Miód lipowy 230g Eterno Knyszyn

Miód pszczeli nektarowy lipowy 230 g W babcinej spiżarni zawsze można było znaleźć kilka słoiczków miodu, które rodzina otrzymywała w prezencie od zaprzyjaźnionych pszczelarzy. Basia wdrapywała się na najwyższą półkę, bo to tam babcia przechowywała miód lipowy. Tych słoiczków było zawsze niewiele, …

od 18,80 Najbliżej: 23 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Miód pszczeli nektarowy lipowy 230 g W babcinej spiżarni zawsze można było znaleźć kilka słoiczków miodu, które rodzina otrzymywała w prezencie od zaprzyjaźnionych pszczelarzy. Basia wdrapywała się na najwyższą półkę, bo to tam babcia przechowywała miód lipowy. Tych słoiczków było zawsze niewiele, bo miód ten jest ciężki do uzyskania dlatego, że nieczęsto występują duże skupiska drzew lipowych. Basia do dziś pamięta ten niepowtarzalny smak lejącego miodu powstałego z nektaru pachnącego lipowego kwiatu. Przy tym Babcia opowiadała ludowe historie i tak wnuki dowiedziały się, że miód lipowy od wieków stosowany jest w medycynie ludowej jako skuteczny środek na kaszel, bo zawiera substancje przeciwzapalne i składniki powodujące nawilżenie błony śluzowej układu oddechowego. KULISY POWSTANIA SŁOICZKA W tym słoiku nie ma zbędnych dodatków. Na przełomie czerwca i lipca pracowite pszczółki zbierają nektar z pachnących kwiatów lipy. Ciekawostką jest to, że w nektar jest przekazywany z pszczoły na pszczołę i dzięki temu procederowi dodawane są enzymy z gruczołów pszczelich, które zaczynają rozkładać złożone cukry na prostsze, jak glukoza i fruktoza. Miód lipowy to jeden z nielicznych miodów, który ma charakterystyczny smak i lekko ziołowy zapach, czasem nawet można wyczuć mentolowy aromat. Współpracujemy z zaprzyjaźnionymi pszczelarzami, którzy pozyskują naturalny miód od pszczół z pasiek położonych z dala od Warszawy, w rejonach nieskażonych przemysłem. To tereny na skraju gór Świętokrzyskich, na wyżynie Małopolskiej, gdzie pszczoły hodowane są według tradycji i wiedzy przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Uwaga! Miody ulegają krystalizacji co jest naturalnym zjawiskiem! Krystalizacja polega na tym, że zawarte w miodzie cukry proste (głównie glukoza) z czasem tworzą kryształki I zmieniają konsystencję miodu z płynnej na stałą. Ten naturalny proces świadczy o świeżości miodu i całkowicie nie wpływa na jego wartość odżywczą ani właściwości. DO CZEGO MOŻNA WYKORZYSTAĆ SŁOICZEK? Miód wielokwiatowy idealnie nadaje się do deserów. Dzieci uwielbiają go do osładzania jogurtów, owsianki, musli. Świetnie komponuje się z kanapkami z bułki i białego sera. Możesz osłodzić nim herbatę. Idealny do tostów, lodów albo do wyjadania prosto ze słoiczka. Składniki miód pszczeli lipowy nektarowy Certyfikat PRODUKT POLSKI

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Eterno
Miody odmianowe
  • Lipowe
Waga (g)
  • 230
Cechy
  • Produkt wegetariański
Typ produktu
  • Miód