Rzadkie, zapomniane i egzotyczne rośliny jadalne w ogrodzie Jeziorany

Rzadkie, zapomniane i egzotyczne rośliny jadalne w ogrodzie to 216 stron i 53 rośliny, które są w Polsce mało znane i rzadko uprawiane, a zasługujące na uwagę ogrodników i… smakoszy. Nie wychodząc z własnego ogrodu, poznajcie smaki dobrze znane na Hawajach, w Andach, Afryce i na Alasce. Zajrzymy …

od 64,99 Najbliżej: 31 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Rzadkie, zapomniane i egzotyczne rośliny jadalne w ogrodzie to 216 stron i 53 rośliny, które są w Polsce mało znane i rzadko uprawiane, a zasługujące na uwagę ogrodników i… smakoszy. Nie wychodząc z własnego ogrodu, poznajcie smaki dobrze znane na Hawajach, w Andach, Afryce i na Alasce. Zajrzymy też do królewskich kuchni, zerkniemy na talerz z ukochaną sałatką Szekspira i do spiżarni naszych prababć. Przekonacie się także, że rośliny, które do tej pory uważaliście za ozdobne… sprawdzą się także w kuchni. zadziałać jak afrodyzjak? Wskazówki uprawowe roślin rzadkich. Sprawdzone w praktyce Anna Toott, autorka książki, uprawia wszystkie przedstawione w książce rośliny w ogrodzie położonym w centralnej Polsce. Na kolejnych kartach poradnika krok po kroku podpowiada, jak o nie dbać, wskazuje na zalety prozdrowotne oraz podaje przykłady kulinarnych zastosowań – Przedstawiam je również w nowej, nieznanej roli, jak choćby bataty, które są także smakowitym warzywem liściastym, a także kolokazję jadalną i kannę – obecne w wielu domach wyłącznie jako rośliny ozdobne. Przekonajmy się, czy pokochamy bogactwo smaków kryjących się pod naszymi stopami w przydomowym ogrodzie – pisze autorka we wstępie. Czy warto podjąć ten trud uprawy? Oczywiście, że tak, choćby ze względu na zdrowie, które domaga się maksymalnie zróżnicowanej diety – i tutaj, przedstawiając warzywa, często odwołuję się do wyników badań naukowych. Właściwie każdy warzywny kęs w naszych ustach będzie miał właściwości prozdrowotne, np. przeciwnowotworowe, jednak ze względu na unikalny skład gatunkowy w niektórych podziemnych skarbnicach może występować większe stężenie substancji aktywnych lub nieobecnych w innych. Czasem badacze odkrywają zupełnie zaskakujący wpływ na nasze zdrowie znanych i nieznanych nam warzyw, bo któż by przypuszczał, że np. migdały ziemne mogą zadziałać jak afrodyzjak? Trzy rodzaje informacji w każdym rozdziale Każdy rozdział podzielony został na trzy sekcje: uprawa, właściwości zdrowotne, kulinaria (i przepisy kulinarne). Ogrodnicze rarytasy w Twoim ogrodzie. Jakie rośliny opisano w książce? W książce opisana została uprawa i zastosowanie 53 roślin. Są wśród nich: bataty, cibora, czyścieć bulwiasty, dalia, konjak, fasola goa, kolokazja jadalna, lotos orzechodajny, łopian większy, madera, maniok, marek kucmerka, pasternak, ponikło słodkie. Na końcu książki znajdziecie indeks nazw łacińskich oraz zwyczajowych (w różnych wariantach). O autorce Anna Toott, z wykształcenia biolożka a z zamiłowania ogrodniczka uprawiająca w smakowitym ogrodzie warzywa z całego świata. Współpracowała z czasopismami „Mam Ogród”, „100 Rad. Moja Piękna Działka”, „Przepis na Ogród”, „Zdrowie z Natury”, „Kwiaty w Domu”.

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Autor
  • Opracowanie zbiorowe
Wybrani autorzy
  • Praca zbiorowa
Wybrane wydawnictwa
  • Gaj
Okładka
  • Miękka
Rok wydania
  • 2024
Ilość stron
  • 216
Tematyka
  • Ogród
ISBN
  • 9788363537845