonowanemu przez 2 lata, przechowywanemu pod zadaszeniem. Paliwo Niezalecane Unikaj drewna o wilgotności powyżej 20% - może to obniżyć moc cieplną. Nie używaj polan z drzew iglastych i zażywiczonych, które mogą intensywnie zakopcić urządzenie i wymagają częstszego czyszczenia. Paliwo Zabronione Nie spalaj: węgla, drewna tropikalnego (np. mahoń), produktów chemicznych, substancji płynnych (olej, alkohol, benzyna, naftalina), ani materiałów impregnowanych lub sprasowanych z klejem, jak płyty laminowane lub śmieci. Ważne: Jeżeli inne paliwo jest dopuszczalne, znajdziesz taką informację na tabliczce znamionowej urządzenia. PAMIĘTAJ! Do naszego wkładu kominkowego dołączana jest instrukcja, w której znajdziesz wszystkie informacje dotyczące obsługi i montażu. RYSUNEK TECHNICZNY Podczas wszelkich czynności związanych z obsługą i eksploatacją wkładu należy pamiętać, iż elementy wkładu mogą mieć wysoką temperaturę w związku z czym do obsługi należy stosować rękawice ochronne. Jak właściwie palić w piecu? Drewno to jedno z najlepszych paliw wykorzystywanych do uzyskania ciepła. Jako odnawialne źródło energii mamy zagwarantowaną jego ciągłą dostępność, a także niezależność od poszczególnych producentów energii cieplnej. Paliwo to dostępne jest nawet lokalnie. Zapewnia posiadanie indywidualnego i konkurencyjnego sposobu ogrzewania, również pod względem cenowym. Drewno używane jako opał do kominków powstaje najczęściej z resztek masy drzewnej. Jego moc uzależniona jest w głównej mierze od zawartości w nim wody. Świeżo ścięte drzewo lub niewłaściwie przechowywane charakteryzuje się dużą zawartością wilgoci. Wilgoć podnosi wagę drewna i jednocześnie redukuje jego moc grzewczą. Dlatego najbardziej zalecanym i wydajnym jest drewno o wilgoci poniżej 20%. Podczas palenia należy używać tylko naturalnego drewna nie używać grubych kawałków drewna nie używać drewna mokrego lub wilgotnego DOBÓR PALIWA Paliwo zalecane Producent zaleca stosować polana drzew liściastych typu: buk, grab, dąb, olcha, brzoza, jesion, itp. o wymiarach polan lub szczap: długości ok. 30 cm i obwodzie od ok. 30 cm do 50 cm- wilgotność drewna używanego do opalania urządzenia nie powinna przekraczać 20% co odpowiada drewnu sezonowanemu 2 lata po wyrębie, przechowywanemu pod zadaszeniem. Paliwo niezalecane Należy unikać do opalania urządzenia polan lub szczap o wilgotności powyżej 20%, gdyż może to spowodować nie osiąganie deklarowanych parametrów technicznych - obniżona moc cieplna. Nie zaleca się stosować do opalania urządzenia polan drzew iglastych oraz drzew zażywiczonych, które powodują intensywne zakopcenie urządzenia oraz konieczność częstszego czyszczenia urządzenia i przewodu kominowego. Paliwo zabronione We wkładach nie wolno palić: minerały (np.: węgiel, drewno tropikalne (np.: mahoń), produkty chemiczne lub substancje płynne, takie jak: olej, alkohol, benzyna, naftalina, płyt laminowanych, impregnowanych lub sprasowanych kawałków drewna związanych klejem, śmieci. Jeżeli jest dopuszczalne inne paliwo, informacja będzie umieszczona na tabliczce znamionowej. ROZPALANIE KOMINKA Jedynym prawidłowym i zalecanym sposobem rozpalania kominków jest tzw. rozpalanie od góry. INSTRUKCJA KROK PO KROKU 1. PRZYGOTOWANIE MATERIAŁÓW Kilka większych polan drewna (rozłupanych; max. wilgotność do 20%; śr. ok 10-13 cm) - Garść drobnych szczap na rozpałkę (śr. ok 2-5 cm; max. wilgotnośc do 20%,) Dowolna podpałka Zapałki/zapalrka 2. PRZYGOTOWANIE KOMINKA i PALENISKA Otwieramy wszystkie dopowietrzenia/przepustnice w kominku Układamy większe polana na dnie paleniska w sposób naprzemienny Na szczycie grubych polan układamy warstwę drobnych szczap na rozpałkę (nie więcej niż 3 warstwy). Szczapy układamy pozostawiając pomiedzy nimi odstępy, aby zapewnić swobodny przepływ powietrza Na górnej warstwie szczep układamy podpałkę ROZPALANIE Podpalamy rozpałkę i zamykamy drzwi od kominka. W zależności od długości przewodu kominowego i jego ciągu rozpalanie może trwać od kilku do kilkunastu minut. W przypadku niewystarczającego ciągu w kominie należy w początkowej fazie rozpalania rozszczelnić drzwi kominkowe poprzez ich uchylenie. Dobrym pomysłem jest również uchylenie okna w pomieszczeniu, w którym kominek jest zainstalowany w celu doprowadzenia do niego większej ilości powietrza (tylko w przypadku urządzeń nie posiadających wbudowanego dolotu powietrza z zewnątrz) Wkład kominkowy przeznaczony jest do opalania drewnem o zawartości wilgotności do 20%. Stosowanie węgla, koksu, produktów węglopochodnych, tworzyw sztucznych, śmieci, szmat i innych substancji palnych jest