Dieta zdrowych jelit (PDF) Kalisz

Zdrowe i smaczne jedzenie to najlepsza rzecz, jaką możesz podarować swoim jelitom. W dzisiejszych czasach jelita nie mają lekko. Niewłaściwa dieta, stres, pośpiech, nadużywanie leków – to wszystko powoduje, że z dnia na dzień są coraz bardziej osłabione. Potem zaczynają się problemy: zespół jelita …

od 31,50 Najbliżej: 0,2 km

Liczba ofert: 4

Oferta sklepu

Opis

Zdrowe i smaczne jedzenie to najlepsza rzecz, jaką możesz podarować swoim jelitom. W dzisiejszych czasach jelita nie mają lekko. Niewłaściwa dieta, stres, pośpiech, nadużywanie leków – to wszystko powoduje, że z dnia na dzień są coraz bardziej osłabione. Potem zaczynają się problemy: zespół jelita drażliwego, nietolerancja FODMAP, zespół SIBO. A może cierpisz na celiakię lub nieszczelne jelito? Łatwo pogubić się w gąszczu zalewających nas zewsząd wskazówek i informacji. Ta książka uporządkuje twoją wiedzę i wskaże możliwe przyczyny dolegliwości. Dowiesz się z niej, co jeść, by czuć się lepiej. Jak się odżywiać, by złagodzić częste dolegliwości jelitowe? Kiedy błonnik jest wskazany, a kiedy trzeba go ograniczać? Co nam daje dobra mikroflora jelitowa i jak o nią dbać? Jak pozbyć się dokuczliwych zaparć bez przyjmowania leków? Jak postępować w przypadku alergii i nietolerancji pokarmowych (np. nietolerancji glutenu, fruktozy, laktozy czy FODMAP)? Przepisy na smaczne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu dania odpowiednie w różnych zaburzeniach jelitowych. Spis treści: 8 | Słowo od Autorki 11 | Wszystko dzieje się w jelitach 13 | Jak pracują zdrowe jelita? 14 | Objawy zaburzeń pracy jelit 16 | Jak dbać o jelita? 21 | Mikrofl ora jelitowa a nasze zdrowie i samopoczucie 23 | Co nam daje mikrofl ora? 25 | Co to są probiotyki, prebiotyki i synbiotyki? 26 | Jak dieta wpływa na kondycję mikrofl ory? 27 | Co negatywnie wpływa na kondycję mikrofl ory? 29 | Zespół przerostu fl ory bakteryjnej jelita cienkiego (SIBO) 32 | Jak dbać swoją mikrofl orę? 35 | Przepisy 43 | Kiedy błonnik pomaga, a kiedy szkodzi? 44 | Źródła błonnika 47 | Wpływ błonnika na zdrowie 48 | Kiedy trzeba ograniczyć błonnik? 49 | Przepisy 57 | Zaburzenia jelitowe i wskazówki dietetyczne 58 | Wzdęcia 63 | Przepisy 70 | Gazy jelitowe 73 | Przepisy 80 | Zaparcia 89 | Przepisy Spis treści 96 | Zespół jelita drażliwego 100 | Stres i przemęczenie a zespół jelita drażliwego 101 | Wprowadzanie nowych produktów 102 | Przygotowanie posiłków a zespół jelita drażliwego 103 | Postaci zespołu jelita drażliwego 106 | Błonnik a zespół jelita drażliwego 108 | Dieta low-FODMAP w terapii zespołu jelita drażliwego 108 | Dieta uboga w nikiel a ZJD 109 | Przepisy – postać biegunkowa 117 | Przepisy – zaparciowa 124 | Alergie i nietolerancje pokarmowe 124 | Alergia na gluten i pszenicę lub ich nietolerancja 131 | Przepisy 138 | Alergia na białko mleka krowiego 143 | Przepisy 148 | Nietolerancja laktozy 151 | Przepisy 158 | Nietolerancja fruktozy 163 | Przepisy 170 | Nietolerancja FODMAP 177 | Przepisy 184 | Czy na pewno masz alergię lub nietolerancję pokarmową? 188 | Nieszczelność jelitowa, czyli popularne „cieknące jelito” 197 | Przepisy 205 | Wybrana bibliografia

Specyfikacja

Autor
  • Agata Lewandowska Redakcja: Justyna Mrowiec, Irmina Wala-Pęgierska, Mirosława Szymańska, Grażyna Jędrzejec, Anna Staniszewska, Dolina Literek, Tomasz Zajbt, Marcin Fabijański
Wybrani autorzy
  • Agata Lewandowska
Wybrane wydawnictwa
  • RM
Rok wydania
  • 2021
Format
  • PDF
  • MOBI
  • EPUB
Kategorie
  • Sport
Ilość stron
  • 208