Głodny mózg. Dlaczego jemy pod wpływem emocji i jak z tym skończyć Jędrzejów

Głodny mózg. Dlaczego jemy pod wpływem emocji i jak z tym skończyć Judson Brewer Data wydania: 2025-02-26 Tłumacz: Edyta Stępowska Język oryginału: angielski Oprawa: miękka ze skrzydełkami Liczba stron: 312 Format: 145 x 235 mm ISBN: 9788383601892 TO NIE JEST KOLEJNY PORADNIK DIETETYCZNY. TO …

od 32,78 Najbliżej: 35 km

Liczba ofert: 3

Oferta sklepu

Opis

Głodny mózg. Dlaczego jemy pod wpływem emocji i jak z tym skończyć Judson Brewer Data wydania: 2025-02-26 Tłumacz: Edyta Stępowska Język oryginału: angielski Oprawa: miękka ze skrzydełkami Liczba stron: 312 Format: 145 x 235 mm ISBN: 9788383601892 TO NIE JEST KOLEJNY PORADNIK DIETETYCZNY. TO POPARTY BADANIAMI I DOŚWIADCZENIEM PROGRAM, KTÓRY POMOŻE CI UZDROWIĆ SWOJĄ RELACJĘ Z CIAŁEM I JEDZENIEM Smutek, niepokój, nuda czy inne nieprzyjemne uczucia przeradzają się u Ciebie w chęć sięgnięcia po coś słodkiego? Kiedy się zdenerwujesz, odruchowo otwierasz lodówkę? Nie potrafisz oprzeć się pokusie zjedzenia całej paczki ciastek naraz, chociaż wiesz, że potem będziesz się źle czuł? Utrata kontroli nad tym, co spożywasz i w jakich ilościach, często wywołuje poczucie winy i wstyd. Jak sobie z tym wszystkim poradzić? Judson Brewer, uznany psychiatra i neurobiolog, z dużą wrażliwością omawia problem szkodliwych nawyków żywieniowych i wyjaśnia, dlaczego ludzki mózg tak łatwo w nie wpada. W ten sposób pomaga swoim pacjentom uporać się z niską samooceną oraz frustracją wynikającymi z nieustannie toczonej przez nich walki z własnymi ciałami. Głodny mózg to praktyczny poradnik z 21-dniowym programem prowadzącym do przełamania niechcianych schematów jedzeniowych. Autor wykorzystuje w nim wiedzę naukową, techniki uważności oraz trening mózgu i krok po kroku prowadzi czytelnika przez proces zaprzyjaźniania się z własnym umysłem i ciałem. Nie namawia do ćwiczenia siły woli, liczenia kalorii ani odmierzania porcji jedzenia. Kluczem do zmiany jest nauczenie się współpracy z mózgiem i przyjęcie życzliwej postawy wobec samego siebie. "Jeśli wy również próbowaliście poprawić swoją relację z jedzeniem, to obstawiam, że już wiecie, co powinniście robić. I podobnie jak moi pacjenci prawdopodobnie macie poczucie klęski, gdy tego nie robicie lub wam się nie udaje. To nie jest wasza wina. Nie ponieśliście klęski. Nie jesteście beznadziejni ani słabi, nie macie żadnej z okropnych cech, które sobie wmawiacie, zjadając kolejny kęs, choć wiecie, że nie powinniście. To nie jest wasza porażka. Nie macie się czego wstydzić ani czego sobie wyrzucać. Zawiódł system, który zbudowaliśmy. Zawiódł, ponieważ kazał wam się skupiać na niewłaściwych czynnikach – sile woli, umiarkowaniu, samokontroli, zamiast odnieść się do prawdziwego źródła problemu: szkodliwych nawyków." – fragment książki DR JUDSON BREWER jest znanym na świecie psychiatrą uzależnień i neurobiologiem, profesorem na Uniwersytecie Browna. Jego wykład TED 2016 Prosty sposób na przełamanie złego nawyku obejrzało ponad 19 milionów osób. Autor pracował z olimpijczykami i ich trenerami, politykami i liderami w biznesie. Jego pierwsza książka, Neurologia zachcianek, została przetłumaczona na kilkanaście języków, a kolejna, Wolny od lęku, natychmiast stała się bestsellerem New York Timesa. Wydawnictwo Wielka Litera

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Autor
  • Brewer Judson
Wybrane wydawnictwa
  • Wielka Litera
Okładka
  • Miękka
Format
  • 235x145mm
Rok wydania
  • 2025
Ilość stron
  • 312
Tematyka
  • Kariera
  • Samodoskonalenie
ISBN
  • 9788383601892