Od lekarza do kucharza Łask

4,68
104 opinie

Uaktualnione i rozszerzone wydanie. Od lekarza do kucharza Autor: Danuta Myłek Liczba stron: 224 ISBN: 978-83-939769-0-4 Wymiary: 145x205 Oprawa: Miękka Rok wydania: 2023 Wprowadzenie do książki Od lekarza do kucharza Dodruk 2024 r. Chyba nie napisałabym tej książki gdyby pacjenci nie zmusili mnie …

od 56,90 Najbliżej: 29 km

Liczba ofert: 8

Oferta sklepu

Opis

Uaktualnione i rozszerzone wydanie. Od lekarza do kucharza Autor: Danuta Myłek Liczba stron: 224 ISBN: 978-83-939769-0-4 Wymiary: 145x205 Oprawa: Miękka Rok wydania: 2023 Wprowadzenie do książki Od lekarza do kucharza Dodruk 2024 r. Chyba nie napisałabym tej książki gdyby pacjenci nie zmusili mnie do napisania książki kucharskiej dla alergików. Wyjaśnianie każdemu z osobna jak ma gotować i komponować posiłki zabiera mi bardzo dużo czasu i wysiłku mojej krtani, która została wcześniej zniszczona przewlekłymi procesami zapalnymi na tle szkodliwego działania pokarmów, alergii na grzyby i roztocza w przeszłości, gdy o chorobach alergicznych nic nie wiedziałam. W trakcie jej pisania doszłam do wniosku, że przeznaczenie tej książki jest dla szerszego grona, nie tylko dla alergików. To książka dla wszystkich chorujących, nie tylko z powodu alergii, to książka dla tych, którzy nie chcą chorować ani teraz ani na tzw. „starość”. I chcą dożyć sędziwego wieku w sprawności fizycznej i intelektualnej. To nie jest zwykła książka kucharska. Podaję w niej ideę, pomysł. Często nie podaję dokładnych ilości produktów, tylko skład. Książka ma uczyć eksperymentowania, zabawy w gotowanie, czerpanie radości z gotowania, szukania najlepszych smaków. Świadomie nie zamieściłam fotografii ugotowanych potraw, mimo, że w pierwotnym zamyśle tak chciałam. Ale fotografie wykonane przeze mnie nijak się miały do cudownych fotografii z książek kucharskich. Tuż przed wydaniem książki uczciwy grafik pokazał mi jak się przerabia fotografie w fotoszopach aby były „cudne” albo niektóre kompozycje wykonane są ze sztucznych atrap. Zrezygnowałam więc z fotografii aby moi Czytelnicy nie wpadli w zły nastrój po porównaniu wyglądu swojej potrawy z „cudnymi” fotografiami z fotoszopów. Przepytałam ponadto różne osoby, czy czytając książkę kucharską zwracają uwagę na fotografie czy na nazwę potrawy, z czego składa się i jak ją przygotować. Prawie wszyscy podzielili moje zdanie: to nie fotografie potrawy przyciągają ich uwagę. Alergik nie może jeść wszystkiego. Powinien więc nauczyć się gotować, kupować a może nawet uprawiać warzywa, owoce, hodować kozę, kurę, królika jeśli ma choćby skrawek ziemi. Wielu śmieje się z tych pomysłów. Ale przysłowie mówi: „ten się śmieje kto się śmieje ostatni”. W książce stosunkowo mało jest przepisów na potrawy mięsne. Za to dużo miejsca poświęcam potrawom z ryb, drobiu, kasz, warzyw, nasion oleistych (których Polacy jedzą stanowczo za mało), owoców, zdrowym ciastom i deserom (Polacy jedzą za dużo cukru i białej mąki pszennej). Zadbałam o to aby potrawy miały jak najmniejsze działanie kwasogenne i jak najszersze oddziaływanie zasadogenne. Polacy są bardzo „zakwaszeni”. Stąd, między innymi epidemia nowotworów, chorób z autoagresji, alergii, chorób stawów i kręgosłupa, miażdżycy i jej następstw, otyłości i jej następstw, infekcji, cukrzycy. Niech w gotowaniu króluje smak i zdrowotność. Wbrew powszechnym opiniom to da się pogodzić. I jedzmy posiłki wspólnie, bez towarzyszącego często telewizora, jeśli muzyka to dyskretna, kojąca, relaksująca, pozwalająca na niespieszne gryzienie, żucie, rozkoszowanie się smakami (najlepszy jest Verdi, zaraz potem Mozart mają niezwykle korzystną dla zdrowia częstotliwość fali). Wspólne jedzenie posiłków to jeden z ważniejszych elementów scalania rodziny, dla małych dzieci - element zapobiegawczy późniejszym kłopotom wychowawczym i zdrowotnym, to nauka zdrowych nawyków żywieniowych i zdrowego stylu życia. W swojej praktyce rzadko notuję pacjentów z grupą AB (najmłodsza), najwięcej z grupą O (najstarsza) i A, trochę B. Nasz kod genetyczny, nasza grupa krwi różni nas między sobą. Co najmniej połowa moich pacjentów nie wie jaka jest ich grupa krwi. A wielu, poza niewielkimi wyjątkami, nie rozumie jaką rolę ma w naszym życiu: zdrowiu, chorobie, długości i jakości życia. Jestem zdrowym alergikiem. Przez ostatnie prawie 30 lat muszę ciągle uważać na to co jem. Niesubordynacja oznaczała i nadal oznacza problemy zdrowotne dość przykre. Większość przepisów wymyśliłam sama. Sporo otrzymałam od matek dzieci z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. Korzystam z dziesiątków książek kucharskich z całego świata. Inspirację daje mi regularna lektura pism dla rodziców i dobrych pism kucharskich.

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Autor
  • Danuta Myłek
Okładka
  • Miękka
Rok wydania
  • 2017
Ilość stron
  • 224
ISBN
  • 9788393976904

Opinie Od lekarza do kucharza Łask

Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.

Ocena ogólna
4,68 na podstawie 104 opinie
  • Joanna
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Autorka opisuje wszystko we właściwy sposób i przepisy też są fajnie dobrane. Polecam
    • akcja
    • fabuła
    • jakość wydania
  • a...t
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Książka, którą warto mieć, aby nie popełniać błędów żywieniowych. Dostarcza też inspiracje jak powinno się odżywiać czyli zdrowo i smacznie.
    • jakość wydania
  • Użytkownik Ceneo
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    książka z ciekawymi przepisami, zdrowymi, każdy znajdzie coś ciekawego dla zdrowia i ducha
    • akcja
    • fabuła
    • jakość wydania
  • Dorota
    4,5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Bardzo praktyczna wiedza podana w ciekawy, prosty i zrozumiały sposób
    • akcja
    • fabuła
    • jakość wydania
  • Anna
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Super proste, zdrowe i szybkie przepisy, oraz porady zdrowotne ukierunkowane na naturę, czyli pożywienie-lekarstwem!