Wysokoodżywcza żywność. Białka, aminokwasy, węglowodany i witaminy w leczeniu chorób oraz przywracan (e-book) Kudowa-Zdrój

Czy wiesz, że pokarm może leczyć i zapobiegać chorobom przewlekłym? Wysokoodżywcza żywność wprowadzi cię w świat pełnowartościowych pokarmów i suplementów, które leczą schorzenia, w tym choroby autoimmunologiczne. Autorka dzieli się strategiami dietetycznymi opartymi na doświadczeniach zdrowotnych …

od 63 Najbliżej: 36 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Czy wiesz, że pokarm może leczyć i zapobiegać chorobom przewlekłym? Wysokoodżywcza żywność wprowadzi cię w świat pełnowartościowych pokarmów i suplementów, które leczą schorzenia, w tym choroby autoimmunologiczne. Autorka dzieli się strategiami dietetycznymi opartymi na doświadczeniach zdrowotnych i nauce. Znajdziesz tu przegląd diet: rozdzielnej, wegetariańskiej i wysokobiałkowej, oraz ich wpływ na zdrowie. Dowiesz się, jak dieta bogata w wysokoodżywcze pokarmy, witaminy, minerały, probiotyki i zioła lecznicze wspiera zdrowie oraz odporność. Naturalne składniki, enzymy i fitozwiązki pomagają eliminować stany zapalne i oczyszczać organizm. Wysokoodżywcza żywność to inspiracja do przejęcia kontroli nad zdrowiem poprzez świadome wybory żywieniowe. Odkryj moc zdrowego odżywiania! Spis treści: Wstęp Część I : Składniki odżywcze niezbędne dla zdrowia 1. Zapobieganie chorobom przez żywność 1.1 Najważniejsze składniki żywności i ich znaczenie dla zdrowia Węglowodany jako główne źródło energii Tłuszcze i ich rola w żywieniu Białka niezbędne do budowy i regeneracji 2. Witaminy i składniki mineralne Witaminy konieczne dla zdrowia Składniki mineralne i ich funkcje 2.1 Cenne składniki w ziarnach zbóż Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu 3. Wartość odżywcza i lecznicza żywności Kaloryczność a wartość odżywcza pokarmów Ocena wartości odżywczej wybranych produktów Najbardziej wartościowe składniki w produktach spożywczych Gęstość odżywcza pokarmu Potrawy naturalne i ich zalety 3.1 Lecznicze i regeneracyjne właściwości pożywienia Ciemnozielone warzywa skuteczną ochroną przed chorobami Ryby i ich tłuszcze niezbędne dla zdrowia 4. Najcenniejsze wartości warzyw i owoców Owoce jagodowe bogate w witaminę C i inne składniki Warzywa cebulowe i ich wartości Rośliny strączkowe i ich właściwości lecznicze Marchew, karotenoidy oraz witamina A Cenne produkty owsiane a cholesterol Owoce wiśni, czereśni i stany zapalne 4.1 Niedoceniane wartości wielu warzyw i owoców 4.2 Pokarm bogaty w błonnik cennym składnikiem żywności Lecznicze właściwości kiełków zbóż i innych roślin 4.3 Suplementacja witamin i innych substancji w leczeniu chorób 4.4 Zwalczanie bakterii, wirusów i innych mikroorganizmów 5. Prawidłowe odżywianie organizmu 5.1 Główne zasady zdrowego żywienia 5.2 Wybór i łączenie pokarmów Dieta dla osób z nadwagą, chorych i starszych Wegetarianizm a zdrowie Inne ważniejsze diety 5.3 Proces starzenia się i długość życia 5.4 Poglądy na żywienie w przeszłości i religii Sposób odżywiania według wybitnych osób 5.5 Znaczenie enzymów pokarmowych i ich funkcje Aktywność enzymów w procesach metabolicznych Enzymy jako przeciwutleniacze Część II: Terapia chorób przez żywność 6. Związek grup krwi z odżywianiem i zdrowiem Wpływ grupy krwi na układ pokarmowy, metabolizm i odporność 6.1 Diety dla czterech grup krwi Sposób odżywiania grupy krwi 0 – myśliwych Dieta dla grupy krwi A – rolniczej Odżywianie zgodne z grupą krwi B Dieta dla nowoczesnej grupy krwi AB 7. Leczenie chorób cywilizacyjnych przez żywność i witaminy 7.1 Leczenie chorób cywilizacyjnych w XX wieku i obecnie Terapia chorób przewlekłych dr. Maxa Gersona Szkoła zdrowego żywienia dr. Maximiliana Bircher-Bennera 7.2 Najnowsze terapie chorób przewlekłych Leczenie chorób metodą dr. Gersona przez jego córkę Charlotte Terapia chorób serca i naczyń dr. Deana Ornisha Leczenie chorób wysokoodżywczą dietą dr. J. Fuhrmana Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej 7.3 Leczenie chorób sercowo-naczyniowych dietą i suplementami Cholesterol i jego kontrola za pomocą diety Zapobieganie zakrzepom i zatorom Dusznica bolesna (angina pectoris) Zastoinowa niewydolność serca Profilaktyka chorób serca i naczyń 7.4 Choroby układu pokarmowego Stany zapalne i nieżyt żołądka Choroby wątroby i pęcherzyka żółciowego 7.5 Choroby narządów oddychania Grypa i choroby infekcyjne Angina i jej leczenie Dychawica oskrzelowa – astma Ostre potrawy i przyprawy w chorobach układu oddechowego 7.6 Cukrzyca i jej leczenie Terapia w cukrzycy typu 2 7.7 Osteoporoza i bolesne problemy z kręgosłupem Zapobieganie osteoporozie i schorzeniom kręgosłupa 7.8 Choroby nowotworowe Witaminy niezbędne w leczeniu raka Związki mineralne a zwalczanie nowotworów Pełnowartościowa dieta a leczenie raka 7.9 Schorzenia reumatyczne i artretyczne Dna i skaza moczanowa oraz ich leczenie 7.10 Zapobieganie i leczenie chorób starszych osób Słabsze funkcjonowanie hormonów i gorszy metabolizm Zaburzenia sprawności umysłowej i niewydolność nerek 8. Prawidłowa dieta fundamentem zdrowia Składniki wysokoodżywczej diety Wartościowe pokarmy w diecie Detoksykacja organizmu Odżywcze i szkodliwe składniki diety 8.1 Żywność jako lekarstwo i suplement Bibliografia

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Rok wydania
  • 2024
Kategorie
  • Zdrowie
Format
  • PDF
  • MOBI
  • EPUB
Ilość stron
  • 556
Wybrane wydawnictwa
  • Vital