Zdjęcie Kurkuma - Grodzisk Wielkopolski

Kurkuma Grodzisk Wielkopolski

Sproszkowane kłącze kurkumy powszechnie stosuje się jako przyprawę. Ale jest ona ceniona nie tylko ze względu na walory smakowe, zawarta w niej kurkumina ma bowiem wiele właściwości prozdrowotnych. Substancja ta wykazuje działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne (eliminuje wolne rodniki). Potrafi …

Ostatnia znana cena: 22,49 zł Najbliżej: brak

Liczba ofert: 0

Opis

Sproszkowane kłącze kurkumy powszechnie stosuje się jako przyprawę. Ale jest ona ceniona nie tylko ze względu na walory smakowe, zawarta w niej kurkumina ma bowiem wiele właściwości prozdrowotnych. Substancja ta wykazuje działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne (eliminuje wolne rodniki). Potrafi także zwalczać bakterie, wirusy i grzyby, a nawet wspierać organizm w walce z nowotworami. Bywa wykorzystywana jako wsparcie w leczeniu między innymi: cukrzycy, miażdżycy, astmy, chorób stawów i chorób autoimmunologicznych. W książce znajdują się także przepisy na proste dania z kurkumą, dzięki którym włączysz tę przyprawę na stałe do swojego menu. Patroni medialni: Spis treści: Spis treści Kurkuma w kuchni i kosmetyce Kurkumina – substancja biologicznie czynna Właściwości prozdrowotne kurkuminy Kurkumina a infekcje Zdrowy przewód pokarmowy Nie przesadzaj z lekami! Układ krążenia i serce Zapobieganie nowotworom Cukrzyca i insulinooporność Zdrowe stawy Choroby autoimmunologiczne i alergie Zdrowa skóra Mózg i choroby neurodegeneracyjne Prokreacja i ciąża Kurkumina – środek na wszystko? Kurkuma a dieta Suplementy kurkuminy – czy są lepsze od jej naturalnej postaci? Ile kurkuminy zażywać? Kiedy nie stosować kurkuminy? Jak używać kurkumy? PRZEPISY Napojei napary Napar kurkumowy na zimę Herbatka z kurkumą Złote mleko – przepis podstawowy Złote mleko z kokosową nutką Lemoniada z kurkumą Mieszanka przyprawowa do latte Kurkumowe latte Korzenne kakao z kurkumą Koktajlei przekąski Kokosowy pudding chia z kurkumą Smoothie z kurkumą Koktajl ze świeżą kurkumą Jogurt z kurkumą i owocami Koktajl z kurkumą i ananasem Kurkumowylunch Zupa indyjska Curry z kurczakiem i bananem Zupa krem z dyni z curry Kalafior zapiekany w kurkumie i ziołach Owsianka z kurkumą i brzoskwinią Proste danie warzywne w mleku kokosowym Tofu z curry Ziemniaki pieczone z kurkumą Żółty sos do ryżu z kurkumą Wybrana bibliografia

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Autor
  • Agata Lewandowska
Rok wydania
  • 2024
Kategorie
  • Kulinaria
Format
  • PDF
  • MOBI
  • EPUB
Ilość stron
  • 128
Wybrane wydawnictwa
  • RM
Wybrani autorzy
  • Agata Lewandowska