niedozwolone. Warunkowo dopuszcza się spalanie atestowanych brykietów drzewnych, wykonanych z trocin lub peletu, ale jedynie w małych ilościach. Praktyczna ocena wilgotności stosowanego opału drewna jest następująca. Drewno, które ma posiadać zawartość wilgoci w granicach 18-20%, musi być sezonowane przez okres 18-24 miesięcy lub zostać oddane procesowi suszenia w suszarniach. Wraz z redukcją wilgotności drewna, wzrasta jego wartość opałowa, co oznacza oszczędności finansowe - nawet do 30% ogólnej masy drewna potrzebnej na jeden sezon grzewczy. W przypadku używania do spalania drewna o zbyt dużej wilgotności może nastąpić nadmierne zużycie energii potrzebnej do odparowania wilgoci oraz do powstania skroplin w czopuchu lub komorze spalania, co wpływa na ogrzewanie pomieszczenia. Innym negatywnym zjawiskiem zaobserwowanym przy stosowaniu drewna o zbyt dużej wilgotności jest zjawisko wydzielana się kreozotu - osadu niszczącego przewód kominowy, który w granicznych przypadkach może spowodować zapalenie się i pożar komina. W związku z powyższym zaleca się stosowanie drewna liściastego dąb, buk, grab, brzoza. Drzewa iglaste charakteryzują się niższymi wartościami energetycznymi, a palenie nimi powoduje intensywne zakopcenie szyby. CENNE INFORMACJE 1. Czym palić w piecu? Zalecanym paliwem, które może być stosowane jest drewno: dąb, grab, jesion, buk, etc. Najlepszym paliwem jest drewno sezonowane (przynajmniej rok w miejscu przewiewnym i suchym); w pociętych i połupanych polanach. Ze względu na zbyt gwałtowny zapłon nie doradza się stosowania drewna drzew iglastych. 2. Jak palić w piecu? Przy pierwszych rozpalaniach: urządzenie powinno funkcjonować na biegu zwolnionym, co ma umożliwić częściom normalną dylatację. Przed rozpaleniem dużego ognia należy dwa lub trzy razy rozpalić mały. To pozwoli konstrukcji pieca na właściwe osadzenie, a farbie na utwardzenie się. Nie należy całkowicie wypełniać paleniska drewnem, optymalna ilość opału to taka, która wypełni komorę spalania około 1/3 jej objętości. Przed dołożeniem drewna należy odczekać, aż płomienie opadną. 3. Jak ustawić kozę? Minimalny odstęp pieca od materiałów niepalnych 40 cm. Minimalny odstęp pieca od materiałów łatwopalnych boki i tył 60 cm od strony drzwi 150. 4. Główne zasady bezpieczeństwa Podczas wszelkich czynności związanych z obsługą i eksploatacją pieca należy pamiętać, iż jego żeliwne elementy mogą mieć wysoką temperaturę, w związku z czym do obsługi należy stosować minimalny odstęp pieca od materiałów niepalnych 40 cm. Minimalny odstęp pieca od materiałów łatwopalnych boki i tył 60 cm od strony drzwi 150. Stosuj rękawice ochronne. Podczas eksploatacji i użytkowania pieca należy zachować zasady, które zapewniają podstawowe warunki bezpieczeństwa: zapoznać się z instrukcją obsługi wkładu kominkowego i bezwzględnie przestrzegać jej postanowień; - nie pozostawiać w pobliżu szyby pieca rzeczy wrażliwych na działanie temperatury, nie gasić ognia w palenisku wodą, nie eksploatować pieca z pękniętą szybą, w pobliżu pieca nie mogą znajdować się elementy łatwopalne; przedmioty wykonane z materiałów łatwopalnych, muszą znajdować się w odległości co najmniej 0,6 m od paleniska; Ze względu na bezpieczeństwo użytkowania pieca, w czasie jego eksploatacji, zaleca się zdjęcie klamki. 5. System czystej szyby Ograniczenie osadzanie sadzy dzięki systemowi czystej szyby. 6. Czyszczenie szyby Jej czyszczenie można wykonać jedynie przy wygaszonym piecu. Nie należy używać do tego celu środków ściernych. Zalecamy nasze płyny lub pianki, dostępne na naszych aukcjach. 7. Usuwanie popiołu Regularne opróżnianie popielnika zapobiega wysypywaniu się popiołu na zewnątrz. Nie należy dopuszczać do tego, by popiół dotykał spodu rusztu (uniemożliwia to obieg powietrza koniecznego do spalania). Popiół należy przesypać do metalowego pojemnika zaopatrzonego w szczelną pokrywę. 8. Konserwacja piecyka Przed każdym sezonem grzewczym należy dokonać przeglądu i czyszczenia pieca. Należy zwrócić szczególną uwagę na stan uszczelek, wymienić je w razie konieczności. W celu ograniczenia osadzania się kreozotu zaleca się czasowe ustawienie paleniska na maksymalne spalanie przy zamkniętych drzwiczkach. Do czyszczenia komina należy używać wyłącznie urządzeń przeznaczonych do tego celu. Użytkownik zobowiązany jest do czyszczenia komina zgodnie z obowiązującymi przepisami.

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Kratki
Moc
  • 11 kW
Materiał wykonania
  • Żeliwne
Klasa energetyczna
  • A
Kolor
  • Czarne
Wysokość (cm)
  • 64
Szerokość (cm)
  • 49
Głębokość (cm)
  • 46