Kohersen Tasak CLEAVER Elegance EBONY WOOD 16,5 cm Łasin

Kohersen Tasak CLEAVER Elegance EBONY WOOD 16,5 cm Kolekcja Elegance EBONY WOOD Poznaj kolekcję noży, które dodadzą blasku każdej kuchni i sprawią, że przygotowanie nawet najprostszych posiłków stanie się prawdziwym rytuałem. Niezwykle ostre, dobrze wyważone, wykonane ze stali nierdzewnej o …

od 499 Najbliżej: 23 km

Liczba ofert: 14

Oferta sklepu

Opis

Kohersen Tasak CLEAVER Elegance EBONY WOOD 16,5 cm Kolekcja Elegance EBONY WOOD Poznaj kolekcję noży, które dodadzą blasku każdej kuchni i sprawią, że przygotowanie nawet najprostszych posiłków stanie się prawdziwym rytuałem. Niezwykle ostre, dobrze wyważone, wykonane ze stali nierdzewnej o wysokiej twardości, z pięknym wzorem damasceńskim i rękojeścią z afrykańskiego drewna hebanowego. Noże z kolekcji Elegance EBONY WOOD docenią zarówno profesjonalni kucharze, jak i każdy, kto wie, jak ważny dla komfortu jest wybór właściwego narzędzia. Tasak (cleaver) Przeznaczenie: do krojenia, siekania i rozdrabniania dużych porcji, w szczególności do mięs, ryb oraz dużych warzyw i owoców. Nie zaleca się krojenia kości i mrożonek. Długość: 310 mm Waga: 335 g Ostrze Materiał: stal damasceńska 10Cr15CoMoV Ilość warstw: 67 Twardość: 60 (+/-1) HRC Wzór na ostrzu: Raindrop Krawędź tnąca: 180 mm Szerokość: 81 mm Grubość: 2 mm Typ ostrzenia: szlif dwustronny, symetryczny Rękojeść Materiał: afrykańskie drewno hebanowe Długość: 130 mm Ostrze, które sprosta Twoim oczekiwaniom Najwyższej jakości nierdzewna stal damasceńska została dopracowana w każdym calu, a dzięki ręcznej obróbce masz pewność, że każde ostrze spełnia wysokie standardy precyzji. Ręczne polerowanie pozwala wydobyć piękny wzór damastu, a ręczne ostrzenie sprawia, że krawędź ostrza osiąga doskonały profil i gładkość. Rękojeść, która staje się przedłużeniem dłoni Ręcznie polerowana, elegancka rękojeść z afrykańskiego drewna hebanowego została odpowiednio wyprofilowana, aby zapewnić komfort użytkowania. Jest ergonomiczna i nie ślizga się. Pozostaje ciepła i gładka w dotyku. Rdzeń rękojeści stanowi jeden element z ostrzem (typ rękojeści: full tang), a dodatkowo drewniana konstrukcja została wzmocniona nitami, by zapewnić jeszcze większą trwałość i stabilność. Elegancja w każdym szczególe Noże z kolekcji Elegance EBONY WOOD to wyjątkowe instrumenty, które zasługują na wyjątkową oprawę, dlatego każdy z nich został umieszczony w luksusowym futerale, wyłożonym miękkim tworzywem. Stal damasceńska i jej właściwości Stal damasceńska jest znana i ceniona ze względu na cechy, które wyróżniają ją spośród innych rodzajów stali. Sposób jej produkowania i obróbki pozwala nie tylko na osiągnięcie parametrów, które czynią ją trwałą i odporną na uszkodzenia, a przy tym niebywale ostrą, ale również wyjątkowo piękną. Oryginalne wzory na klindze powstają podczas polerowania ostrza o wielowarstwowej budowie. Dzięki odpowiedniemu składowi chemicznemu zalicza się do stali nierdzewnych i nie ulega korozji.   Noże Kohersen z kolekcji Elegance EBONY WOOD powstają z 67-warstwowej, wysokowęglowej stali damasceńskiej (10Cr15CoMoV) o twardości 60 (+/-1) HRC (w skali Rockwella). Jest to jedna z najlepszych stali nierdzewnych używanych do produkcji noży do użytku profesjonalnego i domowego. Jej skład chemiczny zapewnia wyjątkowe właściwości ostrza, które docenisz w codziennym użytkowaniu. Jak ostrzyć nóż za pomocą kamienia? Ostrzenie wstępne (szlifowanie): kamień o gradacji 1000 Wykończenie (polerowanie): kamień o gradacji 6000 1.Przed użyciem namocz osełkę pod wodą na 5 minut, aby całkowicie wchłonęła wodę 2. Połóż nóż stabilnie na kamieniu i wypoleruj go zgodnie z kątem ostrza. Można polerować nóż przeciągając po kamieniu ostrze w górę i w dół. 3. Najpierw użyj szorstkiego kamienia o gradacji 1000, aby wyszlifować wstępnie krawędź ostrza. 4. Następnie, dla uzyskania większej ostrości użyj kamienia o gradacji 6000, polerując przez 5-20 minut, w zależności od rodzaju stali. Jak ostrzyć nóż za pomocą ostrzałki bagnetowej (musaka)?  1. Trzymając rękojeść bagnetu lewą ręką, połóż go na płaskim stole i przytrzymaj nóż prawą ręką. 2. Przyłóż ostrze do bagnetu z pilnikiem diamentowym. Ostrze i bagnet powinny być ustawione pod kątem 20-25°. Delikatnie przesuń nóż w dół po łuku, od pięty noża do czubka. Nie dociskaj noża do bagnetu podczas ostrzenia, ostrze prowadź lekko i płynnie. 3. Ostrz na zmianę, równomiernie po obydwu bokach ostrza. Trzymaj pręt nieruchomo. Przesuwaj nóż raz po jednej, raz po drugiej stronie bagnetu. W ten sposób naostrzysz obie strony ostrza. 4. Po zakończeniu ostrzenia wytrzyj bagnet suchą szmatką. Nie myj w wodzie i nie używaj detergentów. Przechowuj bagnet w suchym i wentylowanym miejscu.

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Kohersen
Model
  • Cleaver Elegance Ebony Wood
Rodzaj
  • Tasaki
Kolor
  • Brązowe
Długość całkowita noża
  • 31 cm
Długość rękojeści
  • 13 cm
Długość ostrza
  • 16,5 cm
Twardość ostrza
  • 60 HRC
Materiał uchwytu
  • Drewniane
Materiał ostrza
  • Ze stali
Waga
  • 335 g
Typ ostrzenia
  • Szlif dwustronny symetryczny
Liczba noży w zestawie
  • 1
Opakowanie
  • W pudełku