Dieta low-FODMAP Katowice

Dieta low-FODMAP Autor: Stróżyk Agata Język: polski Wydawca: PZWL Format: 15.0x23.5cm Stron: 260 Oprawa: Miękka Waga: 0.42 Rok: 2023 ISBN: 9788301230524 EAN: 9788301230524 Kod: 68381A00218KS AZ5% Dieta z ograniczeniem węglowodanów łatwo fermentujących (low-FODMAP) polega na ograniczeniu porcji …

od 69,84 Najbliżej: 9,6 km

Liczba ofert: 2

Oferta sklepu

Opis

Dieta low-FODMAP Autor: Stróżyk Agata Język: polski Wydawca: PZWL Format: 15.0x23.5cm Stron: 260 Oprawa: Miękka Waga: 0.42 Rok: 2023 ISBN: 9788301230524 EAN: 9788301230524 Kod: 68381A00218KS AZ5% Dieta z ograniczeniem węglowodanów łatwo fermentujących (low-FODMAP) polega na ograniczeniu porcji produktów o wysokiej zawartości FODMAP, niektóre produkty są ograniczane do bardzo małych ilości lub eliminowane (stąd często nazywa się ją dietą eliminacyjną). Koncepcja diety z ograniczeniem FODMAP opiera się na założeniu, że redukcja ich spożycia prowadzi do zmniejszenia efektu osmotycznego w jelicie cienkim oraz intensywności fermentacji przez drobnoustroje jelitowe w jelicie grubym. W konsekwencji te zmiany mogą łagodzić nasilenie bólu brzucha u pacjentów z zespołem jelita drażliwego. Książka „Dieta low-FODMAP” to pierwsze tak kompleksowe opracowanie, oparte na aktualnych badaniach naukowych oraz doświadczeniu praktycznym i naukowym Autorki. Publikacja jest niezbędna w bibliotece studentów dietetyki i innych kierunków z dziedziny nauk medycznych i nauk o zdrowiu, dietetyków oraz dla każdego zainteresowanego tematami zespołu jelita drażliwego i diety z ograniczeniem FODMAP.

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Autor
  • Agata Stróżyk
Wybrani autorzy
  • Praca zbiorowa
Wybrane wydawnictwa
  • PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Okładka
  • Miękka
Rok wydania
  • 2023
Ilość stron
  • 260
ISBN
  • 9788301230524