Słodkie Zdrowie Olej Z Pestek Dyni Tłoczony Na Zimno 250ml Józefów

OLEJ Z PESTEK DYNI 250ml tłoczony na zimno Olej w szklanej butelce - nasze naturalne, obojętne chemicznie opakowanie nie wydziela szkodliwych substancji i chroni olej przed światłem. Olej z pestek dyni tłoczony na zimno to naturalny i pełen wartości odżywczych produkt, który doskonale sprawdza się …

od 28,90 Najbliżej: 14 km

Liczba ofert: 3

Oferta sklepu

Opis

OLEJ Z PESTEK DYNI 250ml tłoczony na zimno Olej w szklanej butelce - nasze naturalne, obojętne chemicznie opakowanie nie wydziela szkodliwych substancji i chroni olej przed światłem. Olej z pestek dyni tłoczony na zimno to naturalny i pełen wartości odżywczych produkt, który doskonale sprawdza się jako element diety u osób prowadzących zdrowy tryb życia. Jego głęboki, orzechowy smak i ciemnozielony kolor to efekt starannego tłoczenia w niskich temperaturach. Oleje pozyskiwane w ten sposób zachowują wszystkie cenne właściwości zawarte w surowcu, a zawdzięczają je obecności licznych substancji bioaktywnych. Za ich sprawą produkt wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych, istotnych m.in. w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Ten wyjątkowy olej jest więc nie tylko pysznym dodatkiem do potraw, ale również źródłem ważnych związków, wspierających zdrowie i dobre samopoczucie. WŁAŚCIWOŚCI Olej z pestek dyni tłoczony na zimno to prawdziwy skarb dla zdrowia. Cechuje się wysoką zawartością korzystnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT), które wspierają pracę serca i układu krążenia. Jest dobrym źródłem witaminy E, znanej jako witamina młodości, oraz witamin z grupy B, wspomagających funkcjonowanie układu nerwowego. Ponadto olej ten dostarcza wielu składników mineralnych, w tym magnez, potas, żelazo, selen i cynk. Niezwykle ważnymi składnikami prozdrowotnymi są też obecne w nim naturalne przeciwutleniacze – kwasy fenolowe, skwalen, sterole, fosfolipidy, chlorofile i karotenoidy. Tak bogaty skład oleju z pestek dyni przekłada się na realne korzyści prozdrowotne płynące z jego regularnego spożywania. Zalicza się tu przede wszystkim: obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, wsparcie pracy serca oraz układów: krążenia, nerwowego i odpornościowego, obniżenie ciśnienia tętniczego, ochrona organizmu przed działaniem wolnych rodników i opóźnianie procesów starzenia, zapobieganie rozwijaniu chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, otyłość, nowotwory, schorzenia układu sercowego, wsparcie układu moczowego, poprawa kondycji skóry, włosów i paznokci. ZASTOSOWANIE Olej z nasion dyni cechuje się nie tylko posiadaniem właściwości prozdrowotnych, ale także oryginalnymi walorami sensorycznymi. Wyróżnia się intensywnym dyniowo-orzechowym smakiem. Aby w pełni wykorzystać jego potencjał, należy stosować go na zimno. Jest on idealny jako dodatek do: sałatek i surówek – podkreśla smak świeżych warzyw oraz zapewnia odpowiednie wchłanianie witamin, zup – fantastycznie komponuje się ze smakiem kremu dyniowego czy brokułowego, dań na zimno – idealny do serów, kanapek czy carpaccio z buraka, pielęgnacji – świetnie sprawdza się jako naturalny kosmetyk do nawilżania skóry i regeneracji włosów. Przepis na carpaccio z burakiem z olejem z pestek dyni: Składniki na carpaccio buraki – 4 sztuki ser feta – 150 g rukola – świeże liście, około 2 garście orzechy włoskie – 40 g sól do smaku Składniki na sos miód – 2 łyżki stołowe olej z pestek dyni – 3 łyżki stołowe ocet balsamiczny – 3 łyżki stołowe Wykonanie Buraki średniej wielkości należy dokładnie umyć, osączyć i ułożyć na blasze. Możemy je również zawinąć w folię aluminiową. Warzywa pieczemy w piekarniku, w temperaturze 180 stopni Celsjusza, przez 60 minut. Gotowe miękkie buraki studzimy i obieramy ze skórki. Obrane buraki kroimy w bardzo cienkie plastry, co jest warunkiem otrzymania prawdziwie włoskiego carpaccio. Buraki w plastrach układamy na półmisku, w taki sposób, by plasterki do siebie przylegały i zajęły całą powierzchnię naczynia. Orzechy, po utłuczeniu na mniejsze kawałki, wysypujemy na buraki. Polewamy plastry buraków i orzechy oliwą i octem balsamicznym. Teraz zdobimy nasze carpaccio umytą i sączoną rukolą i pestkami słonecznika. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec posypujemy potrawę pokruszonym serem feta. WARTOŚĆ ODŻYWCZA Wartość odżywcza w 100 g 1 łyżka (ok. 10 g) Wartość energetyczna 3698 kJ/ 900 kcal 369 kJ/ 90 kcal Tłuszcz 100 g 10 g w tym kwasy tł. nasycone 16 g 1,6 g w tym kwasy tł. jednonienasycone 29 g 2,9 g w tym kwasy tł. wielonienasycone 55 g 5,5 g Węglowodany 0 g 0 g - w tym cukry 0 g 0 g Białko 0 g 0 g Sól 0 g 0 g OLEJ Z PESTEK DYNI OD SŁODKIE ZDROWIE Składniki: olej z pestek dyni 100% Kraj pochodzenia: zakodowany w numerze partii [Austria (AT), Polska (PL), Stany Zjednoczone (US)] Najlepiej spożyć przed końcem: data i nr partii na etykiecie. Przechowywać w suchym, wolnym od obcych zapachów miejscu, w temperaturze 5-15 st. C. Sedymentacja osadu w oleju jest procesem naturalnym. Przed użyciem należy wstrząsnąć delikatnie butelką, aby wzbudzić osad.

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Słodkie Zdrowie
Rodzaj
  • Olej z pestek dyni
Cechy
  • Nie zawiera cukru
  • Nie zawiera konserwantów