Ekogram BIO Tapioka Skrobia z Manioku Ekologiczna 500g Kraków

Maniok – ziemniak „z tropików” Maniok jest jedną z najczęściej uprawianych roślin tropikalnych, a jej bulwy są odpowiednikiem rodzimych, dobrze Ci znanych ziemniaków. Oba te produkty stanowią źródło węglowodanów i są bazą do przygotowania wielu charakterystycznych potraw dla regionu, z którego …

od 16,99 Najbliżej: 0,7 km

Liczba ofert: 2

Oferta sklepu

Opis

Maniok – ziemniak „z tropików” Maniok jest jedną z najczęściej uprawianych roślin tropikalnych, a jej bulwy są odpowiednikiem rodzimych, dobrze Ci znanych ziemniaków. Oba te produkty stanowią źródło węglowodanów i są bazą do przygotowania wielu charakterystycznych potraw dla regionu, z którego pochodzą. Jeśli zaś chodzi o maniok, to z niego właśnie wytwarza się znaną w świecie kulinarnym tapiokę (może występować w formie kulek, mąki czy płatków), ale jest on także źródłem skrobi tapiokowej (inaczej: skrobi z manioku). Skrobia maniokowa powstaje poprzez roztarcie, wypłukanie, wysuszenie i zmielenie bulw manioku, podobnie zresztą, jak powstaje skrobia ziemniaczana, z ziemniaków. Skrobia maniokowa posiada biały kolor, jest bez smaku i bez zapachu, dzięki czemu nie wpływa na smak serwowanych potraw, a jej zastosowanie może być bardzo szerokie – o tym dowiesz się w poniższym akapicie). Skrobia maniokowa – składnik, który urozmaici Twoją kuchnię Skrobia maniokowa to niezwykle wszechstronny składnik, który może całkowicie odmienić Twoje podejście do gotowania i pieczenia. Jak wspominamy powyżej, cechuje się neutralnym smakiem, jest przy tym bardzo sypka i delikatna i ma właściwości zagęszczające oraz żelatynujące. Dzięki temu doskonale sprawdza się jako zamiennik skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej w sosach czy zupach, nadając im aksamitną konsystencję. Skrobia maniokowa jest także niezastąpiona w wypiekach, szczególnie tych bezglutenowych – poprawia strukturę ciast i pieczywa, sprawiając, że stają się lekkie i puszyste. Skrobia maniokowa ma również szerokie zastosowanie w wyrobach mięsnych, gdzie pełni rolę naturalnego zagęstnika, pomagając w uzyskaniu odpowiedniej konsystencji zwłaszcza domowej roboty pasztetów, ale i (rzadziej) wędlin czy kiełbas. Dzięki swoim właściwościom żelatynującym świetnie sprawdza się w deserach, takich jak galaretki, kisiele czy domowe dżemy, nadając im przyjemnie gładką, a jednocześnie zwartą i nie wodnistą strukturę. Mówiąc bardziej ogólnie, zastosowanie skrobi maniokowej może obejmować: Diety bezglutenowe – tapioka jest odpowiednia dla osób, które nie spożywają zbóż zawierających gluten lub nimi zanieczyszczonych (np. pszenica, jęczmień, żyto, owies), Dieta paleo – mąka z tapioki,

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Ekogram

Opinie Ekogram BIO Tapioka Skrobia z Manioku Ekologiczna 500g Kraków

Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.

Ocena ogólna
5 na podstawie 1 opinia
  • Victor Basinski
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    OK
    • aromat
    • jakość
    • smak