Kai Shun Do Plastrowania Karbowany Nóż 22,5cm (Dm-0720) Kraków

Na tej aukcji sprzedajemy: Nóż do plastrowania karbowany, szlif kulowy DM-0720 ostrze 9 cali, 23 cm, rękojeść 12,2 cm Ostrze dwustronnie ostrzone Nóż zapakowany w eleganckie pudełko tekturowe Karbowanie czy inaczej "szlif kulowy" to wgłębienia w ostrzu tworzące tzw. kieszenie powietrzne, które …

od 1 099 Najbliżej: 1,6 km

Liczba ofert: 2

Oferta sklepu

Opis

Na tej aukcji sprzedajemy: Nóż do plastrowania karbowany, szlif kulowy DM-0720 ostrze 9 cali, 23 cm, rękojeść 12,2 cm Ostrze dwustronnie ostrzone Nóż zapakowany w eleganckie pudełko tekturowe Karbowanie czy inaczej "szlif kulowy" to wgłębienia w ostrzu tworzące tzw. kieszenie powietrzne, które umożliwiają krojenie cienkich i miękkich plasterków bez przywierania ich do ostrza noża. Rdzeń noża z najwyższej jakości stali VG-10 (1% węgla, 1,5% kobaltu) o twardości aż 61 HRC zapewnia nadzwyczajną ostrość, pokryty w trakcie procesu wykuwania 32 warstwami (16 z każdej strony) stali o zróżnicowanej twardości. Dzięki temu ostrze uzyskuje niezbędną elastyczność. Rękojeść wykonania jest z powlekanego drewna Pakka, połączona ze stalowym przedłużeniem ostrza na całej długości. Gładka i gęsta struktura drewna Pakka zapobiega gromadzeniu się bakterii w mikro-szczelinach, dopasowana idealnie do kształtu dłoni, zapewnia komfort krojenia. Charakterystyczną cechą noży Shun są widoczne na nich warstwy przypominające linie papilarne i podobnie jak one są tak samo niepowtarzalne. Noże firmy KAI są niezwykle ostre i znakomicie wyważone, tworzone w oparciu o tradycję produkcji mieczy samurajskich. Są idealne do precyzyjnego cięcia nawet najcieńszych plastrów i tworzenia fantazyjnych dekoracji. Każdy nóż Kai Shun jest dziełem sztuki, jedyny oryginalny i niepowtarzalny. Firma Kai, której mamy zaszczyt być przedstawicielem i dystrybutorem w Polsce to producent między innymi profesjonalnych nożyczek oraz wyjątkowych ekskluzywnych noży kuchennych używanych przez najbardziej wymagających szefów kuchni i pasjonatów gotowania. Wśród produkowanych przez firmę Kai noży znajdują się japońskie wzory ostrzy: Santoku, Deba, Yanagiba, Nakiri (najczęściej jednostronnie ostrzone ) oraz ostrza w kształtach europejskich ostrzone dwustronnie. Noże firmy Kai są produkowane z najwyższej jakości stali (wśród nich stali damasceńskiej - serie SHUN) są wykuwane z wielu warstw nakładanych kolejno na siebie o różnej twardości i elastyczności dzięki czemu są niezwykle ostre i nie korodują. Ich charakterystyczną cechą są widoczne na nich warstwy przypominające linie papilarne i podobnie jak one są tak samo niepowtarzalne.Noże firmy KAI są niezwykle ostre i znakomicie wyważone, tworzone w oparciu o tradycję produkcji mieczy samurajskich. Są idealne do precyzyjnego cięcia nawet najcieńszych plastrów i tworzenia fantazyjnych dekoracji. Kupując nóż warto poznać jego twardość, od niej zależy ostrość, szybkość tępienia i skuteczność ostrzenia (dlatego nie wszyscy o jej stopniu informują ) Twardość jest określana liczbą w skali HRC dla stali i im wyższa tym nóż twardszy i ma wyższe wcześniej wspomniane parametry. Wzrost twardości o 1HRC to duża różnica !!! Stal ostrzowa musi mieć minimum 50 HRC !!! Uwaga - dobra stal ostrzowa nie jest całkiem odporna na korozje szczególnie w wysokich temperaturach i w wilgotnym otoczeniu. __________________________________________________________________________________________________________________ Warunki użytkowania i konserwacji noży Kai Kai-Noże najwyższej jakości wymagają szczególnej opieki i troski, dzięki czemu będą ostre przez długi czas. Przed rozpoczęciem korzystania z noży po raz pierwszy należy wypłukać je gorącą wodą . Po każdym użyciu należy dokładnie opłukać je pod bieżącą wodą a następnie wytrzeć je miękką szmatką. Dla własnego bezpieczeństwa należy zawsze wycierać nóż ręcznikiem lub szmatką z tyłu łopatki w kierunku krawędzi . Nie używać agresywnych środków czyszczących !!! Po kontakcie z kwasami zawartymi w niektórych produktach takich jak np. sok z cytryny należy niezwłocznie opłukać i wytrzeć nóż. Nigdy nie myć noży Kai w zmywarce !!!. Należy używać desek drewnianych, mat do krojenia Kai (ekskluzywne produkty dedykowane Kai również dostępne w naszej ofercie) lub ewentualnie desek z tworzywa o średniej twardości Nie wolno kroić nożami Kai na deskach szklanych lub z granitu itp. Mogą być łatwe do czyszczenia , ale zniszczą krawędź ostrza nawet z najtwardszych stali . Należy przechowywać noże w bloku drewnianym, na listwie drewnianej (magnetycznej ) lub nowość etui magnetyczne Kai - produkty dedykowane Kai również dostępne w naszej ofercie Należy unikać kontaktu ostrza noży z metalowymi przedmiotami. Seria noży SHUN ZAPRASZAMY DO ZAPOZNANIA SIĘ Z PEŁNĄ OFERTĄ NOŻY NOŻYCZEK I OSTRZAŁEK FIRMY KAI NA INNYCH NASZYCH AUKCJACH INTERNETOWYCH

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Kai
Rodzaj
  • Noże do mięsa i wędlin
Kolor
  • Czarne
Materiał uchwytu
  • Drewniane
Materiał ostrza
  • Ze stali

Opinie Kai Shun Do Plastrowania Karbowany Nóż 22,5cm (Dm-0720) Kraków

Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.

Ocena ogólna
4 na podstawie 1 opinia