Coffeedesk Esko Barista Ziarnista Brazylia Campo Das Vertentes Espresso 250g Koszalin

Oto nowe Espresso Miesiąca! Kawa ziarnista jakości specialty z Brazylii, wypalona w opolskiej palarni Hard Beans jako projekt przygotowany we współpracy z Coffeedesk. Jest to kawa, która jest serwowana w kawiarniach Coffeedesk. Kawa palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale …

od 45 Najbliżej: 40 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Oto nowe Espresso Miesiąca! Kawa ziarnista jakości specialty z Brazylii, wypalona w opolskiej palarni Hard Beans jako projekt przygotowany we współpracy z Coffeedesk. Jest to kawa, która jest serwowana w kawiarniach Coffeedesk. Kawa palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W kawie dominuje słodycz, szczególnie zbliżona do suszonych fig, nugatu i czekolady. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Region: Campo das Vertentes Odmiana: Catuai, Acaia, Mundo Novo, Yellow Catucai Farma: Sancoffee Położenie upraw: 900 - 1300 m n.p.m. Metoda obróbki: Natural O KAWIE Elegancka klasyka najwyższej jakości. Brazylia Campo Das Vertentes Espresso to czysta, rześka, delikatnie owocowa kawa, w której poczujesz nuty smakowe suszonej figi, nugatu i czekolady. Pozyskujemy ją w tzw. modelu direct trade - bezpośrednio od producenta, z którym współpracujemy i znamy jego sposób uprawy kawy oraz jej jakość. Odkryj Sancoffee - kolektyw plantatorów kawy z regionu Campo das Vertentes - położonego w górach Brazylii, jednego z najważniejszych dla produkcji kawy w tym kraju. Warunki glebowe, klimat i wysokość plantacji sprawiają, że ziarna mają wyjątkowy, złożony profil smakowy o wyraźnych nutach orzechowych i czekoladowych. Campo das Vertentes to mieszanka różnych odmian, które łączy się tak, aby nadać kawie zbalansowany charakter o gęstym body, wyczuwalnych nutach owoców i czystym finiszu. W naszej kawie połączono odmiany Catuai, Acaia, Mundo Novo i Yellow Catucai - są one powszechnie stosowane w Ameryce Południowej, zwłaszcza w Brazylii. Najstarsza metoda obróbki, w której zebrane owoce suszy się na słońcu w całości, dbając o równomierne ich rozłożenie i cykliczne przerzucanie. W chwili osiągnięcia odpowiedniego poziomu wilgotności, ziarno oddziela się od resztek zewnętrznych warstw. PRZEPIS Proporcje: 16,5 g (doza) / 36 g (uzysk) Temperatura wody: 94°C Mielenie: bardzo drobne Czas parzenia: 24 sek Metody: Ekspres przelewowy: przepłucz filtr wodą przed wsypaniem kawy zamieszaj kawę w dzbanku przed przelaniem do filiżanki Ekspres ciśnieniowy: ustaw młynek na drobne mielenie czas ekstrakcji powinien wynosić 20-30 sekund KAWA MIESIĄCA Na każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne ziarna i oznaczamy je kawą miesiąca, w wersji dedykowanej do espresso lub do metod przelewowych. Wybierając kawę miesiąca bezpośrednio współpracujemy z palarniami, by dostarczyć Wam ziarna o najwyższej jakości, ciekawym smaku, świeżym wypale, no i w wyjątkowej cenie. Każdą kawę dokładnie testujemy w różnych metodach parzenia i we współpracy opisujemy jak najbardziej szczegółowo, dostarczając Wam polecane przepisy i dogłębną historię ziaren. Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam ziarna jakości speciality i sprawić, że poznacie różne naturalne smaki kawy. A tym samym kawa wysokiej jakości zagości w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Coffeedesk
Rodzaj
  • Kawa ziarnista