Sól czarna Kala Namak 500g Nanga Kazimierza Wielka

Sól czarna Kala Namak 500g NANGA Czarna sól to w języku hindi kala namak. Jej cechą charakterystyczną jest nie tylko ciemna barwa, ale też ciekawy zapach, który przypomina gotowane jajka, oraz wyrazisty smak. Kryształy kala namak są w rzeczywistości ciemnobrunatne lub ciemnofioletowe, a po …

od 8,90 Najbliżej: 50 km

Liczba ofert: 2

Oferta sklepu

Opis

Sól czarna Kala Namak 500g NANGA Czarna sól to w języku hindi kala namak. Jej cechą charakterystyczną jest nie tylko ciemna barwa, ale też ciekawy zapach, który przypomina gotowane jajka, oraz wyrazisty smak. Kryształy kala namak są w rzeczywistości ciemnobrunatne lub ciemnofioletowe, a po zmieleniu ich barwa może być brunatna lub brązowo-różowa. Kolor ten zawdzięczają obecności związków siarkowych i żelazowych. Związki siarkowe wpływają także na jajeczny zapach soli i dodają jej smaku. Sól przeznaczoną do stworzenia kala namak wydobywa się ze złóż położonych w Himalajach na terenie Pakistanu, Bangladeszu, Nepalu oraz Indii, dlatego bywa ona też nazywana czarną solą himalajską. Pozyskaną sól poddaje się następnie reakcji chemicznej, która polega na redukcji naturalnie występującego w soli nierafinowanej siarczanu sodu do siarkowodoru i siarczku sodu, które nadają jej specyficzny kolor i zapach. Reakcja ta przebiega podczas wypalania surowej soli w piecu, która umieszczona jest w ceramicznym naczyniu razem z węglem drzewnym oraz niewielką ilością indyjskich ziół, takich jak amla, bahera, harad, babul i natron. Cały proces trwa 24 h. Jest to tradycyjna metoda produkcji kala namak, która pochodzi z północnych Indii. DZIAŁANIE Właściwości prozdrowotne Kala namak jest wysoko ceniona w medycynie ajurwedyjskiej. W Indiach sól tą uważa się za przyprawę chłodzącą organizm, a także wpływającą pozytywnie na czynności trawienne i łagodnie przeczyszczającą. Stosowana jest tam w przypadku wzdęć i zgagi, a także, co ciekawe, w leczeniu wola. Medycyna współczesna nie potwierdza jednak słuszności tych zastosowań. ZASTOSOWANIE Czarna sól wybierana jest na Zachodzie przede wszystkim z uwagi na ciekawy, jajeczny zapach. Weganie wykorzystują ją do przygotowania tofucznicy, wegańskiego majonezu i rozmaitych sosów sałatkowych, a wszystkożercy dodają ją do jajek, aby podkreślić ich smak. Na tym jednak nie kończy się zastosowanie czarnej soli. Jej specyficzny aromat możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów i doprawić nią: pikantną zupę z soczewicy curry warzywne, szczególnie te z dodatkiem kalafiora inne potrawy orientalne lekkie sosy na bazie jogurtu sosy na bazie awokado najróżniejsze sałatki kanapki z masłem i z warzywami pasty kanapkowe z fasoli, kaszy, ciecierzycy twarożki do chleba makarony ryż warzywne zapiekanki potrawy z dodatkiem sera frittatę i quiche potrawy ze szpinakiem domowe pesto tosty Czarna sól doskonale komponuje się z ostrymi, wyrazistymi przyprawami, a także z ziołami i czosnkiem. Warto eksperymentować! W krajach południowej Azji czarna sól jest bardzo popularna i dodawana do potraw typu curry, przekąsek, zup, sosów chutney, sałatek, raity, a nawet do… owoców. Jest składnikiem indyjskiej mieszanki przyprawowej chaat masala, którą posypuje się smażone przekąski, takie jak pakora czy samosy. Zawiera ją deser z granatu o nazwie anar ka gola, a także jaljeera – orzeźwiający napój słono-słodki na bazie soku z cytryny i przypraw indyjskich. SKŁAD Czarna sól kala namak 100%. Surowiec najwyższej jakości. PRZECIWWSKAZANIA Osoby z nadciśnieniem powinny unikać soli lub stosować ją z umiarem i skonsultować spożywaną ilość z lekarzem lub dietetykiem.

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Nanga
Waga (g)
  • 500